Пътуващите българи избраха Гърция, много гърци пък дойдоха на гости у нас за празника

Цените за Нова година навсякъде по света са много високи, посочи Константин Занков
27 дек 2023 15:10, Красимир Ангелов
43

И тази година наблюдаваме интензивен трафик за празничните дни. Много от нас се прибраха по родните места за празниците, а други избраха по-топли дестинации като Гърция и Турция.

"Българинът харесва съседна Гърция. Основно през лятото и пролетта, но тя има какво да ни предложи през цялата година. Основно за Нова година наблюдаваме най-голям интерес към Солун и Кавала. Харесваме Гърция и ни е комфортно да пътуваме и през зимата. Познато ни е, харесваме храната и градовете, столицата ни е на 4 часа", коментира в "България сутрин" Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

Много гърци също избраха България за зимна почивка.

"Гърците също много харесват България. София от много години е пълна с гърци, но сега съвсем. Те също харесват нашата кухня. Имаме много какво да предложим. По Коледа виждаме повече пътуващи гърци към България, отколкото българи към Гърция, защото българите лека-полека се учим на това. Повече свързваме празника с домашното огнище и да посрещаме роднини", каза още Занков за Bulgaria ON AIR.

По думите му българинът от много години пътува за Нова година, тъй като изживяването да ти започне новата година с пътешествие е прекрасно.

"Цените за Нова година навсякъде по света са много високи. Призовавам хората да пътуват на Коледа - пак сме с близките хора, почиваме си истински, някой друг се грижи за нас, отиваме на СПА, хапваме вкусна храна. Много хора започнаха да пътуват по Коледа. Много хора съчетават празниците и сливат Коледа и Нова година", посочи Занков.

Гостът допълни, че туризмът е изживяване и това е ключовото, а изживяването вече е свързано с нашите хобита.

"Бъдещето на туризма не е едно легло и една храна, търсим повече изживявания. Предприемачите трябва да наблягат повече на това, за да имат целогодишен туризъм", подчерта Занков.

Според него няма нищо лошо в офертите от по 5 хил. лв. за Нова година в хотел в България.

"Добра практика е, че имаме хотели, които могат да си позволяват да държат тези цени. На Нова година на никого не му се работи, персоналът в екипа получава двойни и тройни надници. Хората, които ни обслужват, също биха искали да празнуват някъде Нова година. Има музикални изпълнители и техните хонорари са в пъти по-високи. Това също определя цената", обясни Занков.

Той е на мнение, че трябва да се стремим към атрактивни пакети, докато "ден година храни" не е подходящ вариант. Тази година се очаква около 15% ръст на туристите, но и високи предизвикателства заради липсващите туристи от Израел, Русия и Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 3 месеца
Дано да се запази тенденцията за Гърция и за лятото.За софиянци там е по близко.А и нашето море малко да се поизчисти.
32
0
 
0
 
! Отговори
Препоръка преди 3 месеца
До 30. Анонимен Аз съм на Мадейра :)Супер остров, природа, може даже да се къпеш в океана и си е в ЕС! Цените са като в Гърция. . . . И ди в северната част на острова и ще отвориш устата, защото ценита са на една трета от юга! ЕГАТИ ГЛУПАВИТЕ КОРЕКЦИИ! НЯМАТЕ ЛИ РЕДАКЦИЯ?
31
0
 
0
 
! Отговори
Препоръка преди 3 месеца
До 30. Анонимен Аз съм на Мадейра :)Супер остров, природа, може даже да се къпеш в океана и си е в ЕС! Цените са като в Гърция. . . . *** в северната част на острова и ще отвориш устата, защото ценита са на една трета от юга!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само българин може да каже, че ресторантите са за балъци. Българин за мнение не слушай
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм на Мадейра :)Супер остров, природа, може даже да се къпеш в океана и си е в ЕС! Цените са като в Гърция..
28
2
 
1
 
! Отговори
Кандидат турист преди 3 месеца
Аз пък ще си харча стотинките, в Сърбия. Доста звездички ми светят в главата от БГ курортите.
27
4
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 3 месеца
Хаха Гърция, я елате в Белгия, Нидерландия и Германия на почивка! Но малко скъпичко ще ви е 250 лева най малко за нощувка..затова българите ходят до Северна Гърция по евтинко е..пък голяма част и това не могат да си позволят!
26
9
 
1
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Тази година избрахме Лондон за посрещане на Нова година. 5 нощувки плюс автомобил под наем и самолетните билети за под 4000лв. Ресторантите, в които имаме резервации са скъпички, но изберете по-обикновени то посрещане на Нова година в Лондон за двама излиза под една заплата или до 5000лв.
25
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Северна Гърция е същата тиня като Бантустан.Социално слаби балканци включително гърци с тежко провинциален манталитет.Единствено хранителните продукти са по-читави от Бг ама докога не е ясно.Хубавото е че имат свястна риба която може да си изпечен вкъщи. Ресторантите са за балъците.
24
5
 
11
 
! Отговори
Общия работник преди 3 месеца
За пръв път ще бъда извън Б.Г. за Нова Година.Отиваме в Анталия.Омръзна ми у дома и скапаните кръчми където слушам една и съща музика от20год.В12ч.почват разстрели и всички говорят по тел.защото не могат да се хванат на хорото и да се веселят.Стига толкова смотани нови години....
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много,, гърци- колко много на фона на хилядите българи, които купиха имоти в Гърция и на стотици хилядите, които отскачат до Гърция всяка година по няколко пъти, тъй като си наеха каравани за 1000 евро наем на година и ходят редовно на лов в Гърция?
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пътуващите българи или тия с пароците
21
9
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 3 месеца
Мадрид е космически град - България дори не прилича и на тоалетна в испанска бензиностанция-и по бензиностанциите в другия край на Европа е супер чисто и подредени. Остави opkите да си живеят в тяхния измислен свят
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Евростат Софето кога е била туристическа дестинация ве шопе, най-грозния град в БГ :)))
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имаме пари, тая пущина, България, взе да вдига глава. Гърците не ги харесвам, но опердаших един Мадрид. Изкарайте ония българи от България, че да видят, в каква дупка живеят и да поискат бъдеще.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в Сочи кога? Българите сме продажен народ - плюе запада, обича си матушката, но никога няма да стъпи в блатната империя. Ноо все го тегли на запад.
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кризата е само в мокрите сънища на копейките.....
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според президента Радев и хората от този кръг има тежка, невиждана, безпрецедентна финансова криза. С какви пари ходят в Гърция тези хора? Моите родители, обикновени пенсионери, и те ходиха вчера. Не знам на кого да вярвам.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ***, абсолютно никой не си носи буркани като ходи в Гърция, не приказвай глупости! Сядаш в някоя таверна, ядеш и пиеш до насита, и оставяш колкото в нашите кръчми... Съвсем изгодно е. А дали си правели селфита все тая, нали за това е туризма, да видиш нови места
14
12
 
10
 
! Отговори
Ганчо преди 3 месеца
До оня от гоцеделчевското село дето бил живял във Гърция Във Москва българина не ходи щото не е по джоба му!! Българина ходи дето му разрешават да си носи буркани и домашно сирене и със китайските телефони от крадливите оператори да си прави селфита пред хотелите!!