35-40% от свинското по магазините е българско, поскъпва преди празниците

Прясното свинско е с розов цвят и трябва да има приятен мирис
Обновена: 15 дек 2023 10:06 | 15 дек 2023 10:01, Елка Василева
17

 

Традиционно преди празниците свинското поскъпва, като едва около 35% от месото в магазините е българско производство.

"Традиционно свинското по празниците поскъпва, защото потреблението се повишава. Повече от това в момента няма да поскъпне. Последните данни в медиите бяха за около 10% поскъпване", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов в студиото на "България сутрин".

Гостът отбеляза, че цената много зависи от това в коя търговска мрежа купуваме свинското месо.

Оказва се, че не произвеждаме достатъчно свинско месо, за да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Около 35-40% от месото е българско производство, останалите 60% са внос. Основно внасяме свинско от Испания, а също от Белгия, Нидерландия, Германия и Франция.

"Предполагам, че БАБХ върши своя работа. Месото е стандартно, единствената разлика е, че идва от по-далеч и има нужда от повече време да пристигне на пазара. Местното производство може да достави съвсем прясно месо. Българското месо достига много по-бързо до клиентите. Прясното свинско се обуславя с розов цвят, не трябва да има потъмняване по краищата, трябва да има приятен мирис", обясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няколко компонента обуславят по-високата цена на свинското месо. Основната причина е африканската чума по свинете, която продължава да върлува в почти цяла Европа. От друга страна са регулаторните рамки в ЕС, които налагат по-високи изисквания и създават трудности на производителите. Поскъпнал е и транспортът.

"Европа се явява недостатъчно конкурентоспособна спрямо другите континенти по отношение на цената на месото", изтъкна Димитър Михайлов.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
При наличието на толкова много "***" в държавата по външен и вътрешен вид -логиката е то "свинското месо" да е в изобилие и да е безплатно.Индивиди на два крака,които ежеминутно се "купуват "и "продават"са винаги на "промоция" .Извинявам се на животинките - *** ,че ги сравнявам с подобна порода "хора" ,защото те "свинете" са по - чисти във всяко отношение от тях и са полезни за някой ,за разлика от такива "хора" ,които са само и единствено вредни и опасни .
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Кауфланд- свински бут без кост- 7лв.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В едната статия се отчита спад с 40 процента на основни храни, в другата увеличавка с 40! Кое е верно бе моливкаджии?
11
1
 
3
 
! Отговори
АлФ преди 4 месеца
Начи...прясното свинско е с розов цвят и треа мирише на котешко...!
10
1
 
8
 
! Отговори
К9 преди 4 месеца
А аз да добавя и най-важният компонент, отговорен за поскъпването на свинското в тази територия! И компонента е алчността на българския търгаш, който все не се напечели. В цял свят по празниците намаляват цените, за да могат максимален брой хора да купят, само тук девиза "Ден година храни" върлува с пълна сила всяка Коледа!
9
2
 
4
 
! Отговори
Актуално преди 4 месеца
Геноцидът в България днес има академичен мирис и вкус !
8
1
 
6
 
! Отговори
До Христо преди 4 месеца
Христо, парите от получената пенсия вече и а соя не стигат!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Мдааа! преди 4 месеца
Естествено, че ще поскъпне! Как може един беден пенсионер да яде свинско? Не ! Да бега до кофите за отпадъци и да търси там своя кокал за гризане! Точно това ни казаха управляващите като изпратиха 16.5 милиона евро на Зеленски, за да може наркоманчето да почерпи шайката около него. А българският пенсионер - да го д..а !
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 10 години не купувам свинско месо, защото не ми харесва качеството. Пък и аз не вярвам, че е българско. И да е, пак не е качествено и се чудя как така предимно само такова се продава в България само, а в която и да било друга държава, включително в Сърбия можеш да намериш всякакво друго и с по-хубаво качество.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как така поскъпва и месото и транспорта?Та нали Асен каза,колко много добере вървим,как цените намаляват,колко платежоспособен е българина!ЗАЩО,ЗАЩО се покачва толкова много цената като има по-голямо потребление!?Е,защото на богатите все им е малко-нали всички трябва да живеят в палати,да имат най-скъпите коли! ПРИМЕР:Месарска фирма в софийски квартал-собсвеници са три семейства,като всички имат най-хубавите джипове,а това са мъж,съпругата му,децата му,имат жилища,а сега са изкупили цял блок!
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България съм я запомнил с яйцата и агнешкото най-скъпи за Великден, рибата за Никулден и свинското за Коледа.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Традиционно след празниците остава на новата цена.
2
2
 
11
 
! Отговори
Това са 30-40% преди 4 месеца
пропуснати ползи за вносителите. Веднага да се пусне новия щам на свинския грип!
1
4
 
18
 
! Отговори
Русия преди 4 месеца
И от 10000 литра биволско мляко прайм 10000 килограма биволско сирене