София, 14 декември 2023, 7:52: Отрязаха главата на МОЧА

По ирония на съдбата инструментът флекс е познат в Русия като "болгарка"
14 дек 2023 09:13, Петър Бойчев
740
София, 14 декември 2023, 7:52: Отрязаха главата на МОЧА
Снимка Ивайло Мирчев Фейсбук

Точно в 7:52 ч. тази сутрин беше отрязана и махната главата на войника от мемориала Паметник на съветската армия, известен още като МОЧА – Монумент на окупаторската Червена армия. Тя беше на мястото си почти 70 години – от 1954-та.

Изпълнението се извърши при засилено полицейско присъствие и значителен публичен интерес въпреки студения декемврийски ден. По ирония на съдбата работниците режат с инструмент флекс, който е известен в Русия като „болгарка“. 

Очаква се депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и "Възраждане", според които действията по премахването на монумента са незаконни.

Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник.

От БСП и "Възраждане" вече внесоха сигнал до прокуратурата. А на мястото на паметника отново имаше протести с искане - монументът да бъде реставриран, но да бъде върнат отново на мястото си в Княжевската градина.

Междувременно, все още не е ясно къде ще бъде разположен паметникът след реставрацията. Най-вероятно ще бъде изложен в Музея на социалистическото изкуство, като лично министърът на културата заяви, че се ангажира да бъде намерено място за експонирането му. 

"Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви Вяра Тодева пред БНТ. По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

"Оттам казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника", уточни още Тодева.
Тодева обясни, че е сключена застраховка за трети лица за безопасност. "Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е ако може, да се приключи до Коледа. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там", подчерта Вяра Тодева.

Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот. Дотогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента той струва около 20 млн. лв.

Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена малко преди това от Вили Лилков по повод започналото демонтиране на фигурите. Става дума за решение на Общинския съвет на Димитровград от 2015 г., с което тамошните съветници заявяват съгласие да придобият паметника и да го сложат на създадената през 2008 г. Алея на монументалното изкуство в града.

"Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", коментира във "Фейсбук" Лилков. Според него така София ще спести разходи на столицата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
1
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 4 месеца
Момчета, май сте чели само пренаписана "напасната" история! Сега ще ви кажа какво да направите. Започвате да търсите различни източници - като журналистите - поне два независими един от друг да са. И четете! Подготвяте се - имате 10 дни до Коледа. После идвате при мен ако сте от София (ще ви кажа къде се събираме), да се напием заедно и да обсъдим нашата история вече на научна основа - вие ще ми покажете какво сте прочели, и аз ще ви покажа какви документи съм намерил. Не "един човек казал..."
429
2
 
10
 
! Отговори
До 464 преди 4 месеца
Ама прочети я тази история подробно. Не руснаците продължават напред да воюват а ги подменя БА която няма нищо общо с войната дотогава. Чети преди да пишеш глупости!
428
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Някой сиАми така е, когато не си познаваш историята, осъдените след 1944 г., са осъдени не от българи, а от държавите победителки(Англия,Русия,САЩ, Франция) и евреи, разбира се, е имало и желание за мъст от страна на българските жертви по време на войната. Да не говорим, че България е била тогава с царско управление, руснаците минават и заминават напред да воюват, а властта в България не е сменена от комунисти, а от българската армия.
427
2
 
6
 
! Отговори
До 454 преди 4 месеца
Ти си бил жив ли тогава? Дядо друго ми е казвал!
426
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 4 месеца
Луд не знам дали съм. В днешно време на повечето от нас ни има нещо. Както и да е. Аз тази приказка, която я разказваш тук, съм я чувал не веднъж. Обаче искам да ти кажа, че ми омръзна да слушам този и онази, понеже всеки разказва каквото му отърва. И затова един ден се хванах и изчетох 500 страници монография на подуправителя на БНБ от онези години на тема икономическото състояние на България между двете световни войни. Ето откъде знам какво е било истинското състояние на българското стопанство
425
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съветската армия ни освободи само от Беломорието, Македония и Западните покрайнини.Да живее СССР!
424
12
 
