Патриарх Неофит в послание за Нова година: Човекът злоупотребява със своята свобода

Той зове за човеколюбие
1 яну 2024 16:00, Нели Христова
78
Патриарх Неофит в послание за Нова година: Човекът злоупотребява със своята свобода
Снимка: БГНЕС

Призив за човеколюбие отправя патриарх Неофит в новогодишното си послание. Текстът на словото беше разпространен от Светия синод на Българската православна църква, тъй като патриархът продължава да е на лечение. Ето и целият текст на посланието:

"ОБИЧНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Година след година човешкият род извървява своя исторически път, движейки се към пълнотата на времето, към преобразяването си в богочовечество и към новото творение, за което Сам Бог свидетелства пред боговидеца и тайнозрител: „ето, всичко ново творя“ (Откр. 21:5). Този път на човека от неговото сътворение до окончателното му обновление е неравен и криволичещ, изпълнен е с величие и падение, със стремеж към небесното и божественото и поробване от земното и суетното, с тържества на греховността и върхове на светостта.

През цялото това време, независимо от всичко, човекът неизменно остава най-обичаното от Бога Негово творение. Човеколюбецът Бог не лишава човека от беззаветната Си и всеопрощаваща любов, от милостта Си и от Своята всякога промислителна отеческа грижа. Като истински любящ небесен Отец Той може да прости и да приеме при Себе Си и най-непокорното Свое чедо, дори и най-големия грешник, както многократно за това свидетелства божественото Писание, както ни казва и личният ни опит, стига да усещаме това със сетивата на сърцето.

Нашият свят и съществуването ни са скъпоценни плодове от порива на дивната Божия любов, от желанието на Всесъвършения да споделя Своите съвършенства. Затова и най-съвършеният дар, с който е обдарен човекът, е неговата свобода. Без свободата си човекът никога не би могъл да достигне до своето божествено предназначение: от Божия образ, по който е сътворен, да стигне до крайната цел на живота – богоуподобяването. И макар човекът често да е злоупотребявал, и да продължава да злоупотребява със своята свобода, тя остава най-сигурният белег на неговото богоподобие.

Пред нас е още едно Новолетие от християнската ни епоха, епохата на Новия Божи завет с човечеството. Нека влезем и живеем в него с ясно осъзнаване на всички тези вечни истини на спасителната ни вяра. Да подражаваме, според силите си, на нашия Бог и Творец, като най-много от всичко се стараем да следваме новата заповед, която Той ни даде заедно със Своя Нов Завет и която е самата сърцевина и същност на този Нов Завет: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както ви възлюбих, да любите и вие един другиго“ (Иоан 13:34).

Тази вечна и неотменна Христова заповед към всички, изповядващи името Му, е и заповедта, от която днес светът се нуждае най-много, както и от онази милост и човеколюбие, които Сам Христос пръв засвидетелства. Божият образ е във всеки човек, във всекиго от нас и във всекиго сред нас. Нека ценим, уважаваме и обичаме този образ, защото когато разпознаваме и обичаме Божия образ във всеки човек – само тогава познаваме и обичаме истински и Бога, чрез Когото и по Чиято свята воля всички ние … живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28).

Божият мир, Неговата всеопрощаваща любов и велика милост да бъдат с всички нас!

Честито Новолетие!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съжалявам, но той пред КИРИЛ СЕ ОТЧИТА И САМ РЕШЕНИЕ НЕ ВЗЕМА! КАКВО НАПРАВИ ЦЪРКВАТА ЗА МЛАСИТЕ?НИЩО!ПРОТЕСТАНТИТЕ УСПЯХА ДА ПРОМЕНЯТ РОМСКИТЕ МАХАЛИ, ДО КЪДЕТО СТИГНАХА.БПЦ САМО ЗА ДАРЕНИЯ И ТАКСИ РАБОТИ. КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА СЪЗДАВА ОБЩНОСТИ И ЧОВЕШКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ! ПОП НЯВА ДА НАПРАВИ ОПЕЛО ,АКО НЕ ПЛАТИШ!ГРИЖА ЗА ДУШИТЕ..ООО САМО СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ!
51
0
 
