Прокуратурата поверява гробари, искали пари за запазване на гробно място

Те искали по 3000 лева
24 ное 2023 21:00, Стела Стоянова
21
Прокуратурата поверява гробари, искали пари за запазване на гробно място
Снимка БГНЕС, архив

Софийска районна прокуратура се самосезира след репортаж, излъчен в национална телевизия, в който се излагат твърдения, че гробари извършват нерегламентирани дейности в Централните софийски гробища. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

По случая е образувана преписка и е възложена проверка на СДВР. В хода й следва да бъдат снети обяснения от всички лица, които имат отношение към случая, както и да се приложат относимите документи.

Проверката по случая продължава.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно след разследване на Нова тв, че гробари в Централните софийски гробища са искали по 3000 лв. за "запазване на гробно място". Оказва се обаче, че такова понятие в закона не съществува.

От телата на починалите се сваляло абсолютно всичко – златни накити и зъби. Дрехите на починалите се сваляли преди кремация и се давали в магазини за втора употреба. Абсолютно всичко се продава. Жалбите, които постъпват към администрацията на гробищния парк, биват изхвърлени. Това стана ясно от разследване, излъчено по Нова телевизия.

Син на починала показа запис, на който гробар му иска 3000 лв., за да запази гробно място до неговата майка. В противен случай се заканва да извика багер и да го разруши. След направил видеоматериала, мъжът отишъл при директора на Централните софийски гробища, за да подаде сигнал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До номер 4Нима ромите не играеха с Фъндъкова и не бяха под крилото й? Говорите глупости, всички *** под ръководството на Коце Алексиев, шеф на погребална агенция Мира, под строй гласуваха за нея
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо прокуратурата не се самосезира и за конфликт на интереси? Цялото родословие на Дон Коци работи на възлови места в ОП гробищни паркове, в Малашевци шеф е сина на собствениците на погребална агенция " Вечна памет. В техническа ужба в Централни гробища е дъщерята на собствениците на фирма " Христос". Главната счетоводителка на гробищата води счетоводството на "Мира" и още и още. Разровете се. Всички са от родата на въпросния Дон.
17
0
 
3
 
! Отговори
Въпреки становището преди 5 месеца
на омбудсмана, ромът Коце Иванов Алексиев и неговата агенция за траурни услуги "Мира 2007" си е присвоил правото само той да изработва плочите за траурните ниши, а също и повечето надгробни паметници на Центр.гробища в столицата. Това става благодарение на ползван от него "чадър". Всички индийци, вилнеещи в тези гробища са му подчинени. Пак той е сменил директора на гробищната администрация и е сложил на този пост ромката Яна Паскалева. За да сложите паметник на гроб е нужно нейно разрешение.
16
0
 
2
 
! Отговори
...,но само следКато преди 5 месеца
бъде поставен паметник. Похватите на изнудвачите: След като повредят или откраднат паметника, заплашват, че гробното място ще бъде продадено на други хора, защото не е поддържано и си предлагат услугите срещу заплащане да пазят паметника от посегателства. Изескват също на тях да им бъде възложено да го поправят. Гражданите трябва да знаят, че след като официално са купили гробното място за вечни времена, дори и да не е поддържано то се пази за наследниците 100 ГОДИНИ след последното погребение!
15
0
 
2
 
! Отговори
За да сте информиран преди 5 месеца
Материалът от "24 часа" е качен в мрежата и можете да видите снимка в едър план на Борислав Методиев - бригадирът на гробарите. Той е заплашвал опечаления син, че ще извика багера, за да разруши гроба на майка му, ако синът не даде 3000 лв, а ако ги даде, гробът щял да бъде запазен. И казва, че не издава документ за парите, но той е човекът, който урежда тези неща. Всъщност, гроб за вечни времена се купува чрез администрацията на гробщния парк през първите 8 години след погребението, но само ...
14
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 5 месеца
Как предлагаш да озаптим тумбите екзотични сънародници, които обикалят там, за да мародерстват, трошат и изнудват? Хората се грижат за гробовете на близките си, но все пак посещават тези места само няколко пъти годишно. На пръсти се броят старците и бабите, които не са ангажирани с отглеждане на малки внучета и затова могат да ходят всяка събота на гробовете на починалите си съпруги и съпрузи. Но там ги дебнат мързеливи безделници, за да ги изнудват, ако не получат пари, ще потрошат паметника.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вижте гробищата в Западна Европа на какво приличат и вижте нае и ще ви стане ясно какъв народ сме, щом така се отнасяме към мъртвите ни.
12
0
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 5 месеца
По други сайтове има по-подробно описание на случая, от който е започнала проверката. Разказани са и други възмутителни неща - например номера с нарочно разклатен надгробен паметник. После дебнат кога ще дойде на този гроб някой близък и го изнудват за пари. Една бабичка била придружена от ром до банката, за да изтегли всичките си налични пари и да им плати за поправка на надгробието, което те нарочно са повредили. Имат съгледвачи и отбелязват на кои гробове ходят само старци или сами жени.
11
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 5 месеца
Преди няколко години имаше публикация, според която из Централните гроища в София вилнеят и рекетират индийци от фамилия, пристигнала от провинцията и настанила се да живее на ул. "Старата воденица". Тази улица се намира в района на Биримирци, северно от гробищния парк. Не знам дали не са успели да прогонят тази напаст или сега са придошли други. Направи ми впечатление, че напоследък из Центр.гробища почти не се вижда куче, а по-рано бяха много. Значи с тях се справиха, но с другата напаст - не.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доста смели гробари. РазбиРам, да е няккавя друга дребна далавера ... Аз лично бих застрелял някого, за такава измама. Не знам за вас.
9
2
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 5 месеца
Тебе като как са та омешали като са те правили, че е цяло чудо че не лаеш, а си седнал други култури да коментираш
8
1
 
6
 
! Отговори
До №3 преди 5 месеца
Пропуснал си важен фактор. Некачествена работа, присвоявания, изнудване, откровени грабежи стават реалност там, където роми се настаняват на работа. Изключенията са рядкост. Добави и вноса на няколкостотин хиляди индийци, осъществен от правешкия индиец. Обгрижвани, хрантутени и развъждани, те се появяват навсякъде, където е възможно да осъществяват грабежи и изнудване. При тях по традиция подобни прояви се считат за нещо нормално. Не бива да се смесват народи с коренно различни обичаи.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Сърбия например, в селата гробищата са много по-поддържани и уредени в сравнение със софийския гробищен парк. И не само в Сърбия. Той изглежда ужасно!! Че и мръсните крадци и насилници роми, които уж, работят там?! И които ограбват мъртвите и изнудват наследниците им.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре,че се върна разследващата журналистика,за да разберем някои неща,че по времето на Бойко всички разследващи журналисти бяха прогонени от националните медии,за да не развалят комфорта на управляващите.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
5 Така ще е при ДС кмета Терзиев. Ромите са негови хора.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такива са айдуците от ОПГ Гроб! Изобщо не съм учуден.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Идете и вижте софийските гробища, където ромите ограбват покойниците, свалят им златни зъби, ако имат, дрехи, рекетират близките им и празнуват върху гробовете. Окаяни сте!!Това го няма в нито една страна от ЕС, че и в трети страни. Лошо поддържани, жалки сте. Всички в управата на гробищтния парк трябва са бъдат уволнени и да се инвестира в него. В България нямат грижа и за живи, и за мъртви.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Роби, бедни и празни души. Добре дошли в Булг аристан.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бедността е майка на всички пороци, а алчността е техен баща.