Асен Василев: Очакваме ръст на заплатите с 11% догодина

Публичните инвестиции ще се увеличат с 25%
21 ное 2023 16:30, Стела Стоянова
81
Асен Василев: Очакваме ръст на заплатите с 11% догодина
Снимка БГНЕС

В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции. По последната редакция те са 9,983 млрд. лева, почти 10 млрд. лева, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 г. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на обсъжданията на проектобюджета на държавата за догодина в рамките на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БТА.

Предвиденият дефицит е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната, посочи Василев.

Успоредно с нарастването на заетостта, което предвиждаме, се очаква безработицата в страната да следва тенденция към намаляване. Темповете на намаляване са относително ниски, тъй като безработицата е относително ниска. Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%, допълни министърът на финансите.

Министър Василев припомни, че в основните параметри на бюджета са залегнали увеличения на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина, каза още той. По думите му очаква се повишение на разходите за персонал и в публичния сектор.

Още по темата

Спрямо предварително подадения към вас бюджет, който беше дискутиран, има намаление на приходната част с 2,4 млрд. лева, както и на капиталовите разходи с 2,4 млрд. лева. Това е следствие на дискусии с партиите в парламента, които поискаха да намалим приходната част на бюджета, припомни Асен Василев.

Запазват се редица политики. Данъчната система е напълно запазена, няма промени в данъчните ставки. Единствената промяна идва по линия на европейската директива за 15% корпоративен данък за компаниите с оборот на 1,5 млрд. лева. В България това са основно чужди компании, с майки-собственици в други държави от ЕС. От гледна точка на общата корпорация данъчното бреме не се увеличава, разясни Василев.

Министър Асен Василев припомни и запазването на данъчния кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева на дете. Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се запазва в размер на 125% от средната работна заплата за страната, посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Това ококореното лъже и окото му не трепва...
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами естенствено, че ще има тенденция за намаляване на безработицата. Всяка година хората в трудоспособна възраст намаляват с 40 хил. Тази година май ще бъдат 50 хил. То скоро няма да има държава и народ, тоз се зарадвал за безработицата.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви наркотици взема тоз бе?
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
84млрд.заложени разходи+2млрд. за администрацията (демек електората)+10млрд. дупка в НОИ., която ще се увеличава. Всичко друго което ви говори този мошеник е в сферата на ала-балата.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
а пари откъде? Ще се печатат или заем? Защото производвто няма..
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вдигането на МРЗ не само в държавния сектор, но и в частния, трябва да дойде отповишаванена производствените мощности или от качество, уникалност на продукт, който се предлага.Трябват ни инвестиции. Но кой ще дойде в момента на място, където не знаеш дали сме в Шенген, или не, не знаеш какви са лихвените нива за 6 месеца напред, не знаеш каква ще е цената на труда, не знаеш какви са пътищата, нямаш представа какво ще е данъчното облагане за три години напред? Няма стратегия на държавата, няма ясен план.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грозният кокорчо от 1 януари ще вдигне безработицата. Разходът на бизнеса ще се вдигне с 15-20% на един работник и ще бъде "убит" малкият бизнес, който е двигател на икономиката. Ще има съкращения и увеличаване на безработицата и от тук няма да има приходи в хазната от данъци и осигуровки на безработните. На кокорчо пак няма да му излезнат сметките.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учителските заплати щели да бъдат 125% от средната за България... Коя средна, от преди 10 години ли, от преди 2 години ли? Същата лъжа като лъжата, че минималната щяла да бъде 50% от средната.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изводът е един - всички са сърдити на ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ. Интересното е, че трите партии имат точно 64.8% получени гласове от гласувалите на 02.04.2023 г. Къде спахте като гласувахте, симпатяги?
52
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
Дерогацията на Лукойл приключва , кога ще приключи Дерогацията на Хотелите и Кръчмите - там перат пари с 9% ДДС . Другия тече са инвалидните пенсии - там ромите плащат със Злато на Лекарите - няма логика инвалидните пенсии да са колкото за осигурителен стаж и възраст (нормални пенсии) . В България има 2 милиона Пенсионера и поне 800 хиляди са Фалшиви - там ако има смелост някой да разпореди Проверка , НОИ няма да се дотира от Бюджета .Но се искат Топки , Прокурори и Съдии .
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ЧичоОТ КОЯ ЧАСТ НА НАРОДА СЕ ОБАЖДАШ- ОТ СГЛОБКАТА НА БАДЖАНАЦИТЕ ЛИ- УВЯХНАХТЕ- СМЕШНИ ЗАДЯВКИ С ПОЛИЦИЯТА В ОПИТ ЕДНИ ВАНДАЛИ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО СВЕТЛИ БОРЦИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ГЕРОИ- ПОВОД ДА ИСКАТЕ ОСТАВКАТА НА КАЛИН СТОЯНОВ- Е ДА ДЕ АМА НЕ- БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА А ВИЕ АКО ЩЕТЕ В ЕВРАЗИЯ И БРИКС!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен:Не ти трябват 10 палки пара, но в Гърция е по-евтино. Гарантирано от мутри и пеперудки
49
1
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 5 месеца
Цъ - ти очакваш. Народа очаква догодина ти и останалите да сте си заминали от управлението. И повече да не се връщате (добре би било и да ви опандизят, но за съжаление всички знаем, че такива неща у нас не се случват).
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От тези 11% той ще прибере повече от половината през данъци, осигуровки както и ДДС плюс новите данък сгради и каквото се е сетил, та хепи е ама предлагам да му плащаме и стотинка на този.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Льольо, като вдигаш заплатите сещаш ли се че вдигаш и цените, при това с още по-висока скорост!
46
0
 
9
 
! Отговори
Рендету преди 5 месеца
А, що пропуснъ да споменеш какъв шъ е ръстъ на Инфлациятъ, бе, АсАнчо?
45
6
 
14
 
! Отговори
Слава Урине преди 5 месеца
10 г. от позорния за укронацягите Евро Майдан, след който за това време населението им намаля с 60%. Това не ви ли напомня за събитията тук преди 34 г., след които населението ни намаля с 40-50%. Вие дето викахте "сдс" сте виновни за всичко, вие сте поZoр за народа еврогеiци!!!
44
0
 
14
 
! Отговори
Сатир преди 5 месеца
Кокорчо обещава??? Гледайте къде е слънцето!!!!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тегли кредити, Кокорчо и раздавай на мат'ряла!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ние така, Кокорчо. Ама шефа вика: нема!