Трудът на предстоящите празници се заплаща двойно

Според КТ официални празници са 24, 25 и 26 декември и 1 януари
Обновена: 14 дек 2023 15:18 | 14 дек 2023 15:17, Камелия Цветанова
12
Трудът на предстоящите празници се заплаща двойно
Снимка: Dnes.bg, архив

По повод на предстоящите Коледа и Нова година Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“ напомня на работодателите и на работниците и служителите, че за работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Когато положеният от работещите труд за тези дни е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, напомнят от Главна инспекция по труда.

Според Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането на Бъдни вечер с неделя удължава почивните дни с един т.нар. неприсъствен ден, поради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 г. Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. единствено извънредният труд се заплаща с увеличение и то със 75%.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен от тях на празнични, почивни и неприсъствени дни, винаги е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя със заповед, издадена поне 24 часа по-рано. Когато в празнични дни се полага труд по график при сумирано изчисляване на работното време, той не е извънреден. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Работниците и служителите, трябва да имат писмени доказателства за работа в празнични и почивни дни. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: празницитруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заплаща се, ама друг път. Само в големите фирми може би. Дълги години съм работил по бензиностанциите и един лев не са ми платили допълнително, ако човек не си го вземе сам, чакай на чорбаджията да ти даде нещо.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тройно!
5
2
 
10
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 4 месеца
Българското двойно е по-малко от румънското единично!
4
4
 
1
 
! Отговори
МинЧо преди 4 месеца
Шефът ми обеща за празниците да даде 6 заплати и секретарката си...навих се!
3
2
 
5
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Работещите в строящите се нови обекти на мутрите, няма да вземат финансови добавки. Правата могат да си ги търсят при тези дето ги караха да скачат с "времето е наше", "демокрация"..."демокрация" ..."СДС"... "СДС"...
2
9
 
5
 
! Отговори
Ресторантьор преди 4 месеца
Аха, как пък не. Да се благодарят, че не съм ги уволнил. Ще работят и ще танцуват ако им кажа. Никакво двойно. Всичките съм ги вързал да работят от 24ти до 1ви Януари без почивка. Който вземе болничен или закъснее, веднага дисциплинарно уволнение и ми дължи 3 заплати.
1
1
 
9
 
! Отговори
Заплаща се преди 4 месеца
Ама няма нищо се заплаща ем работа на корем ем пък и без пари