Вдигат цената на водата от 1 януари 2024 г.

В повечето региони ще варира между 3 и 6 лв. за кубик
22 дек 2023 08:58, Елка Василева
72
Вдигат цената на водата от 1 януари 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Вече стана ясно, че в голяма част от страната увеличението ще е  драстично. Средно с 15% повече ще струва ВиК-услугата от Нова година.

От началото на следващата година цената на водата ще бъде по-висока в цялата страна, предаде БНР. До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец.

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голяма увеличение се предвижда в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малко - в Кюстендил - 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите на "Софийска вода" показват увеличение от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик. В Софийска област е заложено увеличение от 8%.

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

При обсъждането на новите цени председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и назова като причини увеличението на възнагражденията във ВиК сектора, промените в цената на тока и натрупаната инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
глас от северозапада преди 4 месеца
Значи и шевчето на ВиК Видин ще почне да купува имоти в София! Взима пример от кмета, който за един мандат се сдоби с къща във Владая и два апартамента в София! Ослади му се, затова купи и тазгодишните месни избори! А корупционната комисия си затваря очите и защитава корумпираните! Едно време един друг кмет на Видин с хиляди врътки успя да си купи апартамент в САЩ и вила в Италия, като не смееше нищо да купува в БГ, щото го беше страх от закона! Тези нямат страх от закона!
61
2
 
1
 
! Отговори
Роко2 преди 4 месеца
Водоснабдяването ВиК е създадено от Цар Борис Трети още 1926 година , като са използвани каптирани извори с чиста и прекрасна вода. Комунистите след 1945 решават да се пие от язовирите и гьоловете.
60
0
 
1
 
! Отговори
Росен преди 4 месеца
До ТръндафилаВсичко беше бетонирано за да продават вода в бутилки на балъците.
59
0
 
3
 
! Отговори
Военен брокер преди 4 месеца
Водата е с поливна или замърсена в 90% от населените места в областни градове се подава поливна вода от язовири и реки .Реалната цена на водата е 7 ст. на кубик (актуална цена за поливна вода) минава през тръби правени с народен труд и пари и хоп става 6лв. ,но не става за пиене и народа мъкне минерлна вода в пластмаса.Голяма ниша за обир на народа и облагодталстване на собствениците на бутилиращи компании . Някой знае ли собствениците на ВиК реално кои са ои къде отиват хилядите % -ти печалба?
58
1
 
2
 
! Отговори
Ами то .... преди 4 месеца
При бай Тошо водата се плащаше веднъж годишно и сметката беше 5 лв. , а чешмяната вода тогава беше по вкусна от сегашната !!!!
57
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
До Далай Лама: Ами то реално ние си плащаме и въздуха, като част от сметките ни за вода. Водомерите отчитат и въздуха, който се вкарва във водопреносната система при нагнетяването на вода чрез помпите. Увеличението на минималната работна заплата има минимално значение за това повишение на цените. От кога служителите във Вик сектора носят водата с кофи до жилищата ни? От друга страна няма как заплатите вечно да се държат ниски.
56
0
 
4
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 4 месеца
А въздуха,кога?
55
0
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 4 месеца
направо изнасилват народа. и това е
54
0
 
4
 
! Отговори
Тръндафила преди 4 месеца
По соца.в къщи течеше вода (евтина) от Витоша и Рила с невероятно качество...Имаме толкова термални води и други водоизточници...
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който е гласувал за сегашните управляващи, сега да плати и моята сметка!
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо поскъпва така?Ще я внасяме ли?!Или това е по заповед на Камилата Харис,за да се намали потреблението чрез високи цени и да може на другия край на света да пие чиста вода докато тъне в разкош,а ние в мизерия?
51
3
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 месеца
на некомпетентното и корумпирано правителство!
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нашия блок сами си докарваме вода. Под блока сме си издълбали дълбок кладенец и с помпа го вкарваме до тавана, където имаме огомна цистерна и освен това в цистерната от покрива когато вали дъжд, водата също се събира в цистерната. Всички имаме вода и хич не ни пука. Тия от водоснабдяването често идват да проверяват водомерите, колко вода сме използвали... и всичките 6 водомера показват, че не ползуваме вода и те учудващо ни питат как живеем без вода? Миии използуваме пикнята!
49
1
 
10
 
! Отговори
Римлянин преди 4 месеца
Ко ми пука бате чешмата съм я пуснал на макс денонощно да не замръзва . Каките от веикато могат да ми засекат водомера дето го няма
48
2
 
27
 
! Отговори
Далай Лама преди 4 месеца
Ако не изритаме управляващата шайка, скоро и въздуха ще плащаме ! Бедността ще е знамето на българина !
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Горе на тавана съм си инсталирал един огромен бидон за събиране на дъждовна и вода от разтопен сняг. Използувам тази вода за всичко и не плащам на водопроводните измамници с водомерите, които ги сменят на всеки пет години, понеже се разваляли!
46
3
 
3
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
До Боби 47, прогресивен данък е решението.
45
1
 
22
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Кърлежа никога не спира да смуче кръв.Да *** кърлежи ненаядени ..
44
13
 
2
 
! Отговори
Вечеринков преди 4 месеца
Ами 6лв за кубик не е много. 5лв струва една туба 10л в магазина, Аз ще ви давам по 8лв/кубик да ми карате вода у дома на крак, друзя, става ли?
43
16
 
6
 
! Отговори
ВиКаджия преди 4 месеца
Омръзна ми да бачкам за 900 кинта, да се вра в канали и да ви за копая тръби. Аз поне 1800 трябва да вземам така, че ще си плащате кат попове, ако не - ше ходите мръсни и миризливи.