Цигарите вече не са "куул", кои са новите зависимости на младите?

Модерните дроги изместиха цигарите и алкохола
Обновена: 17 дек 2023 08:55 | 17 дек 2023 08:38, Александър Попов
42
Цигарите вече не са "куул", кои са новите зависимости на младите?
Снимка: Istock/Marko Hannula

Младите хора в България употребяват по-малко алкохол и цигари, но все повече модерни дроги. Всички те крият рискове, но един продукт е особено опасен. Той води дори до психози и шизофрения, пишат в свой материал за "Дойче Веле" Александър Детев и Маргарита Николова.

Редица проучвания сочат, че младите хора в Европа все по-рядко посягат към алкохола и цигарите. В същото време обаче техни алтернативи придобиват все по-голяма популярност. И докато вече няколко години властите се опитват да се преборят с използването на райски газ за забавление, електронните цигари и никотиновите торбички (наричани и паучове) все по-често попадат в джобовете на младите. Какви са рисковете и как може да бъде ограничена употребата им?

Никотин, който може да се приема навсякъде

"Имаш нужда постоянно от него. Достъпно е навсякъде - дори в самолета или в операционната. Винаги е в джоба ти", казва Христина*. От година тя ползва никотинови паучове и казва, че са се превърнали в част от ежедневието ѝ. "След като хапна, си взимам един. Сутрин, когато се събудя. Или когато ми е скучно", разказва лекарката.

Христина е лекар в болница в чужбина. Никотиновите торбички се оказват помощник дори когато е на работа.

"Тъй като имам дълги смени, трябва да реагирам веднага щом ми звъннат. По този начин се съвземам, ставам по-концентрирана. Ефектът е като на кафето, но започва да действа за секунди."

Лекарката все пак осъзнава, че развива зависимост и иска да ограничи употребата на никотиновия продукт.

"Проблемът е, че концентрацията на никотин в този продукт е много висока и лесно се пристрастяваш. Знаем, че никотинът е втората най-пристрастяваща субстанция след хероина", обяснява тя. И посочва негативните ефекти: "От него ти се разранява венецът. Соковете от този никотин пък се стичат и в корема, което освен че предизвиква рефлукс, със сигурност не е полезно", обобщава тя. Към това се прибавят и добре известните отражения на никотина върху съдовата система и репродуктивните способности.

"От снусовете (тютюневи торбички, които са забранени в целия ЕС освен в Швеция, никотиновите паучове се смятат за техен легален заместител - б.а.) ми става лошо, наистина не разбирам как го правят останалите", казва Петър*. Но много от приятелите му ги ползват. И не само. "Един граничар, който ми проверяваше документите на летището, си беше наредил шест кутии пред себе си. Наблюдавах го как си жабури устата, явно си го ползва постоянно. Този тип хора не могат да отидат да пушат, но могат да ползват тази алтернатива навсякъде."

Вредите от електронните цигари все още не са ясни

Докато си говорим с Петър, той държи електронна цигара в ръката си. От около година тя е неизменен негов спътник, когато излезе с приятели на по чашка. И макар да твърди, че не е развил зависимост, защото не я пуши в ежедневието си, разбира защо е-цигарите са навсякъде.

"Вейповете станаха алтернатива на наргилето. Рекламите им са навсякъде в социалните мрежи", казва Петър, който е икономист. "Инфлуенсърки и моделки организират игри и ги подаряват. Те имат този "куул фактор". Рекламната кампания на една от марките е "Новото секси". И при подрастващите това става модерно."

В своя публикация Световната здравна организация отбелязва (СЗО), че тютюнопушенето сред тийнейджъри в Европа продължава да намалява в последните години. В същото време обаче от СЗО наблюдават ръст в използването на нови тютюневи и никотинови изделия - включително електронни цигари. Според проучване на учени от Финландия, САЩ и СЗО, което анализира данни от 32 държави от Европа, 13,3% от момичетата и момчетата на възраст между 15 и 16 години са употребявали цигари, 10,6 % - електронни цигари, а 27,3 % - и двете.

"В България от никотиновите продукти най-употребявани са цигарите, след това електронните цигари", казва пред ДВ Александър Панайотов, който ръководи Националния фокусен център за наркотици и наркомании (НФЦНН) към Националния център по обществено здраве и анализи. Панайотов също подчертава, че широката рекламна кампания на електронните цигари допринася за ръста в употребата. При наргилетата пък например честата употреба се дължи на голямото предлагане по заведения, обяснява социологът. Относно никотиновите торбички той казва, че употребата им расте, макар да не са чак толкова разпространени. "Но са нещо модерно", допълва Панайотов.  

