Стотици скочиха за кръста в ледените води

В Созопол той се счупи, дадоха го на най-младия
6 яну 2024 22:00, Стела Стоянова
50
Стотици скочиха за кръста в ледените води
Снимка БГНЕС, архив

Десетки християни в цялата страна скочиха закръста в студените води на реки и на Черно море. В древността Църквата нарича този ден Кръщение Господне -  Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

По традиция на този ден се извършва ритуал по хвърляне и вадене на Кръста от ледените води. Хиляди християни в цялата страна скочиха в ледените морски, речни и езерни води, за да извадят Кръста.

17 млади мъже участваха в ритуала в Силистра. Празникът започна с Божествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и градското духовенство в катедралния храм "Св.св. първоапостоли Петър и Павел". Стотици граждани и гости се включиха в литийното шествие до брега на реката, водено от Градския духов оркестър. За първи път преди да бъде хвърлен Богоявленския Кръст духовници и миряни изрекоха на глас молитвата "Отче наш“. Доростолският митрополит Яков подчерта:

"Не ние спасяваме Кръста, Кръстът спасява нас. Ние го хващаме, просейки благоволение".

Най-бърз във водата се оказа 22 годишният Галин Стоев, който работи и учи в Силистра, и е студент в специалност „Електроинженерство“. Участниците ще получат награди и подаръци от Доростолската митрополия, от кмета на Силистра Александър Сабанов и областния управител Минчо Йорданов.

Празникът в крайдунавския град е възстановен през 1991 година, като в годините преди това е бил забранен. За 33 години два пъти се е провеждал при импровизирани условия заради замръзване на реката и ниски температури, а един път не е проведен заради кончината на митрополит Иларион. Първенец за този период остава Светлин Иванов, който в продължение на 20 години хваща Богоявленския кръст 17 пъти. По неговите стъпки върви и Иван Радев, който бележи 13-о успешно участие в ритуала в Тутракан. Десет смели момчета се хвърлиха в Дунав след водосвет, отслужен на брега на реката от ставрофорен иконом Илия Тонков и свещеник Йордан Попилиев.

Над 150 души участваха в спасяването на Богоявленския кръст във Варна (снимки)
18-годишният Александър Темелков извади Богоявленския кръст в Аспарухово
Великотърновският митрополит Григорий благослови и поръси със светена вода бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски“. 38 смелчаци скочиха във водите на Янтра, а 17-годишният Кристиян Димов спаси Богоявленския кръст. Тържественият военен ритуал по традиция се проведе на площада пред крепостта Царевец. Стотици търновци се стекоха край Янтра до Владишкия мост. В конкуренцията на десетки курсанти два дена преди да навърши 18 години ученикът от Природо-математическата гимназии в града Кристиян Димов извади Богоявленския кръст.  

"Аз хванах тази година кръста, явно при мен са били здравето и късмета. Здраве и благоденствие, това е най-важното“, каза Кристиян.  

Във водите на река Осъм в Ловеч скочиха 17 смелчаци. Кръстът извади 38-годишният Ивайло Енчев. Той е баща на 3 деца и спасява за седми път Кръста на Йордановден:
"Водата в днешния ден е топла. Адреналинът се вдига. Участвам за здраве на всички, на цялото семейство. Пожелавам на всички да са живи и здрави, за много години и да бъдат благословени“, каза Енчев.

Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с подаръци. Преди ритуала митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч, освети знамената на Българската армия и водеше празничното литийно шествие от катедралата до Богоявленския мост до площад "Екзарх Йосиф Първи". Митрополитът благослови ловчалии и поръси присъстващите със светена богоявленска вода.

"На днешния ден на река Йордан е станало едно голямо чудо. Когато Господ е влязъл в реката водите са започнали да текат известно време в обратна посока, а не по естествения ход. И това чудо се повтаря всяка една година, когато Йерусалимският патриарх извършвана в този ден водосвет на река Йордан. Тогава много цветя и венци се пускат в реката и за известно време тези цветя и венци започват да се движат в обратна посока на течението на реката, което означава, че Божията благодат, която е дадена тогава на нас човеците всяка година на този ден Господ ни я дава чрез освещаването на Йорданските води. Светата Богоявленска вода, това е най-голямото, най-силното средство, което помага на човека срещу нечистите духове, в борбата му срещу всякакви изкушения, болести и скърби. Нека пием от нея, нека се поръсим, да поръсим нашите домове и Господ да ни пази, да ни дарува своята благодат. Пожелавам на всички живот, здраве, благоденствено, мирно житие. Честит празник и за много години!“, пожела Владиката.

Стотици жители на Ловеч присъстваха на Богоявленския ритуал, а на площада се изви празнично хоро под звуците на Общинския духов оркестър.

Празникът в Русе започна с тържествена литургия във всички православни църкви, а владиката Наум поведе литийното шествие от катедралния храм “Св. Троица” до кея на Дунава. След като поръси бойните знамена и благослови присъстващите, Русенският митрополит хвърли Христовия Кръст във водите на реката, а 12 смели мъже скочиха за него. Тази година най-бърз бе финансистът Александър Георгиев, който след 10 дни ще навърши 24 години.

"Около 2 седмици се подготвях. Пожелавам живот и здраве на моето семейство, успехи на абсолютно всички, включително и на мен"

Александър получи подаръци от митрополит Наум, от областния управител Данаил Ковачев и от кмета Пенчо Милков.

В София, 20-годишният Любомир Мутафчийски, който иска да стане пожарникар, спаси Кръста от водите на езерото в Дружба. Той се гмурна заедно с още 45 смелчаци. Водосветът беше отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп. Със Светия Кръст Любомир отиде при множество хора, които почетоха празника.

