Нургюл и шампионките: Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели

Нашите играха по милост с уайлд кард заради разпарчетосаната ни шахматна федерация
Обновена: 21 ное 2023 21:10 | 21 ное 2023 10:58, Петър Бойчев
106
Нургюл и шампионките: Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели
Снимка: БГНЕС

Наистина красивите и наистина умните ни момичета, начело с Нургюл, от снощи са европейски шампионки в шахмата.

За тези, които следят изкъсо великата игра това не беше изненада. Последните успехи на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, класата на Антоанета Стефанова, и талантът на Гергана Пейчева и Виктория Радева го предвещаваха. Искаше се, като във всеки спорт, само малко късмет. И той дойде снощи в инфарктната последна партия на Гергана. Но, както е добре известно, късметът върви със силните.   

Те развяха знамето ни. Чуха, разплакани, в тяхна чест химна. И сега вече казват първите си шампионските си думи пред камерите. По време на интервютата видяхме, че са облечени с пет еднакви красиви сака. И са с различни панталони - черни, сиви, червени, дънки. Спонсорът е нямал пари за повече. Ще го забравим. Но не тябва да се забравя, че четата на Нургюл бе допусната до турнира в Черна гора по милост, заради разпарчетосаната ни на пет части федерация. И то след като бяхме 10 години извън световната шахматната организация. Играхме с уайлд кард и взехме титлата. Всичко това въпреки "усилията" на осемте (8!) ни шахматни федерации. Тази, която ни представи всъщност - Българска спортна федерация по шахмат, юридически също не е на "ти" с държавата.  

Успехът обаче има само една майка и много бащи. Сега всички ще ревнат колко много са вярвали в момичетата, колко много са направили за тях и как те сега им се отблагодаряват за грижите. Безсрамници. Държавата на практика не е дала нито стотинка за тези момичета. Това не трябва да се забравя. Както и факта, че Нургюл сама плащаше нощувките си в Баку, че Белослава участва в Мексико благодарение на помощта от американския университет, в който учи. Пет сака и пет панталона. Слава богу, талантът няма нужда от държава. Той намира начин да се прояви въпреки нея. Хубав ат и под съдран държавен чул си личи и печели. Справка - Веско Топалов и златните момичета.   

Сега ще ги видим по всички телевизии. Ще ги почетем в парламента, ще ги награди с орден президента. Ще се снимат с Делян Пеевски, който ще разпореди да се обединят петте шахматни федерации и ще даде срок на премиера Денков за изпълнението на задачката. Ще бъдат отбор на годината, а Нургюл ще стане спортист на годината. И на следващия турнир всички ще бъдат с еднакви панталони.

Тази титла може да се съпостави с успеха на футболните национали през 1994 г. в САЩ. Които се радват на комфорта в Бояна, но не смеят да излязат сред хората. Които разпределят милиони, но милиони не ги искат. И един отбор момичета, които стъпиха на върха само заради своя талант.

Да, налага се смяна. Веселяците на Боби трябва да излязат и напуснат палата си в Бояна. На "Иван Асен 26" им е достатъчно широко, за да се поберат успехите от 18-годишния им труд. А така ще са и по-близо до БИАД. А в Бояна да постелят червения килим на шахматистките ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Боянашахматбобинургюл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Шейх преди 4 месеца
Ша я купува! Колко иска баща за нея?
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДА се пробва с отбора на Русия и тогава да говори. Без Русия тазгодишното световно първенство по художествена гимнастика беше спечелено от ФРГ... Смях.
64
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
поредните *** на пиян пешо, с "умело" вкаран турцизъм в заглавието. интересно, ако вместо нургюл беше играла сун и например, дали вместо ат щеше да има патица по пекински на държавна софра. дивен ***. ключова дума - разпарчетосана, просто не подлежи на коментар.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С чужда пита помен правят.тази нее Българка а с турско самосъзнание е и ген.
62
3
 
5
 
! Отговори
Ооо преди 5 месеца
Как може още в заглавието да сравняват децата с коне! Хубав ат били!
61
1
 
13
 
! Отговори
Да си жива и здрава преди 5 месеца
Толкова красива и умна 20 годишна девойка няма на света
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
@Петър Бойчев - е по-важен, от подвига на девойките.Каквото е състоянието на шахмата, такова и на журналистиката.Интересно ми е тази статйка с чатджипитито ли я генерира?
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
получих инсулт опитвайки се да прочета и разбера заглавието на статията
58
2
 
1
 
! Отговори
Дккскс преди 5 месеца
Кви са тия слаби играчи дето участват в тия първенства. Тя има 4 поредни загуби тук и редува победа със загуба https://chess/games/archive/nurgyulsalimova?gameOwner=other_game&gameTypes%5B0%5D=chess960&gameTypes%5B1%5D=daily&timeSort=desc
57
1
 
6
 
! Отговори
Мустафа преди 5 месеца
Напоследък само жените печелят в спорта в България ...
56
0
 
22
 
! Отговори
Дядо Георги преди 5 месеца
Голяма част от аудиторията е от младото поколение, малко чело, малко разбрало, а може да се каже и малко са го научили. Нюргюл е възпитана най -вече от родителите си- "старомодни" хора, умни и добри. Момичето похвали отбора по шах, но явно остана неразбрана. Жива и здрава да си дядовата.
55
4
 
7
 
! Отговори
Констатация преди 5 месеца
Голям тъ-пак трябва да си , за да измислиш такова заглавие...Кой знае щащви още тъпо-тии е писал през годините...
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съчинение от психично болен. Сигурно в главата му има смисъл.
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв "ат" и кое е "скъсан чул"? Не търсете и не правете смешни аналогии с поговорки, несъотносими към случая, само защото знаете 2-3. Пишете нормални статии. Ако може - без излишни глупости в тях.
52
28
 
2
 
! Отговори
сюргюн и ибрикчиите преди 5 месеца
Такова нещо и по турско не се е чувало (българска чета с турски войвода) - това успешно ще ви доведе до под кривата круша, понеже турците са предателско семе !
51
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Таз малко мустаканка.
50
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Браво на момичетата! Браво на автора за отлично написаната статия!
49
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
До 58 доктор, да започнем с кмета на София!
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нещо важно, което изглежда не е осмислено от някои коментиращи - това в заглавието не е цитат от Нургюл или някоя от другите български шампионки, а е интерпретация на автора на статията. Т.е. заглавието е написано като да е цитат, но то не е такъв, а изразява лично мнение на автора на статията и не е редно да се плюе заради него по шампионките ни.
47
5
 
7
 
! Отговори
Скиор преди 5 месеца
От това заглавие нищо не разбирам...