Василев: В следващите години ще достигнем 70% от еврозаплащането

България се справя много добре през последните 15-20 години
Обновена: 30 ное 2023 20:10 | 30 ное 2023 19:37, Стела Стоянова
73
Василев: В следващите години ще достигнем 70% от еврозаплащането
Снимка БГНЕС

„България се справя много добре през последните 15-20 години в различни направления, успяли сме да удържим дефицита на сравнително ниски нива. През следващите 4-5 години България ще се стреми да навакса нивата на заплатите и да успеем да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане.“

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на кръгла маса с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България. Министърът подчерта, че за да се повиши заплащането на труда, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността. Възможност за това дава и Националният план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МФ, цитирани от БГНЕС.

Министър Василев коментира и подготовката на страната ни за членство в еврозоната. Той подчерта, че в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит от 3% от БВП, който е в рамките на Маастрихтските критерии. Усилено се работи за постигане на инфлационния критерий, който също е ключово важен за приемането ни в еврозоната

По време на срещата еврокомисар Паоло Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Той насърчи усилията на страната да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната. България е в добро състояние по отношение на изпълнението на три от четирите критерия. През пролетта ще бъде анализиран и критерият за ценова стабилност, свързан с инфлацията, посочи комисар Джентилони.

В дискусията се включиха над 30 представители на едни от най-големите фирми в България. С еврокомисаря и българския министър на финансите бяха обсъдени редица теми, сред които стратегическите рискове пред икономиката както на еврозоната, така и на ЕС като цяло, конкурентоспособността на европейската икономика и цените на енергията. Срещата беше организирана от Българския форум на бизнес лидерите и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, съвместно с Министерството на финансите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: заплатиАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До MNENIE -За Първанов-ДА! Но за Василев се шегуваш,нали?
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този пък си мисли,че ще му повярваме! Отдавна се е доказал,че вече и думичка не му вярваме.
40
2
 
14
 
! Отговори
ДО 46 преди 5 месеца
Сега гоним Сомалия .
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"70% от СРЕДНОевропейското ниво на заплащане" - с по-обикновени думи "ще гоним Литва и Кипър и ще си мечтаем да настигнем Малта." Хахахаха...
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кокори-кокорчо недоразумение лъжливо
37
14
 
1
 
! Отговори
MNENIE преди 5 месеца
Асен Василев е ТОП Министър .Лично мое мнение - Най-добрия .Президент номер 1 е Първанов , с уговорка че го гони Радев .
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В момента доходите на хората се вдигат от инфлацията.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак глупости
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен Василев може и още да вярва в Дядо Коледа, не можем да виним човека, че има умствена изостаналост. Виновни са тези, които са го избрали
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ади пак инвестирането .Конкуренцията и потреблението правят инвестирането а не държавата. Инвестициите следват потреблението .А държавата инвестира в помесчици (арендаторите милионери в земя)Това убива България естествено .Руснаците знаят това и просто чакат тяхното време .В Русия земята не е частна за да няма помесчици .Ако искаш да изнасяш зърно плащаш изходни мита а парите отиваха за това държавата да плаща до половината от апартамента на младите семейства .Путин спря тази програма щото вдга
32
0
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 5 месеца
Помните ли какво обещаваше Асен Василев преди една година,а ? Щял бил да вкарва крадящи от държава в затвора и тъкмо го изрече и се изхилу като комик, който си е казал репликатаСега пак бълва хуморески.Банките спират финансирането. В банките няма пари.Вече и за теглене от 5000 лв. искат предварителна заявка. Пускат примамливи оферти - банкови преводи без такси до 20000, само и само, за да привлекат клиенти, които да си държат парите там.Причината - много фалирали фирми. Иде безработица.
31
0
 
13
 
! Отговори
А преди 5 месеца
Тоя е пълен леvак! Той е достигнал 700% от евро заплащането но се сетете на гърба на кой
30
0
 
18
 
! Отговори
Само приказки! преди 5 месеца
Целта е една да си донапълни офшорката и после гутбай България! Той е хитрец и ще се измъкне преди другите от ПП-ДБ да се усетят!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ключовите думи са "България ще се стреми да навакса 70% от средноевропейските доходи".Да де,ама след 3 месеца ще дойде ротацията и ще замръзнем на днешно ниво за още не знам колко години.
28
0
 
10
 
! Отговори
Еее преди 5 месеца
Номер 33, взе ми репликата!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама в кои точно следващи години? Че то и 8742 година също е от "следващите години"...
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цените са за разфасовки до килограм включително. Знам че в БГ магазини се продават и на по-големи парчета и цената за отделен килограм в този случай е по-ниска. Обаче: СВИНСКИ ВРАТ БЕЗ КОСТ НАРЯЗАН МАП почти 20лв за килограм в м**ро...И това е супермаркет. Дори не искам да гледам в бутикови месарници с с претенции за "био", "органично", "специална порода" и други глупости.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като знам как търгашите цакат спрямо размера на днешните доходи в България, ако стигнем 70% от европейските, сигурно цените ще са утроени. Представете си самун обикновен хляб 650 грама, който в момента е 1.50лв, да стане 5 лева.килограм свинско от сегашните средно 14лв, да стане 40лв... Докато в Испания: Каква е цената на свинското месо за килограм/паунд в Испания днес, 30 ноември?Ценовият диапазон на дребно за испанското свинско месо е между 3 и 8 щатски долара за килограм(5.38-14.35лв)
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В следващите години ако имаме щастие ще достигнем и 2000 години България...
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отново медени приказки за лека нощ, че ще настигнем някого някога - може но ако той спре да бяга.Сладки обещания без покритие. Управлявашите през тези 30 г. доведоха страната и народа до нула, но те си живеят добре за наша сметка.