Скок на минималната заплата от днес, вдига се и линията на бедност

Новият размер на МРЗ е 933 лв.
132
Скок на минималната заплата от днес, вдига се и линията на бедност
Снимка: БГНЕС

От днес, 1 януари 2024 г., минималната работна заплата (МРЗ) става 933 лева. Новият размер беше определен с решение на Министерския съвет (МС) през октомври.

Той бе установен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Новият размер на МРЗ ще повиши дохода на над 500 000 работещи, съобщи преди дни социалният министър Иванка Шалапатова.

От днес минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 933 лв., а максималният - 3750 лева. През новата година минималното дневно обезщетение за безработица се запазва на 18 лв., максималното се увеличава на 107,14 лева. Това бе решено с приемането на второ четене на Законопроекта за държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година. Решено беше още осигурителят да изплаща на осигуреното лице за първите два работни дни (вместо досегашните три) от временната неработоспособност. След третия ден на настъпване на неработоспособността заплащането става от държавното обществено осигуряване.

Също от днес се повишава и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева. Очаква се около 800 000 българи от уязвими групи да получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. От миналата година социалните помощи вече се определят в зависимост от линията на бедност.

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., ще се осъвременят с 11 на сто по т.нар. швейцарско правило. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще стане 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях остава 3400 лева. Средната пенсия ще достигне 833 лв., каза също социалният министър Иванка Шалапатова. Предвидено е от 1 юли 2024 г. добавката от пенсията на починал съпруг/съпруга (т.нар. вдовишка добавка) да се повиши на 30% от пенсията или сбора на пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.

Еднократната помощ при раждане на дете за 2024 г. за първо дете ще е 375 лв., за второ – 900, за трето – 450 лв., за четвърто и всяко следващо – 300 лева. Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, остават както следва: за семейство с едно дете – 50 лв.; с две деца – 110 лв.; с три деца – 165 лв.; с четири деца – 175 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лева. Запазва се размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), който остава 780 лева. От тази година ще бъде променен доходният критерий за получаване на помощта. Семейства с доход на член на семейството в размер на 710 лв. ще получават пълния размер на помощта. Семейства с доход на член на семейството от 710,01 лв. до 810 лв. ще получават 80 на сто от пълния размер на помощта.

Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с увреждане е както следва: за дете с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 1180 лв.; за дете с определени от 70 до 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 570 лв.; за дете с определени от 50 до 70% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 450 лева.

