Преди да тръгнете с колата, проверете за коте под капака

Весела Василева със съвети за домашните любимци
30 ное 2023 17:37, Анисия Иванова
15

С настъпването на по-студените дни от годината, стопаните трябва да се погрижат за своите най-верни приятели - кучетата. От организацията "Четири лапи" са се заели със задачата да дадат най-полезните съвети по темата.

"Важно е да знаем, че през есента и все още навън растат диви гъби и трябва да сме внимателни с това какво хапват навън нашите кучета. Всяка гъба е опасна за кучетата, както и всяка храна, оставена до контейнер", каза координаторът на "Четири лапи" Весела Василева.

Tя подчерта възможността от измръзване на лапите, ушите и опашките в зимните условия. Според нея хората често подценяват паразитите и обезпаразитяването.

"Бълхи има целогодишно, важно е кучето да бъде обезпаразитявано редовно, кърлежите са активни до температури до 7 градуса. Важно е кучето да се обезпаразитява и вътрешно, и външно, като профилактика. Задължително е кучето да бъде водено поне веднъж годишно на профилактичен преглед, да се сложат ваксини. В България по закон е наложителна ваксината за бяс", категоричен бе гостът.

Ветеринарят сподели, че съществува и кашлица при кучетата, която е сезонна и се предава от куче на куче. "Има ваксина за това, която се поставя през носа" – подчерта тя.

Василева уточни относно храненето през зимата на животните, че дажбата не се променя, освен за кучетата, които през зимата разходват повече енергия.

"Лук, чесън и човешка храна и подправки не бива да се дават на кучето", допълни тя.

Тя напомни, че е хубаво на кучетата по-често да се слага топла храна.

По отношение на бездомните животни, Василева припомни, че често котки се крият на топло под капака на автомобила: "Хубаво преди да тръгнем с колата да огледаме около нея, да тропнем няколко пъти, за да проверим дали някъде под капака се е скрило животно, даже е добре да вдигнем капака и да проверим".

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: животниBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз онзи ден намерих едно коте подпряно на калника и си го качих на предната седалка. Цела вечер ми мърка на леглото. Тия под капака не знам колко взимат, ама тая ми отмъкна 5 стотака.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представям си да се е промъкнало при мен!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
оф, големи кахъри, големи притеснения за тия бълхарници! Точно тези любителки на котета, които са толкова загрижени за тях, по правило не им дреме ако видят бездомен или просещ човек на улицата. Избиват някакви комплекси или липси в живота си като ни натрапват и на нас някаква вина и задължения да храним и поим всички улични котки и кучета. Да, ама не!. КАто толкова ги харесват, да ги прибират вкъщи
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много ме кефи тоя съвет за котетата винаги. Колкото пъти съм имал, е АБСОЛЮТНО невъзможно тва коте да се изкара от там, щото има безумна гъвкавост и се навират там, къде и тоя де е строил колата не е влизал. И изоставям колата след 1 час мъки, закъснял за работа и се надявам да се е махнала като се прибера. Като казвате 1, кажете и 2 - как АДЖЕБА да я МАХНЕМ ТАЯ КОТКА ТАМ ВЕ???!
5
2
 
5
 
! Отговори
бай Ламби преди 4 месеца
Абе за под капака не знам, ама лично аз проверявам за коте на предната седалка че бабата е много серт и а е видела коте до мен и а ми е резнала главата. А и аз нещо не схващам как така котето да е под капака, при мене обикновено е или на предната или на задната седалка... кви са тия писета сега дет се возят под капака акъля ми го непобира.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представете си, всички котки, които се раждат, да оцелеят...Ще станат повече от нас! По-добре се огледайте за хора, пред и зад колата!
3
7
 
8
 
! Отговори
Симпатяги преди 4 месеца
Де така да ви беше грижа и за хората.
2
8
 
4
 
! Отговори
G. I. Joe преди 4 месеца
На един така котка под капака и като излязъл на магистралата котката паднала върху пистовия ремък и станало мазало да чисти котешка кайма под капака...
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А не е ли още по добре да си разглобим колата???