Експерти: Обществото не е наясно с промените в Конституцията

Конфигурацията в сегашния парламент няма как да бъде консенсусна
11 дек 2023 21:00, Анисия Иванова
55

Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията. Част от тях ще отпаднат между двете четения. Голяма част от текстовете са свързани с промяна на правомощията на президента. През уикенда дойде реакцията и от държавния глава Румен Радев, който изрази своите притеснения, че парламентът, "избран с критично ниско гражданско представителство", ще променя основния закон в страната.

"Обществото не е наясно с промените. Миналата седмица представихме национално представително проучване, което беше направено по наша поръчка. От него става ясно, че над 90% от хората не знаят какво съдържа внесеният проект, и вече приет на първо четене, за промени в Конституцията. Липсата на заинтересованост от страна на гражданите за това какво се променя в основния закон означава, че и от политическите среди, и от юридическите среди не е достатъчно добре обяснено защо всички тези промени трябва да бъдат приети в този вид", коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ много голяма част от текстовете, гласувани в петък, ще претърпят промяна, защото няма съгласие как трябва да изглеждат.

"Ако имахме консенсус към всички промени, те щяха да са факт. Трудно е да се постигне, защото конфигурацията в сегашния парламент няма как да бъде консенсусна", каза Гяурова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Безспорно е, че текстът за националния празник ще отпадне. Разбра се, че ще има разширяване на кръга от лица, от които президентът ще може да избира министър-председател. Разбра се, че председателите на Върховен касационен и Върховен административен съд ще запазят своя мандат от 7 години, а главният прокурор ще бъде с намален мандат от 5 години", посочи Гяурова.

Според нея трябва да се даде още време и да се обясни защо е важно еманципирането на съда, тъй като България води дългогодишна битка за извоюване на независимостта на съда и ограничаване на главния прокурор.

"Конституционните текстове се изпълняват от хора. Ако самите съдии и прокурори нямат усещане за самоконтрол и най-добрите текстове могат да бъдат изпразнени от съдържание. Съдебната система има нужда от сериозно очистване вътре", добави тя.

Гяурова не очаква протести, защото "хората не са наясно с промените".

"Едва ли по Коледа и Нова година ще тръгнат да протестират. Трудно се осъзнава важността за всеки един от нас да имаме независим съд и върховенство на правото", заяви гостът.

"Стандартите за регулаторите са подкрепени от близо 70%. Текстът не беше коментиран в петък. Концентрацията беше върху частта за съдебната власт", каза още Гяурова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е наясно, но е наясно, че сега конституцията е работи за народа, а за една шепа които съсипаха държавата. Дано промените да са за добро, това е разликата ни с Румъния, която ни мина по всички показатели само за няколко години.
51
0
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
То и тези ,които са "вносителите на конституцията" не са наясно ,освен "Държавното предприятие" и Винету....,на които им е ясно ,че това е "една от причините" и Шенген ,измислени за пред зомбираната публика,ОПРАВДАВАЩИ "СГЛОБКАТА" НА БЕЗПРИНЦИПНА ОСНОВА , заради техните индулгенции за оцеляването им ,но въпреки това НЯМА ДА ГИ ПОСТИГНАТ И ДВАМАТА ,КОИТО СА ЗАЛОЖИЛИ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ДЪРЖАВАТА В УСЛУГА НА ТЕХНИ И ЧУЖДИ МЕРКАНТИЛНИ ИНТЕРЕСИ.
50
2
 
3
 
! Отговори
еее наясно сме преди 2 месеца
Едни безхаберници искат да прецакат Президента... политика и водача с най висок рейтинг на одобрение, политика избран директно от народа!!!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Помните ли как Бойко направи извънредно включване и обяви, че иска нова конституция? Дани ръбала под строй списа една за пред медиите конституция проект, а другата заедно с Деси Атанасова чакаха да ни покажат. Тогава нямаше ПП, Възраждане, изправи се и ред партийки. Помните ли колко избора минаха, докато се наложи отчаяние в хората и задкулисието си прокарва конституция. Гешев беше махнат показно за страх на прокурорите и сега идва Бойковата конституция!
48
1
 
8
 
! Отговори
Оядените преди 2 месеца
са си направили държава в държавата! Не ви ли стана ясно вече?! Обикновения човечец кой го пита нещо изобщо?!
47
1
 
4
 
! Отговори
бях при война преди 2 месеца
БЯХ ПРИ ВОЙННА ! БАНКИ И СУПЕРМАРКЕТИ ЗАТВОРЕНИ, НЯМА БЕНЗИН, ОТ 21..00 ДО 6..00 ВОЕННИ ПАТРУЛИ СТРЕЛЯТ НА МЕСО ! ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
46
4
 
2
 
! Отговори
Иде война но преди 2 месеца
47 Ти си от зяпачите и дървените философи така че това е хубаво.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
44
0
 
3
 
! Отговори
Генерала е прав преди 2 месеца
*** трябва да заспиват с страх от Укпаинците
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гейовете от ппдб са тесни експерти
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Обществото не е наясно с промените в Конституцията"? Така ли! не сме наясно ли? Наясно сме и всички знаем, че вие не сте наясно със "Конспирацията" - Кон Спира Каруцата!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА !
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом обществото не е наясно - значи правят нещо тайно от обществото.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се променя конституция с обикновено мнозинство в обикновено народно събрание незаконно . Никате по света не се променя конституция така . След всички избори ще имаме нова конституция както сега имаме изборни закони всеки път нови . Тва е края на всякаква държавност . НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как обществото да не е наясно с промените в Конституцията? Абсолютно е наясно! Стига сте ни лъгали! Депутатите всеки ден в парламента сядат на различни столчета и конституцията се сменя!
36
4
 
5
 
! Отговори
ЕвроатлантикДемократ преди 2 месеца
Аз съм раздвоен...за хубаво ли е за лошо ли е? С толкова малка подкрепа а пък с тройната сглобка с участието на дпс.....Прозирам задни не демократични мисли.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напротив, наясно съм. Наясно съм, че като си подсигурят 3ма техни хора на определените позиции няколко човека си подсигуряват управлението на страната ако има служебен кабинет. Пълен фарс само и само да не е назначение от президента. Радев обаче няма да е вечно президент. Цялата реформа е глупост както и смяната на 3ти март от същата серия на Пародията Продължава
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А с какво е наясно?
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна се превърна в терористичен хъб на САЩ. Генерал Мили пред Washington Post: "Не трябва да има руснак, който да заспи, без да се чуди дали ще му прережат гърлото посред нощ". Русия няма да разговаря с терористи. Терористите се унищожават.