Майка на първокласник: Държавата ни е като мащеха

Помощите не са достатъчни
20 ное 2023 21:14, Красимир Ангелов
38

Според КНСБ план-сметката за следващата година е "напрегната", но изпълнима, особено по отношение на събираемостта на приходите. Макар на пръв поглед бюджетът да изглежда изпълним и трите процента дефицит в него защитими, то буферът е капиталовата програма, смятат от КНСБ.

От синдикалната организация са категорични, че проблемният разход в план-сметката е този за заплати и акцентираха върху размера на пенсиите и обезщетенията за безработица.

Велизара Стоянова завършва туризъм, но Ковид пандемията ѝ пречи да си намери постоянна работа в сферата.

"Бях започнала към Бюрото по труда и месец и нещо след това се наложи да ме съкратят", сподели жената. Така вече три години майката на първокласник не разчита на държавата, а на помощ от близки.

"Държавата по-скоро ни е като мащеха. Помощите и детските не са достатъчни. Аз сама си гледам детето, с баща му сме разделени. Ако не е майка ми да ми помага, просто не знам какво ще последва, като нямам постоянна работа", добави тя.

Според главния икономист на КНСБ Любослав Костов, пазарът на труда у нас изглежда добре. "Не работят само тези, които не искат да работят, ако изключим обезкуражените", заяви той.

Въпреки това синдикалистите се въздържат от подкрепа на бюджета на държавното обществено осигуряване.

От синдиката изразиха притеснения със заложените почти двойни приходи в европейските средства и са категорични, че неизпълнението на капиталовата програма ще влияе негативно върху реалния ръст на БВП.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
Защо пишете глупости ..Не всеки работи в министерството ..Отговорността към децата отпада от бащите след като се разделят родителите, малко са отговорните хора ...една настинка е 50 лв а сметки,данъци ,храна ,лекарства ,дрехи ,обучение а ако имаш и автомобил които е необходимост в днешно време не лукс...кой от вас ще ги плати с 1000 лв заплата и 190 издръжка то една настинка е 50-100 лв ...и накрая ами вие надвишават с 60 ст бюджета и няма да ви дадем тези 50 лв помощи.Демек вие ще мизерувате
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бе, застреляй се, отърви се от този лош свят( до предишния или по предишния). Или в някоя вана, както правят звездите
23
3
 
1
 
! Отговори
преди 5 месеца
Какви мащехи ви гонят да не се мислите за пепеляшки и че ще намерите принц. Приемете го че само ще бъдете използвани за шевни машинки които да подскачат върху едни специални мъжки израстъци и после захвърлени и поне си направете операция за стерилитет на тръбите и няма да имате проблем с първокласници ли и петокласници ли животинките горките и те душа носят и страдат после за грешките на родителите си. Планетата е месомелачка, покатерете се горе и виждате старците все по-близо до ножовете.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и аз искам да се мотам из парковете и някой да ми плаща сметките, ама няма! Детето на детска, а аз на работа. Това е положението. Щом аз мога, а и хиляди жени мога, тази защо не може?! И ние сме учили и ние не винаги сме работили мечтаната работа, ама като е гладно детето ти, къде ще ходиш?
21
0
 
6
 
! Отговори
алооо момеее преди 5 месеца
ми намери си работа бе моме , работа има много ! или ти си от тия умните и красивите дето не работят всякаква работа щото си нещо повече от другите ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Христо Христов --- Тук сме обсъждали този въпрос и сме предлагали за жените със средно и по-високо образование отпуската по майчинство да е както досега, но още по-щедро платен, за да се стимулира раждаемостта в тези среди. За останалите, които са с основно или по-ниско образование, или изобщо без образование, да важи предложение като твоето.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И за кво не даваш издръжка бе, все едно не си го правил ти, а комшията.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, че са разделени с бащата не означава, че той е освободен от задължението да се грижи за детето си.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Неприятно е да работиш това, което не ти харесва или да приемеш длъжност, която изисква по-нисък образователен ценз от този, който имаш, но това не е достатъчно основание да се твърди, че работа няма и че околните са длъжни да ти помагат, а държавата да ти дава толкова от парите на данъкоплатците, че да са ти достатъчни да живееш добре.
16
1
 
14
 
! Отговори
Значи държавата преди 5 месеца
И дава детски и помощи.Но е мащеха.А бащата изобщо не помага за гледането на детето.Е той тогава какъв е?
15
1
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 5 месеца
Епа да да учили на време ако да гладни ще ходят у веригите и ще работят. А не казвам, че е хубаво ама при гладно дете и *** с ръце ще мия нема да се разхождам у Борисова да обяснявам, че държавата не ми е дала.А защо включи и напушване те нямам представа, но явно ги разбираш нещата
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 16 - Ако човек е на зор, още повече има малко дете, не пробира чак толкова. Ама в случая, мама/баба е насреща, така че на госпожата и остава да се прави на интересна.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като нямаш пари що правиш ти деца бе?!?!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това дете нали има и баща. Разделени, ама едва ли го е оставила да не плаща издръжка. Двама здрави и прави родители едно дете не могат да огледат, ами добре, че е бабата. Щот тая лоша държава........
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой ще ги изработва тези помощи? Само на помощи сте свикнали. Когато трябваше да учиш, да се образоваш за да изкарваш пари, друсаше кючеци, сега помощи, трябва да ти се дават от тези, които докато ти си друсала кючеци, са се скъсвали от учене.
10
3
 
21
 
! Отговори
Boto преди 5 месеца
Тва малко ми прилича на "Кой ще им даде пари?". Това да кажеш, че 3 години не може да си намериш работа граници с научна фантастика. Бах ако толко е закъсала всички търговски вериги търсят работници и дават нормална заплата за работата, която се върши.Ама на всички им е по-удобно да лежат на държавата и да се разхождат да люлят децата по цял ден.
9
2
 
10
 
! Отговори
Г-зар преди 5 месеца
Аз пък искам да ми купят летяща чиния!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уволнете л.костов. с лоша препоръка, за да види колко хубав е пазара на труда от страната на безработните.
7
2
 
10
 
! Отговори
someone преди 5 месеца
хаха има да средни заплатки в добрия случай, в масовия минималка, с която сам човек едвам ще оцелее какво остава за дете.А вие си тръбете ,че работа има....
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия дето слагате минуси на Нумбер 6 явно не знаете какво е това работа. Сега навсякъде вървят съкращения въпреки лъжите за липсата на работна ръка.