Димитър Ганев: Не чакаме нови избори дори и след ротацията

Само 20 на сто положителна оценка на работата на правителството
3 дек 2023 17:00, Стела Стоянова
29
Димитър Ганев: Не чакаме нови избори дори и след ротацията
Снимка БГНЕС

Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията, обясни пред БНР Димитър Ганев, политолог от изследователски център "Тренд".

"През последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства.

Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това НС за ключовите играчи".

Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори. "Коя от тези две формации ще има по-добър резултат? Нито една", каза той.

Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС, също е сериозен. Отваря се поле за такъв".

И все пак - мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в парламента, нито извън него, подчерта Ганев.

"Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват. Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца".

Опасно е изключително ниското доверие в кабинета, отбеляза политологът.

"Данните на „Тренд" сочат, че има само 20% положителна оценка за работата на правителството.

Притеснителна е и липсата на сериозни управленски резултати. Приоритететите - Шенген и еврозоната, не са непосредствени перспективи".

Вероятно ще има опити за презареждане - такъв тласък би била ротацията и смяната на кабинета, посочи още Ганев.

Политологът не смята, че може да има сериозно електорално разместване, породено от ляво-центристки блок около Корнелия Нинова.

"Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Сатана преди 2 месеца
Тези от политизите ни нека да се ротират. Може и дупетата да си връткат. Особено когото имат здрави българи зад тях. Дори тези от ДПС-то им може да си ги връткат. Кукта им Доган, когото го убиха, е зад тях. ака е в българската политика. Честито на социолозите и политолозите. Новата 2024 г. Те си мислят, че шзбжршти ришовот нищж. Блажени са вярващите.
21
1
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Тези си намериха будали да има по кой да викат и ност отговорност,а в същото време си играят комар под масата на ДЕнков и хикой не знае каква игра играят,но до Президенските избори ще я бутат някак си ,хубаво лошо ,тъй ще е тя !!
20
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
При липса на нова алтернатива, разпределението се запазва, ама не съвсем. ГЕРБ определено ще са в по-добра позиция(примерно възможно мнозинство с ДПС), но това не е достатъчно. Трябва им убедително предимство, за да могат да излязат с тезата:"Ние сме ви достатъчни" пред американското посолство и оттам да им дадат евентуално зелена светлина. Това обаче няма как да стане, такова мнозинство е непостижимо. Затова Борисов изчаква интересът към България да отслабне и да не го притискат толкова.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Mного ясно. ПОСОЛСТВОТО не дава, нали?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"ГЕРБ вече го няма, няма ни ония от 2009 г., аз оттогава членувам там. Обидно е. Хора, на които съм им батю..." ."В ГЕРБ става бавно пълзящ преврат от лобито на кръга "Капитал". Томислав Дончев идва от "Отворено общество" в Габрово, колежката му Деница Сачева, Даниел Митов, една камара са в ГЕРБ. Те бяха АНТИГЕРБЕРИ, плюеха Борисов. Сега се обърнаха и той им вярва сляпо, а аз съм излишен...Да са живи и здрави", казва Вежди Рашидов. Затова има сглобка , има договорка. Може да ни играят някакви фиктивни избори но реално Киро ,Асен Делян остават за 10 12 години напред . Бойко залязва и остава
17
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Всеки народ заслужава управниците си. Най-вече - спящите народи. Защото тази хунта е ясно, че няма да се махне никога от властта с причината, че следващите избори ще дадат същия резултат. И това е така, защото гласуват само твърдите ядра, а близо 2/3 от хората не гласуват. Единствената ми надежда е да се появи една партия на президента, която да обедини всички разочаровани да гласуват. Само тогава има шанс тази антибългарска некоалиционна сглобка да бъде изметена.
16
0
 
6
 
! Отговори
Паникьосват се преди 2 месеца
Много добре знаят, че резултата от едни следващи предсрочни избори няма да им хареса. А те са предизвестени. Влизаме в режим на повсеместно, необяснимо и нелогично увеличение на цените. Колкото по бързо растурят сглобката, толкова по малки ще са щетите върху икономиката и стандарта на живот, толкова по малко ще ги боли после!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОСТАВКА и нови избори веднага. Не на измислената сглобка. България затъва със всеки изминал ден.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите са търпеливи , но не са глупави, посолството скоро ще го разбере, че тук не е Украина
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Хасково водата ства 5.20 от нова година, и на много други места, от юли тока скача двойно, скоро ше метем с денков жълтите павета
12
1
 
5
 
! Отговори
Optimist преди 2 месеца
Аз пък чакам :)
11
0
 
7
 
! Отговори
този преди 2 месеца
е миризлив плазмодии.
10
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Ние българите сме най-убавио народ, но от некаде ни e дошла една скапана държава и едни скапани политици, и ние страдаме невинни от цялата тази работа, ебаcи несправедловостта, колко несправедлово е устроен света!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избора е направен вече бг затрита толкоз
8
4
 
14
 
! Отговори
Бах ти преди 2 месеца
скапаната държава, в която сме.
7
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Този още ли вярва,че Шарлатаните ще допуснат някаква ротация! Те за един "подуправител" вдигнаха шум до небесата, пък какво ли остава ако тръгнат да сменят всичките им министри! Борисов си обикаля с пълна сила структурите, глутницата лае с пълна сила по него из форумите,т.е., мирише на избори!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този се включва по-често и от Тагарев!
5
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Аз чакам да приемат "бюджета" и промените в конституцията 14.12.2023г. После БУТАЙ!!! Януари врътки с мандатите, февруари разпускане на НС. Май месец избори 2в1 с Евро изборите. Това е положението. Ай сиктир!!! Асан Василев - лудия на въжето!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
A някои блеят! преди 2 месеца
Струва ми се, че в България някои все още не са преодоляли хомо сапиенс прехода и са си останали овце! А и кой е този Ганев, гадател на зарчета, карти или стъклен глобус?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
правителство с 20% подкрепа не знам такова чудо в света сигурно и северна корея ни се смее. българина явно е най глупавия човек в света