Християн Пендиков: Македонските българи са гонени от работа и уволнявани

По думите му трябва да има проект за юридическа защита
Обновена: 9 дек 2023 22:33 | 9 дек 2023 22:15, Нели Христова
40

Ние пускаме сигнали в полицията за заплахите, особено във Facebook, но и на лични съобщения, но прокуратурата не взима мерки. Това дава сигнал на авторите на заплахи, че те са защитени и никой не ги преследва, а на жертвите не се обръща внимание. Така Християн Пендиков обясни в студиото на "Брюксел 1" факта, че има много посегателства над българите в РСМ, но малко дела.

"Освен това македонските българи са гонени от работа и уволнявани, нямат достатъчно финанси, за си позволят адвокати. Трябва да има проект на българската държава за нашата юридическа защита," каза Пендиков.

След стрелбата срещу клуба в Охрид вече повече от година няма заловен, няма наказан, няма никаква информация от полицията.

"Тогава аз подадох сигнала, извикаха ме да свидетелствам, дадох им видеозапис от камерите, където се вижда, че се стреля от кола. Слава Богу, че нямаше жертви, а можеше да има. Само няколко минути по-рано в клуба имаше хора," обясни Пендиков.

Образователната програма в РСМ трябва да се промени, заяви той.

"Трябва да се съобрази със световната история, за да се знае, че българите не са фашисти, както го представят в РСМ. Трябва да се учи историческата истината, а не фалшива история, която възпитава лоши чувства към българите. Когато на едно дете от първи клас започват да му насаждат омраза към българите през историята, в 11 клас то вече има една вродена омраза към българите. Това се получава, защото учим неистини. Ако учим историческата истина в РСМ, няма да има проблем с омразата. Искаме да учим история каквато се учи във всички страни по света, а не само ние да учим точно обратната история по обратна образователна програма," каза Пендиков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма отговор и на писмото им до Министерство на правосъдието на РСМ за причините за заличаването на Клуб "Цар Борис Трети" една година след като е бил редовно регистриран и е имал законна дейност, а законът с обратна сила от всички сдружения в РСМ е забранил само тези на българите в Охрид и Битоля.

Той учи "Международни отношения" в СУ и заяви, че като завърши би искал да се върне в родната си страна - РСМ, и да работи за нея: "Там съм се родил, там съм отраснал и искам да помогна колкото мога РСМ да стъпи на пътя за ЕС, да стане един де равноправна членка на ЕС и да няма омраза в страната."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 4 месеца
Това е проблема. В Македония се учат лъжи защото в противен случай ще трябва да признаят, че са Българи. И понеже Сърбите си ги приватизираха с благословията на Съветския съюз 1944 година, трябваше да им промият мозъците, че вече не са Българи а нещо друго. И ето го резултата. Аз съм за финансовата подкрепа на всеки със самосъзнанието на Българин в Република Северна Македония за да могат да се развиват и защитават от посегателствата на крайните граждани от Република Северна Македония.
29
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Ако ние сме фашисти то и макета са фашисти, защото до 1945 г сме един народ .
28
2
 
0
 
! Отговори
Армандо преди 4 месеца
Спокойно те братята Македония сега много се изправят тормозят българите но и техният ред идва братята албанци имат по 4. 5 деца те си се множат както им е казала велика Албания а нашите хора 1.2 деца само следва 20 год ще бъдат изравнени и тогава ще се чудят как така ония ще имат претенции за новини на албански език и изучаване в училище ама късно е либе за китка а нашите братя може да поискат и съединение с България щото ония не си поплюват и ще обиждат наред .
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Крайно време е за санкции. Кога ще се намери смел български политик, който да ги наложи?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кат няма вето тъй ще е!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ония бунаци пак ше го бият.
24
5
 
6
 
! Отговори
София преди 4 месеца
До вчера тоя пендиков беше член на опозицията в Македония и плюеше по българите сега изведнъж стана "най-големия"българин в Македония, много странно!
23
1
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 месеца
Едно не мога да разбера, що реват на умряло. Като в античката сандрова макак-ландия ги туй-таковат, да я оте'ат таа' дупка и да се пренасят към БГ - разпродават каквото имат 'татъка, купуват имоти тук и се приключва. Само да не стане така, че у макак-ландия да останат само убедени в червата макаци и шиптъри :).
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали вече са в НАТО и сме съюзници! Виновни са Столтенберг и Гулденбург!
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кристиян Пендиков трябва да поведе българския политически проект в РСМ след признаването на българите за конституционен народ. Това момче има талант да убеждава и да громи лъжите на македонизма. Трябва да изтискаме македонизма от РСМ като гной от цирей.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единствено когато 3 годишните деца осъзнаят, че злото от БСП и Възраждане не бива да има власт повече от 30% процента тази държава би имала постоянен просперитет наречена България!
19
2
 
9
 
! Отговори
Албан Секи преди 4 месеца
Тоя Християн е много смел човек.Не зная дали всеки е запознат със законите на живота,написани във най-старата книга за която се знае поне до сега,това са ,,Индийските Веди",и там за пръв път е споменато за ,,диаманта на човешките качества"..става дима за човешкото качество ,,смелост".По смелоста се определя силата на един човек.Колко е смел.А във всички духовни,окулутни и др. учения,най-голямата проява на смелост която може един човек да прояви,това е ДА СЕ ИЗПРАВИ ПРАВ И ДА ГОВОРИ ИСТИНАТА.
18
15
 
3
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Чекай малко, българите сме фашисти, такива сме били по време на втората световна, такива сме и сега, няма нужда да променяте историята по тоя параграф. Вий какви сте и какви се определяте си е ваш проблем
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, Пиндиков, ти си достоен българин, повече от множство татуирани чалгаджии, които се наричат патриоти
16
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пендиков е голем бугарашки пендик
15
1
 
19
 
! Отговори
пак ли тия? преди 4 месеца
Ако ние сме фашисти, какво остава за страни като Италия, Германия или Австрия? Или вече фиромците не ходят там да мият подове и да бачкат като хамали? Може би не купуват и немски коли? Имало е фашистки режим в България. И? Кимон Георгиев управлява само 1 година. 1934-35-та. Някой да си спомня за него? НЕ. После Борис 3-ти ги насмита всичките. И става безпартиен режим. Какво искат тия макета пак? Тия са като някакви алкохолици. Все едно и също бръщолевят. Мислят си, че ЕС е като кръчма в Скопие.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да не сме фашисти? Хайл Гьобелс и Аве Мария! Джинг Гьобелс, Джинг Гьобелс, Джинга Гаргамел! Весела Райхспропаганда!
13
0
 
10
 
! Отговори
Резидент разединител преди 4 месеца
Не мога да повярвам, че от 20 коментара два са положителни всичко останало е плюене и омраза. Или пишем 2ма българина и другите са фиромци и сърби. Срам, не са виновни политиците ни. Ние сме виновни, че се поддаваме на омразата.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БЮPM-ия зaминaвa npи Tитo и Mилoшeнич...
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Политиката на Борисов спрямо Македония цели разпалване на омраза за да оправдава пари от изкуствено създанени конфликти