14
 
! Отговори
В небитието преди 4 месеца
Още един удат по червената чума! Затрити и забравени да са всички симпатизанти на СССР и тоталитаризма!
423
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Някой сиАбе ти луд ли си? Ама така е, когато не познавате събитията. Че българските производители, са били затънали в дългове през ВСВ , заради войната, също и немците са им плащали с фалшиви пари, които не струват нищо, нацистите са обирали чак храната на населението и е настанал глад, даже българската банка са обрали. Защо тук нацистите постоянно повтарят , че "партизаните обрали мандрите", не са ги обрали, разбивали са ги и са раздавали храната на населението, за да не умира от глад през
422
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво да очакваш от пресъпници които ни управляват повече от 30 години.
421
11
 
13
 
! Отговори
Някой си преди 4 месеца
Много дълго го търпяхме този китук на центъра на София! Ред е сега и на пловдивския Альоша! Разкарайте всички такива "паметници" от хубавата ни страна. Нямат място по тези географски ширини. Бузлуджа, музлуджа... Срещу обикновения руснак нямам нищо. Възхищавам се на руската наука и изкуство. Обаче с руските управници имам вече сериозен проблем! Искам в момента само едно да им кажа - Върнете ни откраднатите книги и документи! Понятно?
420
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен На Захари Стоянов му имах произведенията през соца, просто защото е от село от района на нашия град, виждам че го цитират фащиво понякога, но това не са цитати на Захари Стоянов, а измислици, пропаганда, лъжи, писани уж от негово име, те така правят и с други наши герои, напишат някоя глупост извадена от контекста или лъжлива пропаганда , а след това сложат отдолу името на някой български герой, евтини номера, ловят риба, ако им се хване някой!
419
11
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 4 месеца
До Тенев: А какво щеше да стане, ако СССР си беше гледал работата и не беше окупирал България, както и много други държави? Според мен българският бизнес и стопанство нямаше да бъдат заграбени от "партизани, активни борци и т.н." и щеше да продължава възхода си. И българската интелигенцията нямаше да бъде унищожена, българските офицери и сержанти също нямаше да бъдат избити и т.н. Като цяло управлението на България нямаше да се окаже в ръцете на национални предатели!
418
1
 
5
 
! Отговори
Ид*и*отщина! преди 4 месеца
Сякаш децата пращани за пушечно месо от които и да са международни престъпници и загубили живота си толкова млади имат някаква вина за нещо!
417
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който не си познава историята , е осъден да я повтори! А децата днес, не си учат реалната история, такива са времената, на лъжи и нацистки прийоми.
416
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 441 - не, от Захари Стоянов, ама явно ти е трудно със соц. образованието да приемеш, че са ги крили половин век.
415
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименНацистите са рязали глави, да не говоря и какви други зверства са вършили, но днес историята се манипулира от нацисти, техни наследници и крият реалните исторически събития или ги преиначават."Отрязаните глави на партизаните от отряд Антон Иванов: Петър Вранчев (Боян), Атанас Кънев (Дончо) и Георги Чолаков (Асен), екзекутирани за убийството на селяни от село Равнигор (Родопите) и изложени пред дома на жертвите в селото, март 1944 г." , https://lostbulgaria/?p=4268
414
9
 
11
 
! Отговори
Ихтиманец преди 4 месеца
Националните предатели русофили с дървени глави пак чакат на Русия, някои и Сталин възхвалят. Той милиони от собствения си народ затри, но за България е милеел, как ли пък не.
413
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
в.Дунавски .... и т.н.Тези неща да не са писани от Асен Агов или Шаламанов,а може би от Ал.Йо или Надето Михайлова.
412
12
 
13
 
! Отговори
Тенев преди 4 месеца
Вие сте едни долни национални предатели. След 1945г. ако не е бил Другаря Сталин и СССР сега държава България най-вероятно или нямаше да съществува или щеше да бъде със силно редуцирана територия! За съжаление отново сме на грешната страна в световната история, за което отново ще плати многократно изстрадалия български народ! Който междувпрочем си заслжава съдбата!
411
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Магарев"След всички тези неща очаквйте лоша съдба за България." , глупости, не бъдете песимисти, просто тези нехраномайковци на следвашите избори, няма да управляват!