Съдът върна Буда на майка му, живеят до Пловдив

Детето вече е с ЕГН и личен лекар
23
Съдът върна Буда на майка му, живеят до Пловдив
Снимка: Pixabay

Историята на Буда придоби голяма известност през 2022 г. Той бил роден в домашни условия в пловдивското село Иван Вазово през 2019 г, а майка му Галя Тенева отказвала да го регистрира и ваксинира три години. По думите й държала детето без документи, защото не искала синът ѝ да бъде записан в “дяволската система”.

През април миналата година пък детето бе отнето от майка му и настанено в приемно семейство. Галя пък бе изпратена в психодиспансер на лечение.

Протести в подкрепа на Галя имаше както в двора на здравното заведение, докато беше принудително там, така и в съдилищата в Пловдив, където течаха делата за отнемането на Буда. През това време малкият се сдоби с ЕГН и име Атанас Галев Танев.

Още по темата
"Наско вече е при мен. Съдът ми го върна. Всичко стана поради моята глупост да не го регистрирам и ваксинирам. Но сега нещата са наред. Живеем у приятел близо до Пловдив и се грижим за Наско", разказа Галя пред "24 часа".

Той застава зад нея и двамата повеждат съдебна битка. Така на 14 септември м.г. Карловският районен съд се произнася детето да бъде дадено на биологичната му майка, а изпълнението да стане незабавно.

Галя има и едно по-ранно раждане вкъщи през 2016 година, но с фатален край. Тогава баща на бебето е бил Боян Граховски, който след този инцидент си тръгва.

Oт 3 месеца Галя и малкият Атанас са прибрани в село, близо до Пловдив, в дома на Александър Илиев.
Къщата е прилична, добре обзаведена, а мъжът, който се представя като бивш банкер, полага грижи и за двамата.

"По стечение на обстоятелствата Галя и малкият са при мен. Той ми говори на малко име, но на практика съм взел функциите на баща. Галя след лечението в Центъра за психическо здраве е в посттравматично състояние", обяснява Александър.

Доста трудности изпитали, докато намерят семеен лекар за малкия Атанас. Според Александър Илиев 10 джипита отказали да го приемат, след като разбрали, че детето няма нито една ваксинация. Но се намерил възрастен педиатър, който се съгласил и записал Наско на индивидуален план за ваксиниране. Без тези имунизации той не може да тръгне на детска градина. А това е важно, за да може Галя да започне някаква работа. По образование тя е художествен дизайнер.

Все пак адвокатът признава, че има данни майката да страда от шизофрения в по-лека форма, но имало медикаменти за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: БудаАтанасГаля Тенева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз се питам откъде се намират мъже да правят деца на жени с такова заболяване? Може наистина отначало да не знаят, че момичето не е добре психически. За съжаление, понякога болестта се наследява.
19
2
 
1
 
! Отговори
Продълж. 2 преди 4 месеца
Бащата само 2-3 пъти седмично минаваше да я види, донасяйки килограм плодове. Повече никаква друга помощ не получи от него. За нещастие и той почина рано, беше малко над 60 г. Набързо я уволниха и взеха на нейно място друга връзкарка. С помощта на близки хора намери работа като помощничка на някаква продавачка на сергия на един от софийските пазари. Бащата на детето й изобщо не се интересува, има си ново семейство. Чух, че детето й след 6-и клас престанало да ходи на училище. Социалните спят ли?
18
2
 
0
 
! Отговори
До 6 - продълж. 1 преди 4 месеца
... и се разведе. Бащата си я прибра обратно, тя успя дори да се дипломира. намериха й работа като за щерка на шеф - да получава заплата и почти нищо да не прави. За беда, майка й почина (самоуби се) и бащата точно след 1 година си взе нова, много по-млада съпруга, само с няколко години по-голяма от дъщеря му. Новата прави-струва и само след няколко месеца дъщерята-шизофреничка заедно с детето си беше настанена в купен на нейно име апартамент. Дали й 15 000 лв и оттам нататък бащата
17
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 4 месеца
Бях косвен свидетел на нещо подобно. Шизофреничката ми беше състудентка, дъщеря на много солиден баща, който навремето се оженил за красавица, неподозирайки, че тя е с шизофрения. Тази майка никога не беше работила. Изглежда, бащата се грижеше и тя да взима медикаменти, и щерката, наследила болестта на майка си също да пие лекарства. Сред другите студентки изглеждаше весела, винаги ентусиазирана, не много умна, но хубавичка. Набързо се омъжи без да каже на родителите си, роди и се
16
3
 
