МТС: 5G свързаност ще има в 80% от страната до края на 2025 г.

Всички 265 общини ще бъдат свързани с държавната администрация
29 ное 2023 13:57, Анисия Иванова
9
МТС: 5G свързаност ще има в 80% от страната до края на 2025 г.
Снимка: МТС

До края на 2025 г. 80 % от населението на страната ще има достъп до 5G свързаност като резултат от общите усилия на Министерството на транспорта и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператори. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров на откриването на информационен ден за възможностите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа, съобщиха от Министерството на транспорта.

Конкурсът е продължение на инициативата на Европейската комисия за изграждане на точки за публичен достъп до високоскоростен, безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Тогава 91% от българските общини, които кандидатстваха, получиха финансиране и страната ни зае първо място по брой на предоставени ваучери. В тази връзка заместник-министър Григоров призова учебните и здравни заведения, общинските и публичните организации да участват активно в новия конкурс за 5G проекти, за да бъдат използвани успешно възможностите за финансиране. Общият бюджет е 51 млн. евро за всички държави от ЕС.

Заместник-министърът припомни, че се работи усилено и за изпълнение на инвестиция от Плана за възстановяване и устойчивост, като целта е близо 400 000 българи в отдалечени райони да имат достъп до високоскоростен интернет и да ползват 5G мобилна мрежа. Паралелно с това всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация.

Свързаността от пето поколение ще получи още по-добро развитие след като през тази седмица мобилните оператори вече получиха лицензи да ползват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца, добави Григори Григоров.

Новият конкурс по Механизма за свързана Европа е с подобрени условия за кандидатстване, като участниците имат по-дълъг срок за подготовка на предложенията си. Това каза по време на информационния ден Ставрос Калапотас от Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия. Той съобщи, че европейските средства ще покрият до 75 % от направените инвестиции. Срокът за кандидатстване е 20 февруари 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: странатаМТС5G
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5G, с него, без него, все едно, за хората е важно комуникация да има. Ако няма ток, кое G ще е няма значение, снегът показа реалността даже и в София.
5
0
 
3
 
! Отговори
aaaa преди 2 месеца
Кат ви спре тока кво правите със 5g мрежата? Между другото не бързайте да я слагате вече се изгражда 6g мрежа ! Докато изградите 5g мрежата може света вече и да е минал на 7g!
4
0
 
3
 
! Отговори
Аз... преди 2 месеца
В столицата няма 100% и на 3те оператора!!!!!Дори в цинтрална част!!!!!Пак ЛЪЖИ от соц.време!!!СМЕШНИ СТЕ.
3
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 2 месеца
Ако е за научен институт (напр. Рожен) или болница с операции по интернет като за покриване на отпадането на високоскоростните кабел и връзки на БТК го разбирам, но за населението няма никакъв смисъл от това към момента. 4Г телефон си купих, надценката за 5Г план също не я плащам и всичко е ток и жица. Никакъв смисъл няма да инвестират освен ако не са решили да гепят парите със съмнителни фактури за проформа извършени дейности.
2
2
 
9
 
! Отговори
Ббб преди 2 месеца
Моля, кажете кои са тези 20% без, да се преместим там.
1
5
 
5
 
! Отговори
2025..значи преди 2 месеца
80% смъртност..значи