Как да върнем нежеланите подаръци от Коледа?

Габриела Руменова: Стоките, които са закупени онлайн, могат да бъдат върнати до 14 дни
27 дек 2023 11:45, Красимир Ангелов
22

Коледните празници отминаха, но ако все пак опакованата кутия под елхата не ви е донесла това, което искате, идва въпросът има ли какво да правим с нежеланите подаръци и при какви условия можем да ги върнем. Какво казват специалистите?

"Подаръкът е емоция и трудно се разделяме с нея, но има хора, които решават да опитат да върнат това, което им е подарено. Стоките, които са закупени онлайн, могат да бъдат върнати до 14 дни. Много онлайн магазини дават и по-дълъг срок. Трябва да проверим. Трябва да предоставим документ или доказателства, че дадената стока е закупена точно от този търговец. При физическите магазини е още по-трудно, защото там законът не ги задължава да приемат обратно вече продадени стоки, ако те сами не са се задължили. Те го правят доброволно като добра практика", каза създателят на онлайн платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

На въпрос има ли стоки, които не може да върнем, тя отговори, че има такива по закон. Когато говорим за онлайн покупките, това са стоките, свързани с хигиенни съображения или такива, които сме поръчали по свои индивидуални искания.

"Когато потребителите предявят рекламация, не трябва да дължат разходи за доставка, за разлика от правото на отказ, когато търговецът ни е информирал, че трябва да заплатим разходите", подчерта Руменова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговците могат да ни искат само толкова данни, колкото са необходими, за да бъде извършена услугата, и обясни, че да искат нашата рождена дата и адреса ни, както и повече данни, които нямат отношение към услугата, не е добра практика и е препоръчително в такива случаи да потърсим друг търговец.

"В много държави има практики, в които търговски вериги дават възможност на потребителите да закупуват храна в насипно състояние в кутии, които носят от вкъщи. В България няма такава практика. Всички кутии в магазините струват по 20 стотинки. Наредбата предвижда до 2027 г. да поскъпват с 5 стотинки и да достигнат 45 ст.", коментира Руменова.

Тя е изпратила писмо до президента Румен Радев, до министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, до икономическия министър Богдан Богданов и до омбудсмана Диана Ковачева с молба, ако е необходимо да се извършат действия, свързани със законодателни промени, или да се проведе необходимият диалог.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С нежелани експерти как се процедира?
19
0
 
1
 
! Отговори
ако преди 3 месеца
съм управител на магазин-никога няма да върна закупена стока,-това да не е битпазар
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не хвърляйте слушалките!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наскоро си купихме къща и по традиция всеки ти носи нещо като подарък. Събрах една камара непотребни неща. Опцията е да ги изхвърля(не развивам афинитет към предмети и не ми пука. Освен за книги). Опция 2 да ги пратя на майка ми. Тези по-долу, които се чудите как може някой да връща подаръци, еми ей на :) Такива като мен, които мразят да превръщат къщите в склад. Нямам място за представата на някого за красота, когато не пасва на моята. Всичко мога да изхвърля и няма какво да ме спре.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е ли ясно?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Коледа трябва по къщите да обикалят млади мъже и да благослявят дома. като благодарниост за благослова им се даватот плодовете на земята и на труда на стопаните. Целият този панаиржилък НЕ е Коледа.
14
1
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 4 месеца
Аз веднъж се направих на тарикат като купувам книга от интернет за подарък , пращат ми я - то имало послание с автограф към тази която я продаваше и обяснение в любов а тя даже не я е отворила да види, че има писано с химикал преди да я пусне за препродажба като "чисто нова купена от кинижарницата".
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Чук и ГекТрудно се прави подарък на човек който има много вещи.За да се направи един хубав подарък трябва да познаваш от какво се интересува дадения човек.Не може да подариш тиган на човек който не готви понеже вероятноста да го използва е минимална.
12
5
 
3
 
! Отговори
Чук и Гек преди 4 месеца
Защо са нежелани? Не харесвате самата вещ или този, който ви я подарява?! Ами, заявете го преди получаването, още по добре далеч преди това и да се знае кой с кого желае да общува, да дарява и приема! Стига лицемерие! Отлично знаете кой ви е мил и вие на кого сте мили, между вас си се обичайте и си подарявайте, а останалите - аут! Колкото приятели, триж пъти повече врагове!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ХемусДецата се радват на подаръците.По-големите просто искат да се съберат с близки и преятели с които не са се виждали цяла година.
10
2
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Уж християнски празник,почита се раждането на спасителя,а все едно се празнува рожден ден!Подаръци,,маси,ала-бала!То затова атеистите сме по-вярващи от лицемерите дрънкащи,че са християни
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урсула как да я върнем с рекламация на негодна стока
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мисля че подаръците трябва да се връщат.Аз имам неща които са ми подарени и почти не ги използвам но не съм искал да се връща.
7
2
 
11
 
! Отговори
простата истина преди 4 месеца
Не по малко грозно е че стоките се връщат след като се изполват за коледа и нова година свършват си работата и после се връщат.Изключително грозна и лицемерна постъпка.Често ни се случва.
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изключително гpoзна постъпка е да върнеш подарък - нали уж бил важен жеста, а не какво са ви подарили? Или всички станахте алчни материалисти? Ако аз подаря на някого нещо, и после разбера че се е отървал от него, ще ми е ясно що за стока е, и е сигурно че повече нищо няма да му подаря
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отдавна не се занимаваме с подаръци с близките ми. Нито даваме, нито получаваме и ни е спокойно на душите. Само майка ми прави на две роднински деца нещо дребно за нова година. С нея и това ще спре, а и децата ще пораснат и други няма. Така че край на тая грижа.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Киро и Асен как да им ги върнем?
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нас това какво ни интересува нормалните брадясали въртящи кючек па ля чов ци които разбираме от всичко и не можещи да кажем или напишем едно изречение на Български без английска дума като Пакистанци.
2
7
 
7
 
! Отговори
* преди 4 месеца
Не ми се псува, но се налага!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз отдавна възприех практиката да давам пари, а после всеки да си пазарува подаръци по желание, да не се чуди как да връща.

Спонсорирани публикации