Съпругата на моряк от "Галакси лийдър": Отнасят се човешки с тях

Корабът беше отвлечен, на котва е край йеменския бряг
31 дек 2023 18:24, Елка Василева
7
Съпругата на моряк от "Галакси лийдър": Отнасят се човешки с тях
Снимка: архив, БГНЕС

"Точно преди Бъдни вечер им разрешиха да се обадят. Данаил звучеше доста добре. Говориха с дъщеря ни, беше много емоционално. Успокояваше ме и се притесняваше да не рухнем емоционално, да не се предадем, да вярваме." Това разказа Сабина Веселинова, съпруга на старши помощник-капитана на отвлечения от хусите кораб "Галакси лийдър", пише „24 часа“. Моряците заедно капитана, който също е българин, продължават да са в плен на йеменската военна групировка. Вече два пъти са се чували със семействата си. Разговорите продължават по 7 минути и според жената на Данаил Веселинов се радват на човешко отношение.

Още по темата
"Каза, че може би ще ги задържат повече време. Аз съм убедена на 100%, че се отнасят добре с тях. Познавам мъжа си, от 15 години сме заедно. При последния ни разговор той беше изключително спокоен. Повече се притеснява за нас, отколкото за себе си и казва, че похитителите нямат избор. Те искат да спре войната на Израел срещу Ивицата Газа. Задържат кораба, за да може да принудят по-големите държави да направят нещо", разказва Сабина.

Автомобиловозът не се движи, той е на котва край йеменския бряг и екипажът не изпълнява обичайните ежедневни задачи. Всеки е в каютата си, не са затворени в общо помещение. Сабина предполага, че им позволяват да се разхождат на палубата от време на време.

Видео кадри показаха, че хусите използват отвлечения кораб като туристическа атракция. "Даже гледах клип в Телеграм, където се вижда как са закачили големи постери на убити деца на кораба. Тези хора, които се качват на кораба, те нямат достъп до екипажа", обясни съпругата.

Моряците контактували само с похитителите и те се грижели за тях. Носели им всичко необходимо, което поискат. "Няма никакво лошо отношение. Обясняват им защо са ги задържали. Какви са им исканията. Имало болен от екипа, с настинка или грип, нищо сериозно. Моментално са донесени лекарства", научила Сабина.

От корабната компания също поддържат връзка със семейството. "Това е на международно ниво. Единственото, което България може да направи като посредник, е да натиска да има по-чести разговори, да могат те по-често да контактуват със семействата си, за да се чувстват добре. Иначе това, което ние знаем, е, че други държави водят преговорите. Най-вероятно застрахователната компания, самите японци (оператор на кораба б.а.).От британците (корабособственикът е регистриран на остров Ман б.а.) имам имейли, в които ни уверяват, че има преговори и много скоро се очаква да има положителна развръзка. Надявам се скоро да ги пуснат", казва съпругата.

Не забравя, че моряците са държани в плен, пазени с автомати, но поне им разрешават да звънят. "Данаил се опитва да разбере какво се случва в България. Има ли някакви новини. Говорят си на български, напълно свободно, което означава, че няма някакъв натиск, нито ги карат да казват нещо конкретно. Единственото послание е, че тези хора не целят да вземат пари, не целят да ги убият или нещо да им направят, а просто да бъдат чути и по някакъв начин тази война да спре", казва тя.

На прага на Новата година Сабина се надява, че много скоро ще има щастлива развръзка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Зарко преди 3 месеца
Човешки,чакат се пари за тях! Нашите политици,също работят само за пари!Но без човешко отношение към народа си!
6
9
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
Не целят пари, не целят да ги убият, ама леко са ги поотвлекли барабар с кораба, като пирати, ама съпругата с нейния интелект просто пръска
5
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
Още една причина тази мисия да бъде закрита.
4
0
 
0
 
! Отговори
Страшно прозвуча преди 3 месеца
Той се притеснява за нас...! И аз се притеснявам повече за вас, отколкото за пленения от пирати... А някой се притесняват араби да останат да живеят в територията.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите НЕ се интересуват от други българи ако някой закъса да се спасява сам .. На Българското посолство в Москва има табела С БЪЛГАРИ НЕ РАБОТИМ .Така е и по останалите посолства по света.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да са живи и здрави. Още не знаят какво да правят с кораба.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Външото миниосерство начело с оня камиловоз както се разбра чакат на други да им свършат работата. Когато пуснат отвлечените да не се изтъпанят и да разправят, че те са ги освободили лично...Помним помним...нищо не е забравено...

Спонсорирани публикации