Задава се нова война: Рибарите срещу ветрогенераторите в морето

Блокади на пътищата против новия закон
13 дек 2023 18:45, Петър Бойчев
15
Задава се нова война: Рибарите срещу ветрогенераторите в морето
СНИМКА БГНЕС

Рибарите от Северното Черноморие са готови да излязат на протести и да блокират пътища заради новия Закон за възобновяема енергия в морските пространства на България. Това каза за "Радио Варна" председателят на Рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев, предаде dir.bg.

Новият закон предвижда изграждането на ветрогенератори в акваторията на Черно море, около Шабла, Каварна и Варна. Един от текстовете гласи, че морските пространства ще бъдат давани на концесия за срок от 30 години. Законът беше внесен в деловодството на Народното събрание преди дни, а негови вносители са Ивайло Мирчев, Делян Добрев, Рамадан Аталай, както и варненският депутат Калоян Икономов.

Рибарите настояват да бъде организирана кръгла маса, на която да бъде обсъдено как ветрогенераторите в Черно море ще се отразят на морските обитатели, екосистемите, дънните организми, а и на риболова, каза Емил Милев.
Акваторията, където можем да работим, е много малка, а Черно море е твърде бедно - ние работим на 100 метра дълбочина, коментира Милев. Той добави, че на рибарите в Черно море са наложени редица забрани, а ветрогенераторите ще оставят "само едно петънце" за работа. По думите му рибарите ще бъдат засегнати най-силно заради новия Закон за възобновяема енергия в морските пространства. Знаете, че около тези перки не се работи и ние няма да можем да риболуваме. Районът, който за нас е твърде малък, се стеснява още повече, каза още той.

Според Милев промените ще попречат на тралирането в Черно море. Това е риболовът в Черно море, категоричен е Милев. По думите на експерта законопроектът е факт, но факт все още не е станало гласуването в пленарна зала. Всичко ли ще трябва да се решава с протести, попита реторично Емил Милев. Той е категоричен, че трябва да бъде търсено мнението на научните институти. Трябва да бъдат взети различни становища, преди да бъде приет законопроектът, каза още Милев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В качеството на какви може да дойдат от село в град и с преместваеми конструкции да седят на неулегурирани имоти и да си продават плодове и зеленчуци и да пият с полицията и бизнеса трябва да ги търпи? Терзиев това и ти ли ще го допускаш?
10
0
 
4
 
! Отговори
Зелената преди 4 месеца
Енергия и климатичните промени са най-голямата измама на 21век. Това е машина за кражба на милиарди и съсипване на икономики. Няма нито едно доказателство за промяна в нивата на СО2 предизвикано от човека. Обратното - много по високи нива на СО2 е имало в праисторическо време когато не е имало хора и това се съчетава с бурно развитие на живота. Всички тия перки на генераторите като им свърши срока на годност ги заравят в земята защото не се рециклират. Абсолютни крадци и мошеници.
9
4
 
2
 
! Отговори
Стойте рибарници преди 4 месеца
СТРОЙТЕ ПОКРИТИ РИБАРНИЦИ И ОРАНЖЕРИИ ОВРЕМЕ !!!!!!!! тияРушляци ще гръмнат Запорожката АЕЦ и ще анулират Риболова и Туризма по Черноморието !!!!!!! Те освен да Рушат и грабят, ЗА ДРУГО НЕ ГИ БИВА !!!!!!!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде сте сега бе, зелените??? За построяването магистралата толкова ревете, а за морската фауна дреме ли ви??? То със сигурност ще се отрази много негативно на всичко живо в морето. Или вие само по поръчка и според потока на парите врякате....
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно там са риболовните полета. Тия ще закрият цял, един експортно ориентиран отрасъл. Барбуна който нашите туристи поръчват в Гърция е на 90% български
6
0
 
13
 
! Отговори
Абдал преди 4 месеца
Вятърните мелници са вятър работа!
5
16
 
5
 
! Отговори
Black Sea преди 4 месеца
То в Северно море е пълно с такива съоръжения ама не съм видял някой да реве че няма риба. А трафика на кораби и огромен. А нашите пишман рибари се затюхкали. Апропо, ходиха ли пред руското посолство да реват що руснаците думкат ракети и снаряди в черно море? Или взривовете не оказват влияние на рибите?
4
5
 
22
 
! Отговори
Галин Костов преди 4 месеца
Най-голямата простотия която могат да направят ЙЕС-МЕНите на Посолството е да допуснат морето на север от Калиакра да се превърне в гора от грозни и безполезни ветрогенератори. Пейзаж от лудницата! Какво ли не няма да се измисли за да може господа мафиотите да изперат парите от наркотици!?
3
13
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
Според мен това е добре за риболова. Рибите ще идват да видят какво е това , дето се върти.
2
2
 
25
 
! Отговори
Стоян преди 4 месеца
Пак някой наш човек ще ни продава ел. енергия на тройна цена. Концесия 30 години. Не може ли да ги направи държавата? Очаквам утре и въздуха да дадете на концесия. Не сте се сетили, че ползваме и слънчева светлина да измислите и за това данък.
1
6
 
26
 
! Отговори
обективен преди 4 месеца
Наистина ще я затрият тази държава и народ !!!Само сопите може да я спасят и нищо друго !!!

Спонсорирани публикации