Удължава се срокът на забраната за износ на инсулин

Същото важи и за детски антибиотици
Обновена: 29 дек 2023 14:29 | 29 дек 2023 13:11, Петър Бойчев
9
Удължава се срокът на забраната за износ на инсулин
Снимка: БГНЕС

С още един месец се удължава срокът за забраната за износ на инсулини и аналозите му, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това каза за БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед за забрана на износа им, чийто срок изтича в края на този месец.

На 2 ноември поради зачестили сигнали за липсата на тези медикаменти в аптечната мрежа, министър Хинков забрани износът им със срок до 31 декември 2023 г. След извършен задълбочен анализ на актуалната ситуация с наличността на гореспоменатите групи лекарствени продукти и по предоставена информация от Изпълнителната агенция по лекарствата и притежатели на разрешение за употреба, се установи необходимост от удължаване на въведената забрана за износ.

С определянето на новия срок – 01.01.2024 г. до 31.01.2024 г., ще се постигне баланс между целта на приложената мярка – осигуряване на достатъчно количество от тези лекарствени продукти, необходими за лечението на българските пациенти, опазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия – от една страна, и от друга страна ненарушаване за дълъг период от време на правото на икономическите субекти да осъществяват свободното движение на стоките, с които търгуват – в случая лекарствени продукти.

Нотификация по спешна процедура на Европейската комисия е извършена чрез Министерството на икономиката и индустрията.

До изтичане на забраната за износ ще бъдат извършени обстойни проверки за наличностите в складовете на търговците на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Психиатърът Хинков е продукт на Сглобката, създаден в епруветка. Един от най-големите шарлатани в медицинската област. Умишлено пробутан в правителството, за да бъде изпран. И въпреки това, продължава нахално да бъде министър.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След 15 години далавери във вреда на България и пациентите и сега се сетила Мара да се побара? Май пак ни пускат димки
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП , едно нещо свершихте за 7 месеца ,
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази гад Хинков е за затвор до живот! Той натвори тези идиотии в здравеопазването! Да се задавят от лакомия, те и децата им!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 3 месеца
ама тоя още ли е Министър?!
1
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
как точно изнасяш препарати, които не са внесени? нали меджидийката спести пари да поръча въртолетите, и препаратите "ги нямаше налични". ква забрана за износ кви пет лева