Психолог: Необходими са ни 3-4 цели за новата година

20 дни са необходими да приемем един навик в живота си
3 яну 2024 12:01, Анисия Иванова
11

Всяка нова година е време за поставяне на цели и даване на обещания. Понякога успяваме да ги спазим, но се случва и прекалено бързо да се откажем, ако не видим бързи резултати.

"Ние хората много често имаме нужда от външен фактор, за да вземем ново решение, сякаш новата година ни опрощава грешки. Новогодишните пожелания са дългосрочни цели. Те идват от по-рационална част от нашата психика. Влизат в една ситуация, в която ние сме изградили навици. Когато влязат в конфликт с тях, започва битката и човекът в един момент се отказва. Навиците винаги носят удоволствие, но не винаги носят ползва. Нашият мозък е цар на автоматизираното поведение. Самите цели трябва да са внимателно планирани и да отговарят на определени условия", коментира психологът Михаела Георгиева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ формулата е емоция + ясна и конкретна цел. Необходими са ни 3-4 цели за годината, не повече. Психологът съветва да се опитаме да си представим, че вече сме постигнали целта си, така събуждаме емоция. Важно е целите да са реални и постижими. Трябва да помислим зависят ли от нашите качества и способности, измерими ли са, знаем ли точно какво искаме, целта идва ли от "искам" или от "трябва". След като си отговорим на тези въпроси следва полагането на малки цели, за да се стигне до крайната.

"Навиците са на принципа причина-следствие. Хубаво е следствието да го променим. Към бургера няма да са картофки, а салата. 20 дни са необходими да приемем един навик в живота си. Три месеца са необходими той да стане част от ежедневието ни. Започваме с нещо малко - лека търпелива промяна", съветва Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ изобилието от информация и възможности ни кара да бъдем тревожни.

"Когато осъждаме себе си, не е най-добрият вариант да си поставим цели. Това означава, че не харесваме част от себе си. Хората знаят какво не искат, но не знаят какво искат. Много по-лесно е човекът да каже какво не иска. В този объркан и тревожен свят е много трудно да чуем себе си. Хората започнаха да се чувстват много малки и незначителни, неуверени", добави психологът.

"Занимавам се с психология от 25 години. В началото ми казваха, че чета мисли. Хората осъзнаха, че не сме шамани, не искаме да ги променим. Има тенденция да идват при психолози и да споделят. Това е добро начало", каза още Георгиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен продължение преди 3 месеца
Опасност се крие и в обстоятелството, че волята да лекуваш и да помагаш", която откриваме у много хора, посветили се на другите, твърде често изразява потребност от власт и стремеж към могъщество, спотаени под желанието да вършиш добро".И най-сетне трябва непрекъснато да си повтаряме, че противно на тестото за хляб, душата на човека не може да се меси до безкрай...Каква е тази книга?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Премного млади хора се записват да следват психология, за да разберат самите себе си" или за да разрешат афективните си проблеми. Мотив, достоен за уважение. Но резултатът се разминава с поставената цел. Студентът се запознава с някои аспекти на различните течения в психологията, но знанията му остават повърхностни, тъйкато не е провел необходимата работа над себе си. А и съществува рискът да превърне в догма частичните истини, които са му били преподавани.
8
0
 
0
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
Моята цел е да направим 4-ка с 3 каки на белот.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прав е човекът, трябва да си поставиш материални, интелектуални и физически цели. Аз замених телевизията преди лягане четене на техническа литература, за другите две съм в процес на изясняване
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цел номер 1 е да оцелеем физически в България! Глад и мизерия!
5
3
 
7
 
! Отговори
Бат Жоро преди 3 месеца
Психолога да пие една студена вода, наздраве
4
4
 
4
 
! Отговори
ГМО правителство преди 3 месеца
Нашата цел е участие на София Прайд 2024.
3
1
 
5
 
! Отговори
Куфражист преди 3 месеца
До Крачмар земеделец Пробвай се в строителството строиш за 200 Е на кв. метър продаваш за 3000 Е метъра. Така един гараж в София струва колкото къща с двор на брега на морето в Испания или Гърция.
2
1
 
11
 
! Отговори
Крачмар земеделец преди 3 месеца
Кви цели буле в тая лудница. Правиш цели наливаш 300 бона за нови мебели, хоп лок-даун, местиш се на морето хоп война, отиваш в земеделието земи това украинско зърно.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
цел едно - да изпия 100литра домашна. НАП да не чете ;))

Спонсорирани публикации