ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?

ЕП с важно гласуване днес, позицията на страната ни е "въздържал се"
11 дек 2023 13:30, Анисия Иванова
174
ГМО монополистите натискат да влязат в Европа: Ще ядем ли чиста храна?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Подкрепила ли е страната ни тайно отпадането на регламента за ГМО храните? Този въпрос поставят парламентарно представени партии. Днес се очаква важно гласуване в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Д-р Светла Николова от сдружение АГРОЛИНК, която е и представител на коалицията "За да остане природа в България", заяви в студиото на "България сутрин", че позицията на България беше "Да", но в петък премиерът обяви, че страната ни ще гласува с "въздържал се".

"Бях на заседанието на двете комисии в парламента, един депутат ни нарече "кресльовци". Ние сме земеделски производители, учени и експерти, които знаят какви могат да бъдат последиците от приемането на този регламент. Нашите аргументи са сериозно обосновани", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Николова добави, че българският закон за ГМО ограничава разпространението им в околната среда. По думите ѝ отглеждането на ГМО продукти в Европа не се е случило и това не се е харесало на голямото агрохимическо лоби, което чрез ЕК е решило да предложи нов регламент, в който се изключва предварителна оценка на риска на новите ГМО.

"Избраха нов термин: "нови геномни техники". Промяната на генома се прави чрез генното инженерство. Каквито и термини да използват, това си е ГМО. Най-притеснителното е, че се създава категория, която се освобождава от всякаква отговорност. Ще се възпрепятства създаването на сортове, които да бъдат адаптирани към климатичните промени", обясни д-р Николова.

Тя посочи, че някои от страните са категорично против новия регламент. Хората няма да знаят дали в хляба се съдържа ГМО пшеница, това е крайно неприемливо, настоя представителят на "За да остане природа в България".

Според д-р Николова ние нямаме нужда от по-високи добиви, а всички обещания, че ще се намалят пестициди, не са се реализирали.

"ГМО са свързани с патенти, за новите геномни техники има над 1600 патента от 4 мултинационални гиганта, които искат да контролират цялата верига. Ако това предложение за нов регламент бъде прието, няма да има никакъв контрол по цялата верига. Това ще ги направи монополисти. Настояването ни е лабораториите да докажат, че е безопасно и едва тогава да бъде допускано до пазара. Преди това е повече от рисковано", категорична е тя.

Следващото гласуване е на 14 януари, когато още се разглежда точката за околната среда.

"Днешното заседание е наистина решаващо. След това ще бъдат евродепутатите. Надяваме се България да бъде в тази група страни, които защитават своите интереси - икономически и на хората", завърши д-р Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
2
 
! Отговори
ГМОотрова преди 2 месеца
До GMOFan... всички с и без ГМО ще си умрем! ДА, така е... Разликата е че ядейки ГМО има много по-голям шанс да се образуват тумори в стомаха ти и да умреш много по-мъчително от тези които избягват да ядат ГМО храни, тъй като все още ГМО храните не са изследвани достатъчно до колко вредят на човешкия организъм... Ама защото производството на ГМО продукти е ЕФТИНО и печалбите за проиизводителите са по-големи отколкото при производството на нормална храна , релкамата на тия отрови НЯМА ДА СПРЕ...
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА !
157
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГМО в Бг се яде отдавна, най вероятно всички безвкусни плодове и зеленчуци, вносни и родни с високи добиви, са ГМО. Няма ги вече вкусните и ароматни Бг домати, краставици, праскови, кайсии, месо, и мн др.
156
8
 
2
 
! Отговори
GMOFan преди 2 месеца
Истината е, че всички с и без ГМО ще си умрем! Никой, няма да живее вечно и ГМОто няма да промени нищо.
155
2
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Всичко,което идва от Украйна е ГМО.
154
2
 
