Стипендиите за курсантите скочиха в пъти, максималната - 1299 лева

Целта е военната професия да стане по-привлекателна
Обновена: 29 ное 2023 13:41 | 29 ное 2023 13:40, Камелия Цветанова
13
Стипендиите за курсантите скочиха в пъти, максималната - 1299 лева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стипендии от 934 лв. до 1299 лв., в зависимост от званието да получават курсантите от военните училища. Депутатите решиха да се въведе допълнителна стипендия за курсантите във военни университети.

Към момента курсантите получават основна стипендия за звание в размер на от 260 лв. до 305 лв.

С приетите на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се създава възможност курсантите да получават, освен стипендия за притежаваното звание,  и нов вид стипендия – за подготовка за изпълнение на военна служба като професия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 7 месеца
До Ами даНе е точно така - много военни продължават след пределна възраст като граждански лица и получават заплата и пенсия едновременно.
11
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
До Анонимен10 Приоритети!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А на докторантите стипендията остава 1000лв. СРАМ!!!!За фуражките пари бол, за наука пари йок!
9
2
 
3
 
! Отговори
Ами да преди 7 месеца
Затова няма желаещи да работят в много браншове.Където е малко заплащането има кадрови проблем. Работят и много пенсионери,защото няма желаещи.При военните не може и пенсия и заплата като военен и решението ДОБРО заплащане на курсантите.
8
0
 
0
 
! Отговори
а един футболист преди 7 месеца
за 4 мача на месец(360 минути).. колко ще му платите..?.... Или на една певачка в бара(180 минути).. колко ще и платите
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И 10 хиляди да я направят тая стипендия все тая.На никой не му се ходи на фронта да брани грантовете на Тагаревич и сие.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали според закона за нормативните актове, чл 18а, всяка промяна трябва да минава през обществено обсъждане? Сайта за това е Иначе в законопроекта от сайта на парламента в обосновката като стигнах до "курсантите не престират труд" и се хванах за главата......Това го е писал човек който никаква представа си няма от реалността там
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е стъпка в правилна посока, но пак не решава един от основните проблеми- че настоящият статут на курсанта е фактически противоконституционен. И Конституция и международни договори гарантират право на труд, но курсанта не му се зачита за трудов стаж, а ако се хване да работи(дистанционно от стаята си примерно), ще го уволнят дисциплинарно. Пълна безумица и дивотия.
4
1
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 7 месеца
Как няма, като дори при силно намалените бройки за прием в сравнение с преди 35 години, едва 20 % от местата са попълнени и преподавателският състав е изпаднал в не толкова тих ужаст! Относно заплащането, едно време редник /курсант/ получаваше 1,5 лева, ефрейтор 2,50, мл. с-т 3,50 лева месечно горе - долу, но онова бе Народна армия! Младеж приет право в СУ, предпочита военното училище! МВР винаги е било по предпочитано, с изключение преди 9 септември 1944 г.
3
2
 
0
 
! Отговори
Хахахахахаха, преди 7 месеца
Мухахахахахахахахаха Уахахахахахаха...
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подготовката за Източния Фронт започна ! Тагаренко ще ходи ли лично да поведе четата срещу Русия или ще си остане на топло в тила ?
1
2
 
8
 
! Отговори
вв преди 7 месеца
Това са си много пари - като те убият на фронта или на мисия, дават ли нещо на семейтвото?