Пластмасовите прибори и кутии за хранене поскъпват

Кутиите ще се заплащат по 25 ст.
41
Пластмасовите прибори и кутии за хранене поскъпват
Снимка: Istock

Пластмасовите прибори за хранене поскъпват и тази година, съобщава БНР. Производителите и търговците ще ги предлагат, но срещу допълнително заплащане от страна на потребителите.

Чашите ще се продават за 10 стотинки, а кутиите за 25 стотинки.

Увеличението на цените е заложено в Наредбата за намаляване на въздействието на пластмасовите продукти върху околната среда. Документът бе приет през 2021-ва година и предвижда поскъпване на пластмасовите прибори поетапно до 2027-ма година. След три години цената на една пластмасова кутия за храна ще стигне 40 стотинки, а на една чаша - 25 стотинки.

Предстои промяна в Наредбата, с която ще бъдат забранени найлоновите торбички с дръжки. Тези, които са вече на пазара, ще се продават до изчерпването на количествата. Такава е практиката в много от страните-членки на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: пластмасови прибори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Социализмът беше най-екологичният строй. Социализмът беше постигнал Зелената сделка. Стъкленият амбалаж и хартиените и картонени опаковки опазваха околната среда.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бате, режеш дърво, сееш дърво, това, че тука не е така, не значи, че не е правилно. Не ръсаждавай
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
няма да използваме пластмаса но ще сечем дървета за лъжички и вилици, в това се състои зеления преход и Зелените!!!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аааааа да. Както казваше един англичани "Ще махнем пластмасовите вилици и ще се оправи природата. Аз ще си сложа продуктите опаковани в пластмаса в пластмасовата чанта и като си ида в вкъщи ще си сипя пиене от пластмасовата бутилка в стъклената чаша. Аха стъклена чаша." Не само в България олиото, малкото и други наивни са били в стъклени бутилки. Сега всичко около нас е пластмаса. Голям напредък.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да се вдигне такса смет за общия б00клук, а разделното събиране да мине към общините, които да печелят от него. Но както е известно в България най-добре се краде от държавата и това е само фантазия. Та ние дори нямаме заводи за преработката на тези отпадъци! В ОК например, спирките на градския транспорт са изградени в голямата си част от рециклирани материали. В България нещо се прави само за да се краде, и/или ако е печелившо идва Влади Горанов и прибира комисионна.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наглото българче да не си развали рахатчето, всички са му длъжни, пък той за нищо не става. Природата трябва да се пази, дори и със сериозни рестрикции
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко, което вреди на природата трябва да е много скъпо. Хората, особено елементарните българи да не се мислят за най важни. Браво ЕС
17
3
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 5 месеца
Знаеш ли историята за едноръкия готвач и как прави пълнени чушки? Не е виц... Поръчвай! А знаеш ли защо готвачите НИКОГА не взимат храна от заведението за вкъщи? Поръчвай още....
16
9
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 5 месеца
Ако действително си купуваш готова храна... Имаш много як стомах. Сигурно и пирони за закуска можеш да ядеш. Просто ти се възхищавам как можеш да ядеш това? Кога те пуснаха от Карлуково? Как е Наполеон? Е, ти си свикнал на болнична храна - да си купиш същата от магазина е разликата в тоалетната. При едните има врата даже.
15
9
 
1
 
! Отговори
do 15 преди 5 месеца
Никой не ти пречи да си носиш кутия в хипермаркета...
14
5
 
9
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
Е ми спрете да купувате готвени по хипермаркетите гадости в кутии. Просто започнете да си готвите в къщи и няма да плащате за кутии. Толкова ли е трудно?!
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубава новина. Аз съм "За". Даже трябва и да се забранят.
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отдавна спрях да ползвам пластмасови чаши и прибори. Само детските градини още ги ползват, че лелките ги мързи да мият металните чашки на дечицата.
11
8
 
12
 
! Отговори
ПП преди 5 месеца
Честита Промяна!
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А така. "Зелените политики", помпят инфлацията. Малко ни са другите мизерии, които дават такъв ефект.
9
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Тези продукти още през 2023 година се продаваха на същите посочени цени!
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Практични,евтини и хигиенични,за еднократна употреба,без пренасяне на болести и зарази,е що да не ги увеличат,а може и да ги спрат от производство,нефтени продукти на безценица.На пикник ще ходят и ще носят с килограми нехигиенични прибори.Богатите си имат свита от слу-ги,бедните че мъкнат сами,нали искат да са зелени,без полезни изкопаеми.Сега идва ред на нефтените дрехи и обувки,няма естествени материали да има,скъпи са,тревопасните са на изчезване,памукът иска вода.горките хора на бъдещето:)
7
0
 
9
 
! Отговори
do 3 преди 5 месеца
Изобщо не е нарочно. Толкова си могат мисирките. Трудно им е да вържат две изречения, така че да е ясно кое какво пояснява...
6
7
 
10
 
! Отговори
Емигрант преди 5 месеца
Ха ха ха бушмените в България пак НАОПАКИ ! Всичко пластмасово е вредно за природата и цената им намалява, вече се предлагат навсякъде в цивилизования свят прибори и кутии от хартия или дърво ( прибори ), което се разлага много по-бързо от пласмасата за която са нужни 200 - 300 г. Как всичко вредно, скъпо и античовешко се случва в България ?
5
1
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 5 месеца
До Емигрант-Билбао,мястото е отвратително,защото е населено от отвратителни хора,там е разковничето,наричаш едно място ко чи на,защото в него има прасета,елементарно