Ръководителят на НФЦНН забелязва и друга интересна тенденция сред младите - употребата на марихуана намалява.

"Моето вероятно обяснение за намалената употреба на канабис е високото предлагане на други продукти за пушене - електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн, наргилета", казва той. В същото време е важно да се отбележи, че вейповете, съдържащи хексахидроканабинол (HHC), който е алтернатива на марихуаната и основното активно вещество в нея - тетрахидроканабинол (THC) - също набират популярност.

Колко вредни обаче са електронните цигари? Както университетът "Джонс Хопкинс" отбелязва в своя публикация: "няма съмнение, че вейпингът ви излага на по-малко токсични химикали, отколкото пушенето на традиционни цигари". В същото време обаче дългосрочните ефекти все още не са изследвани достатъчно, отбелязват от университета в Балтимор.

Все повече пулмолози алармират за белодробно заболяване, което се предизвиква от електронните цигари. Лекарите все още не са категорични какви са причините за него, както и какво е въздействието на много от химикалите в устройстватa, особено в дългосрочен план.

Проблемът с райския газ не е решен

И докато потенциалните здравословни последици от употребата на електронните цигари все още са обект на дебат между лекари, учени и производители, то за тежките вреди от употребата на друго вещество, популярно сред младите, експертите са категорични. Това е именно райският газ.

"Удря те доста здраво първите няколко секунди. След това те държи в леко странно състояние. При смесване с алкохол дори известно време след това се чувстваш неадекватен." По такъв начин Стоян*, млад ИТ специалист, описва ефекта от райския газ пред ДВ. Голям брой хора от обкръжението му употребяват редовно, някои от тях в немалки количества и в домашни условия. Младият мъж разказва за свой близък приятел, който директно изпада в безсъзнание в дискотека заради един единствен балон и получава травма на главата.

Стоян казва, че употребата на балони с райски газ е "изключително финансово неизгодна" - заради краткотрайния ефект и високата цена от около 10 лева за балон в нощни заведения. Въпреки това младите хора продължават да хвърлят парите си на вятъра, използвайки "моментното щастие" като повод за социален контакт. "Вече е модерно да почерпиш дама с балон, не с питие", допълва шеговито младежът.

ИТ специалистът е убеден, че продажбата и консумацията на райски газ не е намаляла с въвеждането на ограниченията тази година и въпреки честите проверки. "Печалбите, които генерират, особено баровете, от продажбата на балони, са огромни. Спокойно могат да си платят глобата", допълва той.

Медици, работещи в отделения по токсикология и психиатрия, казват, че макар случаите при тях да са намалели, те далеч не са изчезнали. Освен по заведения, много хора употребяват райски газ и у дома. Според изследване на НФЦНН от 2022 година около 40% от студентите и 20% от учениците в България са пробвали райски газ поне веднъж, обяснява Александър Панайотов.

"Това е много гнусна мода", казва анестезиологът Мирослав Ненков. "Райският газ може да замести кислорода в белия дроб, който е жизнено важен, може да намали броя на белите кръвни клетки, но най-лошото е, че в комбинация с марихуана предизвика психози."

Последното потвърждава пред ДВ и психиатър от столична болница, който се е сблъсквал с подобни пациенти. При някои хора психозата е краткотрайна - 24 часа или 48 часа - при други зрителните халюцинации остават. Има пациенти, които впоследствие са диагностицирани с шизофрения. "Ниската цена и лошото качество могат да убият нашите деца", предупреждава доктор Ненков.

Каква е превенцията?

"Рекламите на вейповете са навсякъде - инстаграм, билборди. Това трябва да се спре, както стана и с цигарите", казва Петър. Макар цигарите все още да доминират на пазара на никотинови изделия, сред най-младите те не са толкова популярни. "Цигарите вече не са "куул", обобщава Петър. Относно никотиновите торбички, Христина не вижда друго решение освен забрана. "Много е достъпно и може да се ползва навсякъде", смята тя.

За райския газ доктор Ненков казва нещо, което е валидно за злоупотребата с всички вредни субстанции от страна на младите: "С ограничения няма да стане, просто ще му се вдигне цената. Ще стане с образование. Но на първо място е домът."