2
 
! Отговори
Накратко казано преди 4 месеца
Съдът е върнал детето на произвола на майка-шизофреничка, която сама решава дали да пие или не нужните медикаменти. Когато е била без медикаменти, жената е решила, че на детето не са му нужни задължителните ваксинации, макар че без тях няма да го приемат в детска градина, а за да тръгне след време на училище е нужно да е минал през предучилищна. Вероятно според нея и училището не е задължително. Намерили са се обаче хора, които да протестират заради това, че детето й е било отнето.
15
3
 
1
 
! Отговори
Страсбург преди 4 месеца
До АнонименДетето не е ничия собственост, дори и на тази, която го е родила. Съвсем съзнателно не използвам думата майка, защото тя не е такава. Майката се грижи за живота, здравето и осигуряване правата на детето, докато е малко. То е човек и трябва да има възможност за равен старт с връстниците си - детска ясла, градина, училище... Каква "майка" е тази жена, която по свой каприз отказва на детето си основни права?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да правят и Мата Хари - сестричка на Буда :)))
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кои са и отнели детето незаконно? Няма как да и вземат детето след като тя се грижи за него. Това че нее исала да го регистрира и ваксинира си е нейно право. Детето си е нейно и ще прави каквото си пожелае. Това че и е отнетодетето насилствено а нея са я изкарали луда съда в Страсбург ще въздаде правда.
12
1
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 4 месеца
После като се разболее от едра шарка или от пневмония лекарите ще са виновни, че не са го спасили навреме. Една позната майка беше инструктирала бабата и дядото на детето и докато не получи гърч да не му дават антибиотик или да го водят на лекар като имаше 40 градуса температура.
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя следва опорките на пп-дб. А отдоле 6 коментара от агитката на пп-дб я плюят. Някой може ли да ми обясни тая шизофрения?!
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оставете жената и детето на мира, нямате ли други новини за новата година, та все тази жена ви е проблем...
9
1
 
14
 
! Отговори
Баба Гошка преди 4 месеца
Изперкването може да стане необратимо при престой в психодиспансер. Защото там ги тъпчат с флуорни лекарства, които се натрупват в епифизата в мозъка и се прекатява връзката със създателя. Т.е. очаквайте всевъзможни неадекватности на недоразумението на природата разхождащо се без контрол от съвестта. А децата ги отнемат само на белокожи българки. Децата на другите я са ги пипнали, я ще ядат такъв пердах, че и жандармерията няма да може да ги спаси.
8
13
 
13
 
! Отговори
Пич преди 4 месеца
Има много други такива "майки", които също страдат от различни психични заболявания, и които отказват да ваксинират децата си. Те самите не знаят, че са психично болни, но са си лудички. Форумите на бг мама са пълни с такива. Спешно трябва да се вземат мерки срещу това масово ооглупяване и иизпростяване. Спешно!
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя следва опорките на Възраждане. А отдоле 6 коментара от агитката на Възраждане я плюят. Някой може ли да ми обясни тая шизофрения?!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
не се знае доколко е добре майка с шизофрения да гледа дете. То нея трябва някой да гледа и да следи доколко си пие лекарствата, пък камо ли тя да се грижи за някой друг.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Обективен - не е един, немалко са минали през гащите на изперкалото момиче. Все разни пройдохи и изпадналяци. Предният, дето я забременил, Граховски, си бил дузпата след като детето умира. White trash драми
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Обективен-някой като 2
3
3
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
По-интересното е кой е този мъж, който се е навил 2 пъти да забремени толкова луда жена.
2
16
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 4 месеца
До Анонимен и какво от това,тия неща имат значение само за фашисти като теб,дето се мислите за нещо повече от останалите,а не струвате пукната пара и една троха хляб не сте изработили,па ра зи ти
1
1
 
14
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Все пак адвокатът признава, че има данни майката да страда от шизофрения - ей с тва трябваше да започнат по-миналата година. Изперкало маце, уви. Но с подходящите медикаменти и ареда всичко ще им е ок.