Размерът на еднократната помощ за ученици в 8 клас за учебната 2024-2025 г. е 300 лв., записа парламентът в държавния бюджет за следващата година. По 300 лв. ще получават и децата в първи, втори, трети и четвърти клас./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-скоро (До анонимен 80) не разбира нищо по темата, по която пише. Единственото му вярно нещо, е че има хора, които работят едно и също нещо през годините. Останалото е невярно.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 90 Нищо не си разбрал от смисъла на текста, който коментираш.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега като си направим две реакторчета дето бълват евтин ядрен ток, ще ги надхитрим всички и ще станем най-богати в ЕС.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в Русия скочи, бягайте натам. В Русия минималната заплата от 1.1.2024г. е 19242 RUB, което е 380 лева.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво от това като водата става от тази година НАД 20 процента =5 лева на кубик ,а Токът ще става с 50 процента по скъп ! Положението си остава същото . Важното е че имаме въздушен и воден Шенген слава богу .
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дебеловратите работодатели демократи най-много искат да плащат по-малко, въпреки че така остават без работници. Затова дебеловратите демократи са против вдигането на минималната заплата, против добавката за стаж и против вдигането на максималната осигурителна сума. Разбира се дебеловратите не осъзнават, че ако не се вдигат тези три суми, ще трябва да се вдигнат процентите по осигуровките. Сивата икономика и плащането на ръка същи води до по-високи проценти за осигуровките
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
" Ти не сили чул... ". Някои сме го живяли онова време, а не вярваме на измислиците, които сега се сипят с пълни шепи. Накратко, не си наясно как действаше и как действа пенсионната система в България, а и осигурителната система като цяло. Плъзгащ се по евтин популизъм.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунистчета, много не сте наясно с реалността. Добре, че ще сте само спомен скоро. Ще ви изметем до последния останал.
85
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
Нали имаше директива на ЕК, минималната да не е по-ниска от 50% от средната заплата? Защо не я изпълняват, а минималната я правят на база минал период за средната заплата. През 2024 тези 933 лева ще са около 40% от средната заплата за 2024.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Факт е, че сега са добре мошениците и крадците, които по байтошово време не вирееха.
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересното е, че при социализма партийците бачкаха най-много от всички, а получаваха по-малко заради високия членски внос. Сега некадърниците твърдят, че било обратното.
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При ГЕРБ за 12 години минималната заплата се вдигна средно с 34 лева на година, а след ГЕРБ три години средно по 94 лева, като сега се увеличава с 153 лева. Гласувайте пак за ГЕРБ, за да замрази минималната заплата, както направи когато взе властта през 2009 и да вдига минималната с 34 лева
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бе, 77, бачках в най долното нещо измислено от човечеството, социализма. Бях си ПГС, сега вече ми писна да работя. До всички, да знаят, най големите некадърници, най големите нагаждачи, но, ако са членове на шиб аната партия, дерибействаха, до професионално безхаберие. И сега това продължи, донякъде. Но, който си можеше и тогава, се оправи и след това. Млади хора, който копнее по онова време, значи е мързелив, некадърен и крадлив. Не ги слушайте.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Минималната работна заплата в Румъния е 1298 лв. Навремето имаше една карикатура - България като к-е-*** на Европа. Всички бяха много възмутени. И? От какво? От истината ли? Че на мене ще ми е по-изгодно да си наема квартира във Видин. Да си дам апартамента в София на най-долните тарамбуки "бежанци" и да мета улиците в Калафат? И ще стигам по-бързо до работа от прехваленото метро. Какъв ви Шенген? 1-ви януари ли? ЧНГ ли? ЧЕСТИТ ВИ 1-ВИ АПРИЛ! Шенген? Ние само тука се шегуваме...
79
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 80 преди 4 месеца
Ти не си ли чул, че е имало период, когато не можеш да избираш какви осигуровки да внасяш? Държавата е определяла това, но работата, свършена от тези хора е същата, каквато вършат днес онези, които се пенсионират със съвсем други пенсии? От къде накъде онзи, който е работил съвестно и качествено да трябва да плаща за глупостите на държавата? Освен това, нали тя веднага е взимала тези пари, за да ги ползва както си иска? Защо не ги е влагала така, че днес тези пенсионери да имат приличен доход?
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 73 - Не пиши глynocтu! Как ще лъжа, аз ли не знам размера на пенсията на майка си! Вместо да ръсиш щуротии, поинтересувай се колко хора останаха с пенсии под сумата, обявена като минимална пенсия! В конкретния случай аз ти говоря за човек, цял живот работил в институция на бюджетна издръжка. Но тук някой внушава и друга лъжа - че всички в такива учреждения са били безделници, абонирани за заплати. Е, имало е и работещи. Но зависи кой кога се е пенсионирал.
77
3
 
3
 
! Отговори
Трай, не думай! преди 4 месеца
До Анонимен 87 - Имало е някакъв бригаден метод на труда, заради който още псуват онези, които са го преживели. Чрез този метод кръшкачите и некадърниците получавали част от парите, изработени от дисциплинираните и способните.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
86- РЕДОВНИТЕ ПЛАТЕНИ ОТ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ПРОТЕСТИ ЩЕ ПОВИШАТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО- ОБИЧАМЕ ЗИМНОТО ГРЪЦКО МОРЕ- ОЛИГАРСИТЕ ДА ЗНАЯТ- ВЗЕМАМЕ ДВОЙНО ОТ 2020Г.
75
1
 
4
 
! Отговори
Гражданка преди 4 месеца
Кой ще оцелее на МРЗ?Само пенсии и телкаджии.И да кандидатствам за работа,ще предпочетат телкаджията.То вече е ненормално.Какви са тия цени?В Лондон една лазаня е 12 ,13 паунда ,едно кафе 2,3.Тука удари тавана .
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само при социализма кадърните получаваха повече от некадърниците. Сега е капитализъм и всички получават мизерни заплати колкото да не умpат от глад