Александър Панайотов от НФЦНН обобщава: "Трябва да се има предвид, че превенцията не трябва да бъде насочена само конкретно към младите хора, но и към техните родители, учители. Тъй като средата около учениците е много важна".

*Имената на част от събеседниците са променени по тяхно желание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Каква е превенцията? преди 4 месеца
Ами като за начало да се спрат всякакви детски, данъчни връщания/облекчения и др. на родителите на деца, които употребяват такива неща. Родителите на такива да бъдат глобявани.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо дойчен веле не пише за Германия???
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Една лопата и 12 часа на полето знаете ли как лекува от подобни зависмости. След 3-тия ден забравяш за какво ти липсвало или за скуката. Времето преди 1980-та ми липсва понякога.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам тия хора какво толкова се пристрастяват? Навремето като ми беше интересно съм пробвал всякакви наркотици без хероин. Някой приятни, други са гадни. Към нищо не съм се пристрастил. Просто в един момент ти омръзват и спираш като всяко нещо. Цигарите също са глупост. Пушил съм, не ми харесват. Алкохола същата работа, отрова. Кафето също не го обичам че ми вдига кръвното и ме боли главата от него.
22
1
 
2
 
! Отговори
Alex преди 4 месеца
Павел е наркодрус!
21
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Явно от чернобилската атомна авария , а може да има и други фактори, но е видно, че последните две поколения прогресивно се из-р-аж-дат и нямат никакви ценности(с малки изключения) Има една поговорка-" Всяко стадо си има ***" За нашите условия тази поговорка трябва да се трансформира на:- В нашето стадо от *** има и изключения.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За жалост 80 процента от младите са тотален *** заради такива България си отива това означава че след 10-20-25 години ще бъде още по голяма анархия
19
4
 
11
 
! Отговори
Alex преди 4 месеца
Видиш ли дойче веле не чети. Това е било медия някога.
18
5
 
6
 
! Отговори
Друсалка преди 4 месеца
Опиум за народа! Това е най-важната евро-атлантическа ценност, след джендъризма!
17
3
 
12
 
! Отговори
BigBrother 2023 преди 4 месеца
Шмъркат, дишат балончета, друсат се с чайчета и вейпчета. Човечеството хиляди години единствено е пило вино и е пушило тютюн но не, тия младите са че открият топлата вода. Балончета дишат. Абе улигoфренчeта мамини... пийте си алкохола, пушете цигари - поне лекарите знаят как се лекуват болестите от тях. Като идеш в болницата целия разяден и с разпадаща се кожа, кво ще те правят, като не знаят какво ти има. Дори и друсането трябва да се прави с акъл.
16
0
 
6
 
! Отговори
Беновска пипа преди 4 месеца
Ами така ще е. Нали партиите трябва да се издържат от нещо. Откъде иначе ще идва финансирането им, а и кой политик смее да се опълчи. Полицаи и политици приемат подкупите и нещата си вървят ...
15
8
 
13
 
! Отговори
Чичо Гас преди 4 месеца
Сега най-модерно е да си американопитек.
14
4
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 месеца
А ядат ли се повече банани?
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като сте си оставили децата на произвола на съдбата така ще е, но иначе имате по 2 - 3 часа на ден за социалните мрежи, аборигени
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така като ги гледам най-голямата им зависимост са енергийните напитки, а те са не по-малко вредни от цигарите. Дори тези които не пушат пият такива.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как да се спре зависимостта на децата от азотен оксид, след като уж легални Фарма компании включително български, го рекламират като средство за забавление навсякъде в интернет, не само в социалните медии. Наскоро, докато превъртах кратки видеа в Ютюб, ми показаха такава реклама от ФармаВита. Не кликнах да проверя, дали връзката е действително към тази компания, но моето мнение е, че правителството съдейства на останалите престъпници да тровят децата ви. пп-дб, са отровители на деца!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не бях чувал за никотинови торбички. Благодарение на статията сега знам и отивам да си купя
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЦИГАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА КУУЛ, НОВИТЕ ЗАВИСИМОСТИ НА МУТРИТЕ СА ПОЛИТИКАТА
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пуша обикновени цигари, но около мен всичко живот е налапало тия електронни шитни и имам чувството, че нон-стоп опъват.. аз на 2 часа изпуша 1-2 цигари
7
4
 
7
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 4 месеца
държи проблемите далече.