Ангел Найденов: Не бих избрал отбраната за вот на недоверие

БНР-ите за Украйна са с тънка броня
24 ное 2023 21:52, Стела Стоянова
3

"Преди изборите се търсеше политически ефект, свързан със сигурността и отбраната, след изборите тестваха издръжливостта на сглобката след напрежението и разменените реплики и скандали в това (не)коалиционно управление. Аз лично не бих подбрал тази тема за вот на недоверие, или поне не в този момент, и не бих се подписал под мотивите". Това коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че темите, които са обсъждани на вота на недоверие, са били многократно на дневен ред, но винаги са оставали без решение.

Бившият военен министър обясни какво реално даваме на Украйна след като НС ратифицира решението за военна помощ: "Става дума за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР и МО. Това са БТР-и 60, които са произведени 80-те години, предоставени на Вътрешни войски. Слабостите на тези машини са тънка броня, ниска маневреност, слабо въоръжение".

По думите му пред Bulgaria ON AIR биха били дадени големи суми за модернизирането на БТР-ите, които са "абсолютно несравними с машините, които придобиваме".

"БТР-ите са използваеми, те ще добавят известна мобилност към украинските части, ще служат за превоз на войниците или конвой на товарни превози", уточни Ангел Найденов.

Бившият военен министър заяви, че "Страйкърите", които купуваме, са одобрени от професионалните военни. Те са модификация от 2016 г., която отговаря на изискванита на Сухопътни войски. Страната ни ще получи общо 198 машини.

Ангел Найденов говори и за пленените български моряци от хутите на кораба Galaxy leader. Мнението му е, че винаги в такава ситуация има риск за моряците.

"Най-силно влияние върху йеменските хути има Иран. Това е държавата, към която трябва да бъдат ориентирани част от усилията не само на българското правителство, но и на контактна група на държавите, чиито граждани са на борда на отвлечения кораб", каза Найденов.

Той е убеден, че може да се разчита на посредническата роля на Катар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: БТРАнгел Найденов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
мдаааа преди 5 месеца
И тоя е на път да мени боята... скоро май ке стане демоКРАДЕЦ...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мекотело!
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много мъдър политик.

Спонсорирани публикации