Реалистичен ли е бюджетът за 2024 г.?

Каримански: 3% дефицит не може да е самоцел
Обновена: 21 ное 2023 10:50 | 21 ное 2023 10:50, Анисия Иванова
14

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Това предвижда капиталовите разходи да са 10 млрд. лева, или с 25% повече спрямо тазгодишната.

"Правителството и министърът на финансите се стремят да балансират бюджета от гледна точка на последните промени с дефицит 3%. Капиталовите разходи са тези, които държавата прави с цел да създаде инвестиционна среда и България да привлече чуждестранни инвеститори и проекти. Капиталовите разходи водят до прогрес на държавата", коментира бившият министър на финансите Любомир Каримански в студиото на "България сутрин".

Гостът изтъкна и своите притеснения относно капиталовите разходи: "Тази година имахме разходи около 8 млрд. лв. До края да девети месец капиталовите разходи не надвишават 44% от това, което е планирано. До края на годината планират да похарчат още едни 4 млрд. лв., за да могат да бъдат близо до 100-те процента. Смятате ли, че за четири месеца могат да се похарчат над 4 млрд. лв.?".

По думите му всичко това предизвиква смущение и недоверие и от страна на инвеститорите.

"Почти никога не сме успявали да усвоим повече от 67% от капиталовите разходи. И тази година, ако не ги усвоим, правителството ги заделя, за да може да постигне този 3-процентов дефицит като буфер", каза още Каримански.

Финансистът изтъкна и записаното в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, че "дружествата ще правят заеми, които са държавно гарантирани".

"Те не се показват в общо в консолидирания бюджет. Това означава, че те са също дълг, който ще бъде изплащан, но скрит", уточни той.

Като пример гостът даде намеренията на правителството да инвестира 3 млрд. лв. в АЕЦ "Козлодуй". Според него стои въпросът защо трябва да вземаме 100% пари, които като дивиденти има АЕЦ "Козлодуй", а след това да накараме централата да вземе заем.

"Правителството, в лицето на Министерството на финансите и министъра на финансите, има слаба оценка от гледна точка на събиране на качествените приходи. Приходната част изостава", настоя Каримански.

Той допълни, че ако дългът продължава да расте, трябва икономиката и производителността на страната да растат със същите темпове, но това не се случва.

"Това е опасно. Ще се задъхаме. Държавата казва, че за 2024 г. има мерки, които трябва да въздействат върху бюджета. Не виждам как мярката за бакшиш може да бъде изпълнима. 3-те процента дефицит не може да са самоцел", на мнение е бившият министър на финансите.

Той засегна и темата за свръхпечалбите на "Лукойл".

"Това, което декларира, си плаща. Друг е въпросът дали се проверява задълбочено дали то отговоря на обемите", добави Каримански.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: бюджетBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Пена преди 5 месеца
Този Велев какъв работодател е като няма нито един служител? Назначени червени калинки от Кремъл, некадърници.
9
0
 
1
 
! Отговори
Джо преди 5 месеца
минимална заплата има но минимална икономика няма
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 6.Иван Димов/после да го накараш да тегли заем на по-високи цени за мен е престъпление.67 милиарда дълг 2026 е страшно. От къде е тая информация че дългът ще е 67 млрд и че държавните предприятия теглят заеми .Я дай линк да прочета.Това ку звучи като опорки на Възраждане .
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
780лв мин заплата по 20% увеличение- е 936лв- мин заплата от 1 януари 2024г.
6
2
 
4
 
! Отговори
Иван Димов преди 5 месеца
Мен ме втрещи изказването на Асен Василев,че заплатите са вдигнати с 15%. Непознавам колега или приятел да е получил такова увеличение. Иначе да вземеш на 100% печалба на държавно дружетво за да запълниш дупки по бюджета и после да го накараш да тегли заем на по-високи цени за мен е престъпление.67 милиарда дълг 2026 е страшно. Тези хора знаят само как да крадат, не да инвестират.
5
1
 
2
 
! Отговори
Кокорчо : преди 5 месеца
Важното е,че е одобрен и съгласуван с посолството!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горанов вика ,трябвало първо да изработим парите ,не трябвало да заробеаме бъдещите поколения.За кви бъдещи поколения говориш е мен ?Като България е намаляла с 1 милион души за 12 години ,и бъдещите поколения са бъдещи на някоя друга държава не на България.Това да държиш дългът нисък в българската действителност е че държавата изчезва.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Незнам дали е раздут бюджета ,но не може да държиш хората с 300 евро заплата,над половин милион души в България са с минимална заплата.Намаляли сме с 1 милион за гербавите мандати (12 години).За кой ги правиш тия постни пици ,за кой ги пазиш тия дефицити и нисък дълг ,като тука останаха кучетата и пенсионерите.Ако намалеем с още един милион за следващите 12 години няма да има ни кой да плаща пенсии ,ни кой да плаща заплати на чиновниците.
2
1
 
3
 
! Отговори
Гaля oт nocoлcтвoтo преди 5 месеца
Peaлиcтичeн нe e, нo e cъrлacyвaн!
1
3
 
3
 
! Отговори
99% от българите преди 5 месеца
нямат понятие от данъци и финанси като общо! Важи и за т.н. ръководители, министри, пишман консултанти!