"За първа година скачам и искам да призова всички млади, както и големи българи, да спазват традициите, да скачат всяка година, и да не се отказват. Ако ги е страх, да се престрашат и да го направят. Аз уча и гоня цели в момента. Искам да стана пожарникар. Всяка година ще се хвърлям. Да сме живи и здрави всички".

30-годишен спаси кръста в Монтана на Богоявление. За първи път ритуалът се проведе на река "Огоста“, където се изви мъжко хоро. 50 мъже, облечени в национални носии, се хвърлиха в ледените води на реката за Кръста. Пръв до Божия символ стигна Адриан Илиев. Досега той е участвал в ритуала във Варна и за първи път - в родния си град. Адриан е на 30 години, има частен бизнес, и две деца. Мъжко хоро се изви в река "Огоста" под звуците на оркестър "Монт мюзик“. 10-метров национален флаг беше развят от участниците. Близо 3000 души изгледаха ритуала от бреговете на реката и в последствие се хванаха на хорото. 82-годишният Тодор Димитров от село Бели мел предпочете да посвири и внесе колорит в атмосферата на празника.

И тази година на Богоявление в река Тунджа в Калофер се игра станалото традиционно ледено хоро. Облечени в народни носии, и под съпровода на тъпани и гайди, стотици хора се хванаха на хорото. По традиция първо в студените води влязоха мъжете от Калофер, а след това към тях се присъединиха и останалите мъже, пристигнали от цялата страна в подбалканския град

Богоявленския кръст от водите на Янтра в Габрово извади 16-годишният Христо Илиев, ученик в Професионалната техническа гимназия в града.

В Плевен правсолавния кръст първи извадиха от река Вит 35-годишният Ангел Томов и 4-годишният му син Тервел, пише БНР.

В Созопол кръстът се счупи на две. Храбреците, уловили двете половинки, ги подариха на най-младия участник - 13-годишно момче.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: кръстбогоявление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Надявахме се някой голем мъж от ПП да скочи извади кръста ,нали се имат за големи българи )
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ceляндypи.
27
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 3 месеца
Аз само да попитам - понеже много недемократично се забранява участието на жени (не че някоя е примряла да се цапардоса в ледена вода), ама ако се самоопределя като мъж за времето на Богоявление, ще мога ли да скачам?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Педофил депутат от герб оскверни кръста на Рилския манастир.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАРОД КОЙТО ТАНЦУВА ВЪРХУ ОГНИЩЕТО И РИПА У РЯКАТА ЗАЩТО Е СТУДЕНО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕН НО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДЧИНЕН
24
1
 
3
 
! Отговори
Патриций преди 3 месеца
Плебейско е
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денят в който всички комплексари влизат в студената вода да се покажат какви големи мъже са същите като ония де си постват снимките в орехи през зимата само за времето за снимката и после се показват в Фейсбук
22
6
 
8
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 3 месеца
На това му се казва ЕЗИЧЕСКИ РИТУАЛ и само привидно изглежда като като нещо от християнството. В Библията Бог много добре е описал колко и какви ритуали да изпълняват християните. Всичко друго е измишльотини на заблудени души.
21
1
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
"Не ние спасяваме Кръста, Кръстът спасява нас. Ние го хващаме, просейки благоволение".За това не е необходим такъв "ритуал"."Спасението" всеки от нас трябва да търси всеки ден в ежедневието си ,чрез делата си."Уж духовен ритуал" ,а пак в него се намесва - "материалния свят" ,чрез "паричната награда". Явно не се "спасяваме" ,а дори и чрез измислените ритуали от някой ,а не заради "тайнството на Бог" се показва покварата на човека ,който не "дава" ,а дори и "ритуалите" извършва ,за да "получи "
20
1
 
5
 
! Отговори
Попа и фат мака преди 3 месеца
Се беха изтъпанили там и правеха Сатънисткия ритуал
19
4
 
7
 
! Отговори
Патриций преди 3 месеца
Плебейски содомитски традиций Поп хвърля кръста в вода като символ на отричането си от Христос и пияни о р к и се хвърлят да го ловят колко патриотично
18
4
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 месеца
Аз пък си седях на дивана под климатика.Вънка беше студено.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя плешивия вдясно на колко ли ракии е
16
1
 
4
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
корумпарите в созопол ще се разцепят на 2 воюващи мафии. ако ве4е не са.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кръстът е от дърво, така че не потъва. Все пак, хубаво е, че се спазват традициите.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко жалко! Младежът, който извади кръста в Русе и учи в Лондон, си пожела да стане министър на финансите?! Вместо да се стреми да допринесе за икономикатата на родината си с предприемчивост, знания и труд в областта на икономиката, мечтае да стане министър. Шарлатаните от ПП станаха модел за подражание в България. Защото показаха на дело, че щом са учили на запад, високите постове в държавота чиито граждани са, са запазени само за тях.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Животът бързо отминава, но не бива да тъжиш....ЖИВЕЙТЕ ВЕСЕЛИ НА ТОЗИ СВЯТ! Човек е подчинен на висши сфери и когато си с мен спокойно ти ще продължиш....ще ги ....
12
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
Бря от не скочи попот кадя фурга кръсто,он да го извади. Ама кът има балъци дет после дават пари за илачи...?
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Народ който танцува в огнена жарава - нестинари и плува в ледени води, не може да бъде унищожен! Това е Божествения народ - Българите!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гей парада от кога съществува?

Спонсорирани публикации