Църквата почита паметта на Света Анастасия

Тя е покровителка на аптекари и лекари
22 дек 2023 07:43, Александър Попов
12
Църквата почита паметта на Света Анастасия

Днес, 22 декември, православната църква почита паметта на Света Анастасия, покровителка на аптекари и лекари.

Анастасия е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите – носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб, лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените.

Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица). В народните представи на българите светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта.

Празникът на света Анастасия е разпространен главно в Родопския край. Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали - и през юни ще вали.

Имен ден празнуват Анастас и Анастасия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Света Анастасия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
стига преди 4 месеца
ни занимавахте всеки ден кого почитала църквата,ние сме светска държава,не ме интересува овцете в какво вярват,но ви е много удобно този и без това prost народ да го държите в невежество
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бай ***. Сложи си един блокер за рекламите - ползвам Adblock plus апликация за Firefox и съм доволен. Можеш да пробваш и с Brave browser, който би трябвало да има вградена блокираща функция за реклами. И двете можеш да ползваш безплатно.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да са живи и здрави Анастасиите. Да им е честит празника.
3
1
 
3
 
! Отговори
() преди 4 месеца
Честит празник на всички лекари и аптекари, благодаря ви че ви има и че сте се нагърбили с такава грижа, бъдете благословени и направлявани от Господ.
2
2
 
1
 
! Отговори
Бай Чеп преди 4 месеца
Абе "Днески", спрете си публикациите! Така или иначе не могат да се прочетат от досадните реклами.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Велики хора са се борили за христовия свят.Днес мижитурки ни ислямизирарт в ЕС.Хора като Бърдаров, Господинов рекламират ислямистите и подиграват Христа.

Спонсорирани публикации