По 300-400 лв. дават българите за фойерверки за Нова година

Някои хора обаче си правят самоделни бомбички, казва пиротехник
29 дек 2023 09:20, Елка Василева
48

Няма да има безразборно използване на фойерверки и пиратки в София за Нова година. Това може да стане само от 18:00 часа на 31 декември до 02:00 часа на 1 януари.

"Пиротехниката е безопасна, когато се използва както трябва. Търговците, които продават фойерверки, са задължени да има упътване на български език. Всяка година инцидентите намаляват, но все пак ги има. На етикета пише какъв е периметърът на разпръскване на светлина. Въпреки това голямо разнообразие на пазара има хора традиционалисти, които си правят собствени бомбички", каза пиротехникът Светозар Христов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му новите фойерверки не са от картон, защитени са заводски с фолио, но все пак трябва да се поставят на сухо. Той посочи, че пиротехниката за 50-60 лв. се причислява към нискобюджетната, обикновено разходите вървят до 300-400 лв. за средностатистическия българин.

"Целият шум, за който се говори, е в рамките на 5 минути. Пиротехниката е разрешена за внос, за продажба в магазините. Хората, които продават, ходят на специални курсове, разрешена е за закупуване, няма забрана за продажба, но има забрана за употреба, няма логика. По-трудно се дават разрешителни за предприятия", коментира Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че имам куче - немска овчарка, плаши се, но в рамките на 1-2 минути. Пиротехникът обясни, че това е третото му куче, първите две не са се страхували, защото още от малки са свикнали на силни звукове. Според него, ако се приучи кучето от малко, то свиква със звука от зарята.

Миналата година имаше глоби от 500 лв. до 2000 лв., ако нерегламентирано използваме пиратки и фойерверки. Христов обясни, че наредбата на общината беше свалена в съда от фирмите вносители, но преди изборите за ново управление тя беше преиздадена със старите текстове и в момента пак важи.

"Отново има глоби и излишни писма", заяви пиротехникът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Михаела преди 4 месеца
Това са хора, които през годината тръбят как нямат пари и ако ги накараш тези пари да ги дадат за болно дете, човек или животно започват с изказвания как държавата трябва да помага, а не те, но за 5 минути кеф не е проблем да ги дадат. И то какъв кеф....да гърмиш....и в много от случаите има някой ранен или изгорен, за животните навън няма какво да коментираме, за тях е истински ужас, както и за малките деца като моето, което на 2 години не осъзнава що за забавление е това и се страхува и плаче.
38
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Средствата посочени като дадени за фойверки са красноречиво показват причините поради ,които ГЕРБ/ДПС и компания продължават да властват. Освен това същото показва и психологическия садистичен профил с психопатски привкус на "веселящите се " по този "зрелищен начин " ,това са същите тези ,които са в ежедневието си насилници и убийци под една или друга форма. Може би ,ще спрат да се "веселят" по този начин ,ако изпитат същите "залпове" реално с "военни действия" ,които често причиняват същото.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АМА ДЕ ГИ ДАВАТ ТИЯ 400 ЛВ, ЧЕ ДА СИ ГИ ВЗЕМА И АЗ??...
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЗА КАКВО МЪРМОРИТЕ???!!!...
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе, да, 300-400 лева как пък не. Може и да има такива хора, но са малко. Повечето нищо не даваме за фойерверки. Миналата Нова Година около мен в Центъра на София имаше изненадващо малко фойерверки.
34
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
8 часа легални фоейрверки.Ще се гърми на воля.Нова Година без бум и тряс не е Нова Година.
33
4
 
4
 
! Отговори
! преди 4 месеца
Много е смешно как тук всякакви изпаднали индивиди се опитват да убедят останалите, че са бедни. Същите тези дават поне по 300 лв за пиратки за да задоволят малкопишковския си комплекс. А всъщност най-големият проблем с тях е, че не могат да приемат, че има хора, които наистина печелят над 10 000 лв. на месец и чета/пишат тук. Никога не сме живяли по-богато преди. НИКОГА! И вече много статистики го доказват. Много ясно се обособи средната класа в България и наистина е доста голяма. #СтигаМрънка
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая година даваха предаване за традицията Коледа. Между момченцата коледари, обикалящи домовете с изправени колчета, на които им нанизват колачета (гевречета), се бяха промъкнали *** бхарати, четирийсе и кусур годишни ЖЕНИ, които вместо колачета искаха да им дават СУДЖУЦИ. Моля Ви не се поддавайте на шведските номера, жени коледари не може да има. Суджуци да си купят сами, на празника се даруват само ергени момчета, които още не са опитали колаче. Толкоз за псевдо традициите по телевизията.
31
1
 
3
 
! Отговори
бай работник преди 4 месеца
Малък но изключително *** народ!
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кога ще ги забранят тия простотии?
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз живея във висок блок и мога да ви кажа че преди 2 години по време на ковида на нова година през прозорецът беше море от светлини. Красотата продължи 15-20 минути и аз се включих само с 50 лв наистина но когато хиляди изхарчат такава сума или повече зрелището си струва да се види!Гледах в други държави пиротехническото шоу трае 1 час и емоцията е голяма!!Никога не съм могъл да разбера някои хора -" това не правете,онова не правете стойте си на тъмно ,студено и мислете за Планетата"
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А вместо такива пари са глупости, защо не ги дадете на хора в нужда - колко бедни сираци, старци, а огледайте се из своите роднини и приятели дето са в нужда! Коледа е, трябва да бъдем по-добри и благородни, а не само за себе си глупави забавления.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хляб и зрелища. Трагедията скоро ще приключи.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е аз нищо не давам. Значи някой дава двойно и за мен.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българинът е фрашкан с пари, само пищи за още и пак си живее мизерно. Кофти племенце.
24
4
 
14
 
! Отговори
циник преди 4 месеца
То тези са дали по 3000 евро за пет торби цимент за квадрат "хапартамент" в София, та няма да похарчат 400 лева за фойерверки! След 15 годишното БъМъВъ, гърменето на бомбички е втория голям кеф, на трето място е чалгата.... Това е масовото ниво ... Весели празници! И гледайте да не ви е за последно.
23
4
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
До Веселинъ 7112136860, хич пък нямате пари! Хайде стига лъгахте! Всички статистики показват, че сте просто мрънкачи!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глупости! Далеч не всеки дава по 300 лв за новогодишни бомбички! Някой може и толкова да дава, но 100 други дават не по 300, ами по 3 лв или откровено - по 0 (нула) лева )))
21
10
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Ако имате предвид ромите и сирийците,то те наистина имат пари за подобни извращения,но те НЕ СА БЪЛГАРИ.Българите нямат пари за хляб да си купят.Безсрамно е да се лъже.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз дадох 50 стотинки за бенгалски огън през 2007 година. Още имам от него.