0
 
! Отговори
Младен Младенов преди 3 месеца
За много години ! Който чете нека предаде това ,което ще види и ще научи .... Давам отговор ,по повод поста на нашият патриарх Неофит ! На 02.01. 2024 г 0.07 ч Имах сън ,имаше случка някаква се разказваше за едни братя . Всичко траеше частица от секундата , това което запомних и трябва да го кажа . За да се знае и да се предаде на нашият водач патриарха на България - Неофит ! " АЗ СЪМ СВОБОДАТА , ДОЙДОХ ДА ВИ ИЗБАВЯ ОТ ОКОВИТЕ . В КОЙТО СТЕ , НО НЕЩЕ БЪДЕТЕ ИСТИНСКИ СВОБОДНИ
50
3
 
4
 
! Отговори
Междодругото преди 3 месеца
Тоя що си е сложил руския ГЕРБ на шапката
49
2
 
2
 
! Отговори
СвидетелитеНаЯхова преди 3 месеца
Да изпеем една песничка
48
3
 
4
 
! Отговори
Мюмюн Али Българин преди 3 месеца
Много хубава реч на ДС митрополита
47
4
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 месеца
Много хубава реч на Патриарха.
46
2
 
0
 
! Отговори
От 50 преди 3 месеца
Православието се ръководи от утвърдените решенията на 8те Вселенски събора, последният е 878г/////ГРЕШКА! ВСЕЛЕНСКИТЕ СЪБОРИ СА 7. ПОСЛЕДНИЯТ Е 787 ГОД. .
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 44Напротив римокатолицизмът е светски, от 11 век се ръководи предимно от светските влечения. Войни, власт, пари. Папите отдавна не назначават монарси, още повече, че протестантите от Англия, Скандинавия и половин Германия, не признават папата, още от 15-16 век. Православието се ръководи от утвърдените решенията на 8те Вселенски събора, последният е 878г.Папите продължават да тълкуват и изменят за да се нагодят на според светските влечения.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕВАНГЕЛИСТИТЕ СА ПРОДУКТ НА ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обединени "божии" "църкви" нито са църкви нито са божии, секти от наркомани.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО С "ЦЪРКВИ" КОИТО СА ЧУЖДИ АГЕНТИ, ФАНАТИЗИРАНИ ДОБИТЪЦИ.
41
3
 
2
 
! Отговори
Обратно преди 3 месеца
До Анонимен 44 Православието е цезаропапизам (Божието Богу, Цезаровото Цезару). А католицизмът е папоцезаризъм. Папата назначава Цезарите. Това е ГЛАВНАТА разлика между православие и католицизъм. А не лимбо(чистилището) и т.н. Но, който трябва, Ви разбра мисълта.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименБЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ Е СЪВЕТСКО!
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Православието е светско за разлика от католицизма. Затова и половин западна европа все още е монархии - папата им назначил монарха или така нареченият папоцезаризъм.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПОСЛАНИЕТО НА НЕОФИТ ДЕ ФАКТО ГЛАСИ: ЦЪРКВАТА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ОГРАНИЧАВА СВОБОДАТА НА ЧОВЕЦИТЕ!
37
2
 
4
 
! Отговори
Прави каквото искаш преди 3 месеца
не е от Бога, това е от едно от творенията му. Падналият ангел. Деницата. Ярката утринна звезда. Всеки има воля да избира - не да прави каквото си иска. Бог с нам!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да, Патриарх Неофит злоупотребява със свободата и Господ го наказа да легне болен, а може да го накаже и със смърт.
35
4
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 месеца
ДРУГАРЯ ПАТРИАРХ НЕ ПРОПУСНА ДА ОСТАНЕ ВЕРЕН НА УБЕЖДЕНИЯТА СИ ЛЕНИНСКИ. СВОБОДАТА Е ЗЛОУПОТРЕБА, ДОБРЕ ЧЕ НЕ Я ОБЯВИ ЗА ГРЯХ И ДА Я АНАТЕМОСА.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неофит е изключително умен човек. Няма друг такъв ръководител в България. Добре ще е Президента да си води записки и да го слуша. Да бъде жив и здрав.
33
6
 
5
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 месеца
Патриарх Неофит,бъдете жив и здрав!Успешна година и нека Бог бъде с вас!