Какво тегли големи германски концерни към България?

Страната все повече се превръща в притегателен център
Обновена: 26 дек 2023 13:40 | 26 дек 2023 10:27, Елка Василева
209
Какво тегли големи германски концерни към България?
Снимка: архив, БГНЕС

Ключово местоположение в Европа, ниски заплати и ниски данъци - България все повече се превръща в притегателен център за големи и известни германски компании. Дойче веле дава няколко примера от Баден-Вюртемберг.

Големи фирми от Баден-Вюртевберг все повече се установяват в България, а онова, което е предимство за страната – най-вече ниските заплати и ниските данъци – изнася производства извън Германия и вреди на местната икономика, пише Юлиан Бауман.

Войната в Украйна повиши сериозно разходите за суровини, енергия и персонал в Германия. По тази причина много компании във Федералната република ускориха още повече процеса по прехвърляне на производствата си в Източна Европа. България също е облагодетелствана от тези процеси, както например и Сърбия.

От Щутгарт в Пловдив

В своя статия “Франкфуртер Рундшау” (ФР) разказва за предприятията от една от най-богатите германски провинции - Баден-Вюртемберг, които са избрали да отворят заводи в България.

Изданието обръща внимание на “Тракия - икономическа зона” край Пловдив, където от години има заводи на германски гиганти като “Либхер”, "Кауфланд” и “Вюрт”. Индустриалната зона до втория по големина град в България има площ от 10 500 квадратни километра и представлява един от най-големите икономически проекти в страната, пише германското издание.

В София, която все повече се превръща в средище за високи технологии, има офиси на германските фирми "Бош” и "Фесто”. А компанията “Еберспехер” строи голям завод, който ще произвежда компоненти както за електромобили, така и за рlug-іn хибридни модели в Индустриалния парк в Русе. Когато бъде завършен, там ще има производствени и логистични площи, както и офиси.

Ниски данъци и заплати и добра локация

България е особено привлекателна заради ниските данъци и най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз. Освен това страната привлича и с географското си разположение и логистичните връзки. Заради пандемията и войната в Украйна много вериги за доставка бяха прекъснати. Пловдив обаче се намира на около 400 километра от турския мегаполис Истанбул и на 300 от гръцкото пристанище Солун, отбелязва “Ханделсблат”.

Фактът, че големите компании от Баден-Вюртемберг все повече се ориентират към съседните европейски държави, а не към Китай или Тайван, е добра новина за европейската икономика. Но не и за германската икономика, пише “Франкфуртер Рундшау”, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка се изостря допълнително от изнасянето на работни места в чужбина.

Риск за работните места и заплатите в Германия

Синдикатът IG Metall вече алармира, че масовото преместване на производствения капацитет на големите компании от Германия ще се отрази на местната икономика и работните места. От синдиката критикуват и Европейския съюз, защото подкрепя предимно структурно слабите региони по отношение на дигиталната трансформация, което също прави иначе развитата и богата провинция Баден-Вюртемберг по-малко конкурентоспособна.

По този повод премиерът на провинцията Винфрид Кречман и министърката на икономиката Никол Хофмайстер-Краут се обърнаха към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази стратегия “застрашава нашия иновационен клъстер, включително и работните места”, пишат политиците от Баден-Вюртемберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой ще напише ли най после една дългоочаквана статия ....,,КАКВО ТЕГЛИ БЪЛГАРИНА КЪМ ГЕРМАНИЯ"
88
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Новината и информацията в нея са добро стига да става дума за реални генетически германци,а не за турци,които с Ердогановите Саудитски кинти са закупили разни концерни. Да,ако в България заживеят цивилизованите реални европейци,аз съм съгласен.Някога сме били един и същи келто-викингски народ на славата и силата.Дано става дума за германци,а не за мигранти с немски паспорти!
87
3
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 месеца
Ха,ха!
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И някой ще направи ли връзка, между последните решения на правителството за приемане закони , облекчаващи навлизането на работна ръка от трети страни И това последното , сякаш между другото , навлизане на германски концерни.Има ли умно мислещи в тая държава .Или сме вече племе с временно избран вожд.
85
2
 
3
 
! Отговори
Хамид преди 4 месеца
Аз същи префърлих част от бизнеса си в Булгаpиcтан. Имам много печеливши бизнеси в Хамбург и Истанбул, но искам да намаля разходите и да имам по голяма нетна печалба.
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако са като Лидл и подобни със смешни заплати и източващи парите към Германия не мерси. Фалират местното производство и продават само техни стоки
83
5
 
4
 
! Отговори
Най големия преди 4 месеца
Враг на народа е бг комуниста чИнге робовладелец не някоя друга държава!
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щото сме дащни.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българина ясно трябва да разбере.Да не обвинява непрекъснато ,,външните врагове" А да се вземе да си оправи България.Да я очисти от вътрешните подкупни и продажби елементи...Някъде му викат корупция.Деугаде корупционна среда ..Като и да го наречеш ,е свързано а хора , поставени или дошли по измамен начин ,докопали се до властта .Изпълнителната ,Законодателната , и прочие ..
80
0
 
7
 
! Отговори
Това което еВъзможно преди 4 месеца
В България в Германия е невъзможно.Да нямаш отпуска въпреки че уж по закон имаш.Няма закони за мутрите робовладелци на които им работиме тука в БеГето и ако си болен не ги интересува пак трябва да работиш.
79
4
 
1
 
! Отговори
До 113 Винаги заед преди 4 месеца
А когато Германия е против русия?
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германия я тегли нашите продажници.И тъй като нашите продажници са не сменяеми вече 34 години , какво друго очакваме да се случи.Българина ясно трябва да разбере.Да не обвинява непрекъснато ,,външните врагове" А да се вземе да си оправи България.Да я очисти ...
77
1
 
6
 
! Отговори
Винаги заедно! преди 4 месеца
"Винаги с Германия, никога против Русия." Златни думи ама ние нъц.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом сме вече държавата на частната собственост , от къде на къде държавата ще регулира заплатите.Няма логика.Едно предприятие или фабрика си има своя собствена финансова система и политика.Не би следвало тя да следва курса на заплатите в държавата в която е разположена.Тя е независим финансов орган със самостоятелна инициатива по решения засягащи производствена цена на продукта и неговата продажба цена.Същото важи и за заплатите в нея.
75
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Ох, да дойде некой западен инвеститор да му работиме евтинко да направи халета за производство на държки на врати за автомобили или нещо да сглобяваме гумени муфички за водната помпа на чистачките, да вземеме малко пари и ние малко да живнеме, ох.
74
1
 
6
 
! Отговори
Нормално преди 4 месеца
Белите търсят тyземци да им работят евтино - ниски заплати.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кока кола? Какви заплати за смесване на вода, оцветител и някакъв газ? За тая работа и минимална заплата е много.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кога заплатите ще се определят от печалбата на едно предприятие.Къде е логиката ,,Кока кола " да плаща заплати в България на една цена.В Германия на друга цена.Щом сме един съюз , трябва да има и закон за производителите..Производствената цена е една.Трудът като цена друга.Това е експлоатация в 21 век.Кое му е доброто на Европейския съюз.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Желанието да направят българите богати и щастливи. Високо квалифицираните ни професионалисти, завършили платено вишУ, които ще допринесат за възхода на немското производство в БГ. Щедростта и пословичната германска доброта и съпричастност към бедните.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асенчо ще вкара хиляди виетнамски приятели от социалистически Виетнам.Нали и той като Тръмп счита всичко за сделка.Сяксш някой му е продал България и той я вижда като негова собственост.