Пикът на грипа идва в края на месеца

Ковидът се кара по-леко
2 яну 2024 23:45, Стела Стоянова
17
Пикът на грипа идва в края на месеца
Снимка БГНЕС, архив

Този сезон за пръв път имаме такъв микс от различни причинители, които продължават паралелно да вървят. Грипът успяваше да вземе преднина преди, а сега имаме грип, ковид и даже други респираторни вируси, които минаха в края на ноември и декември.

Това коментира днес пред actualno.com главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него няма нещо извънредно, нещата се развиват според очакванията.

По отношение на грипа, вероятно в края на този месец и началото на другия ще достигнем най-висока заболяемост, каза още доц. Кунчев. За ковида той успокои, че сега се кара по-леко, с по-ниска смъртност, а вариантите са разновидности на омикрон. Обичайно 250-350 души стигат до болница, а 20-30 имат нужда от интензивни грижи, но сме далеч от най-страшните ситуации на пандемията, допълни той.

Не така спокойно обаче стоят нещата около нас. В Румъния продължава да има тежка епидемия от морбили, в Словакия - от хепатит А. Холерата се завръща в разтърсените от военни конфликти зони, макар и шансът да достигне до нас да не е голям, коментира главният здравен инспектор.

Междувременно Регионалната здравна инспекция в Софийска област публикува съвети как да се пазим от грип и как да предпазим околните от заразяване, ако се разболеем.

Как се предава грипният вирус

Грипните вируси не се подават на прогнозиране, но със започване на циркулацията си те се разпространяват много бързо.

Заразяването става лесно, от човек на човек, при контакт с болни хора чрез кашляне и кихане, при контакт с повърхности, заразени от пръски, отделяни при кашляне и кихане от болни лица.

Какви са най-честите симптоми

Най-честите симптоми, даващи основание да се мисли за грип, са:

висока температура – над 38º С;
 

болки в мускулите, очните ябълки и по цялото тяло;

главоболие;

силна отпадналост, като човек трудно може да продължи да учи, да тренира, да работи и да извършва всякакъв род дейности;

суха кашлица.
 
Какво да се прави, когато се разболеем?

Не предприемайте самолечение, а потърсете медицинска помощ - консултирайте се с личния си лекар или със специалист по инфекциозни болести.

Ако имате симптоми на грип, останете в къщи, не ходете на работа, училище или детска градина и не посещавайте места със струпване на много хора.

Не се приближавайте на по-малко от един метър разстояние до околните.

По възможност болният трябва да се изолира в отделна стая у дома.

Ограничете социалните си контакти, за да преустановите разпространението на вируса.

Осигурете си почивка, здравословен сън и хранене.

Редовно проветрявайте помещенията, в които сте.

При кашляне и кихане спазвайте т.н. “респираторен етикет” – не поставяйте дланта пред устата си, а ръката, свита в лакътя.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: грипковид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Ееее преди 3 месеца
Скоро писахте че в средата на месеца,са пак лукуми разтягате! Бааа х. Ви у слугята! Шарко парко в небето от.ровите и после квото ви кака душата-грип,кромид......гоуеми сте
10
0
 
2
 
! Отговори
абв преди 3 месеца
тия симптоми не ги ли брояхте едно време за ковидни!? Когато-както ви изнася май?
9
0
 
1
 
! Отговори
До 2, преди 3 месеца
Аз пък като овчча мутрра като твоята, и да не ми се кашля, отвътре ми идва и кашлям! И много ми е кеф да гледам може ли да се промени оффччо изражение!
8
0
 
4
 
! Отговори
Биг Фарма преди 3 месеца
Потрива мазни ръчички и предвкусва яките паряги!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ковид = грип. 17% допълнителна смъртност във надупкана Испания. Рафа Надал надупкания никога повече няма да може да играе професионален тенис.
6
0
 
21
 
! Отговори
А стига бе! преди 3 месеца
Нали Куньо преди година две обясняваше как ковида изял грипните вируси и имало само ковид. А сега било букет от вируси, асорти по аранжировка на фармацията може би
5
1
 
16
 
! Отговори
Омикрон преди 3 месеца
Главният държавен здравен инспектор доц. Маймунчев, сега какви вакцини продава?
4
3
 
18
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Пийте ракия,и ежте чесън бря.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аха, това било констатирано от мошеникът Кунчев. Не му вярвам, той е некадърен и не разбира от болести. Справка: сам се вкара във ВМА с птичия си мозък. Как да му повярваш на такъв ?
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от както излезе ковида, два пъти съм го карал и нито един път не съм карал грип. Последно от грип бях болен март 2020г точно преди да обявят затварянето.
1
8
 
10
 
! Отговори
Като гледам какви са преди 3 месеца
последиците за хора, в чието лице се е изкашлял някой, започнах да се питам дали не заслужават арест и солена глоба индивидите, които се шляят с ръце в джоба по улиците, кашлят с широко отворена уста срещу минувачите и подсмърчат. Мен лично ме накашля една едра като кон тетка с провиснала като napцaл маска под устата.Маршируваше след мъжа си и му нареждаше какво да говори, когато отидели не-знам-къде-си. А той помъкнал за ръцете две малки деца и подсмърча като помпа.Хем болни,хем с деца по гости

Спонсорирани публикации