10
 
! Отговори
ГМО отдавна ЯДЕМ преди 2 месеца
Ние "чисти храни" и сега не ядем. А ГМО-то е разшено официално в ЕС, но само за изхранване на животни. А за това, че е невъзможно да се контрилира къде отива ГМО пшеницата например никой не говори. Едва ли е без значение, че консумираме месо и мляко от животни хранени с ГМО. И не на последно място - В УКРАЙНА МАСОВО СЕ ОТГЛЕЖДА ГМО И ИДВА У НАС КАТО ФУРАЖ ЗА ЖИВОТНИ. А И В ХЛЯБА НИ СПОРЕД МЕН ИМА ПРИМЕС НА ГМО ПШЕНИЦА ОТ ТАМ!
153
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще ядете квото ви кажат, защото сте роби
152
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво означава че нямаме нужда от по-високи добиви? Тази е много зле.
151
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 156 "и оттам нарушения на психическо ниво." Нека за момент да се замислим за същото нещо при тия, които подкрепят руския диктатор военопрестъпник, избиващи и чуждите и своите с една торба лъжи като претекст ....
150
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГМО са тотал щета за човешкото здраве, погледнете ги в Америка на какво приличат - едни лоени топки и супер агресия и насилие и стрелби всеки ден и всеки час. ГМО води до необратими последици в човешкото ДНК и оттам нарушения на психическо ниво. Вредите и щетите са огромни, но пък за сметка на това печалбата на няколко корпорации е супер и познайте кое има по-голямо значение...
149
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дай опорките, бе! Червената армия няма да дойде, другаре, а без нея вие сте за никъде. МожеХте само да крадете сирене от мандрите, но вече и там има въоръжена охрана и зли кучета. Май ще кесите в панелките останали от родителите ви. Като стана дума за "национални интереси" де.
148
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 149. Ти пък от къде имаш тази информация? Да не би братушките сами да са ти казали щото на запад икономистите друго говорят. Но както и да е. Яж си *** и чакай руснаците да умрат от глад щото САЩ сега помага на Украйна.
147
3
 
16
 
! Отговори
Само заради преди 2 месеца
зависимостта, която ще породи това решение трябва да се се откажем от от ГМО-то. Както каза госта в студиото, производителите ще имат пълен монопол заради патентите, а съпровождащите разходи за специализираните торове, пестициди и прочие ще са по-високи. В крайна сметка, ще имаме дори по-скъпа продукция, което нас самите не ни устройва (говоря за България), а негативните ефекти са твърде слабо изследвани, за да си правим подобни експерименти със стотици милиони души.
146
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи, винаги съм мразил призива: "...щом обичате толкова Русия, що не ходите там да живеете". *** вярно, що никой не ходи там да живее. Ходил съм там, доста пъти, като имах агенция за имоти. В Москва е супер, но там е по западно и от Лондон, щото руснаците са доказани психопати, а там, кво друсане е, не, че се оплаквам. Мръднеш на изток и по зле и от тука, сериозно, чудесна мизерия е, но не смеят да гъкнат горките, но те са свикнали.
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре, де, аз сериозно питам за тая Галя, къв и е филма на тая
144
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо България ще гласуна въздържал се, когато никой не желае безконтролни ГМО продукти!
143
2
 
14
 
! Отговори
Дай опорките, бе! преди 2 месеца
До Анонимен "бичайна тактика на руската пета колона......." -------------- ооо, да забравих, това да слагаш на първо място интересите на държавата и хората й, вместо тези на "евроатлантизма" е руско поклонничество... спокойно, ще дойде ден, когато всичките ще сте част от коледната украса по стълбовете!
142
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До колко е вредно ГМОто незнам но е безвкусно. Ако си затвориш очите малко трудно ще разбереш какво ядеш. Винаги количеството е за сметка на качеството. Пример за това са американците. Ама някой ще каже че имали голяма продължителност на живота. Нека да видим каква ще е след 10-20 години ако не пият по една шепа хапчета. Старците им сега са от това поколение което не е яко ГМО.
141
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 143 Обичайна тактика на руската пета колона е да формулира т.нар. "сигнални" думички и реплики, с които да връзва цялата руска пропаганда. "Галчето", "посолството" и др подобни са такива думички. Зад тях стоят само руски фантасмагории и фейкове. Даже и Радев започна да си служи с такива и то доста очевидно.
140
4
 
0
 
! Отговори
Не точно . . . . преди 2 месеца
До 142 Анонимен До дай опорките, бе! И сега какво, щом е соц е добро, нищо че е ГМО така, така ли? :) Е хубава работа, а досега не правехте разлики в коментарите. Сега пък имало и добро ГМО. Не точно, а демократично ГМО! Има огромна разлика!