Първият медхеликоптер ще изпълнява курсове у нас от февруари

Проф. Гетов: Ще направим интегрирана система за спешна помощ по земя и въздух
20 дек 2023 10:16, Анисия Иванова
5

Първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции за спешна медицинска помощ по въздух, ще получат свидетелствата си за летателна правоспособност. Те ще бъдат връчени от премиера Николай Денков и транспортния министър Георги Гвoздейков. Това ще стане във въздушната база на "Гранична полиция" на Летище София.

Временно там ще бъде базиран и първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух. Обучението на шестимата пилоти се проведе в Италия и продължи около месец. Цялостно обучение ще преминат и всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите. Очаква се първият медицински хеликоптер да изпълнява курсове у нас в началото на февруари следващата година.

"Хеликоптерът е произведен. Намира се в Италия. Вече е приет от комисия в България. Предстои да бъде боядисан, след което ще пристигне на самоход от Италия с италиански екипаж. Следва приемането му в страната и регистрацията му", заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че от гледна точка на летателната част трябва да има облитане с екипажа, след което другата плоскост са медицинските екипажи - те ще бъдат лекар и медицинска сестра или лекарски асистент.

"Имаме сформирани 6 екипа и общо обучени над 90 медицински специалисти. При подаване на сигнал на телефон 112 ще се преценява дали е необходима въздушна помощ. Всеки новолицензиран оператор може да лети през първата година само в светлата част на денонощието. Ще има 6 равномерно разпределени бази в северната и южната част на страната", каза още проф. Гетов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му обхватът на машината зависи и от времето, от това с какъв екипаж е и колко човека превозва.

"Направили сме така схемата с Министерството на транспорта и съобщенията, че всяка точка на страната да се припокрива от две съседни машини, които ще бъдат налични през 2026 г. Площадките са неограничени. Ние осигуряваме 22 площадки в държавни лечебни заведения във всяка област в страната", обясни проф. Гетов.

"Идеята ни е да направим цялостна интегрирана система за спешна медицинска помощ както по земя, така и по въздух. Във всички областни болници постепенно ще има модерни съвременни спешни отделения. Българските граждани да бъдат спокойни, че ако нещо им се случи, държавата ще се погрижи за тях", добави зам.-министърът на здравеопазването.

По думите му оборудването на хеликоптерите ще е възможно най-съвременно. "Имаме вече закупени очила за нощно виждане, поръчали сме кувьози", съобщи проф. Гетов.

Той засегна и темата с електронните рецепти.

"Опитахме да използваме възможностите на съвременната дигитализация по отношение на антибиотици и антидиабетни лекарства. Връщаме възможността паралелно да се използват и хартиени рецепти. Радостната новина е, че за вчерашния ден продължават да преобладават електронните рецепти. Идеята е до 1 април да дадем гратисен период, за да се изчистят проблемите. Антидиабетните лекарства остават само с електронна рецепта", коментира гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
а Хемус ще я завърши последния българин, който ще напусне територията с хелокоптер
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все пак са италиански бараки . Сигурно като застудее не могат да палят.Де да знам но няма да се учудя. Хеликоперът изглежда много малък за медицинско оборудване,носилка спасители и лекар. Прави ми впечатление че другите марки предлагат хеликоптер за подобни цели със плексигласов под -за да имат видимост на трудни терени. Освен това кабината е доста по-широка. Абе кво да ви кажа.Балканчето с кривите капли и куцият кон.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
нал щеше декември да дойде :)))))))) -- https://m.dnes.bg/obshtestvo/2023/08/04/medjidiev-pyrviiat-medicinski-helikopter-idva-prez-dekemvri.578545
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали щеше от края на тази година да бръмчат? Или чакаме да мине зимата, пък тогава