Коя ще е думата на годината? До 15 януари се приемат предложения

Д-р Павлина Върбанова и Доротея Николова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 8 яну 2024 09:34 | 8 яну 2024 09:30, Анисия Иванова
24

За трети път със специална кампания ще определим коя е думата на отминалата 2023 година. От днес до 15 януари всеки ще може да направи своите предложения.

"Публикувахме пост във Facebook, в който призовахме всеки да даде своите предложения за думи на изминалата 2023 година. Всеки може да напише своите предложения, дори вече да се срещат в коментарите. Накрая ще преброи всички предложения и ще съставим списък с 30-те думи с най-много гласове. След това жури ще излъчи 10 предложения, които ще включим в анкета на сайта", обясни създателят на платформата "Как се пише" д-р Павлина Върбанова в "България сутрин".

Тя посочи, че интересът на обществеността нараства и още през декември организаторите са били потърсени за думите на англоезичните речници.

"Думите при нас се определят от хората. Стараем се да съдействаме активно в този процес. В петчленното жури, което ще отсее 10 думи от 30-те най-често срещани, се включват моя милост и г-жа Върбанова, доц. Георги Лозанов, г-жа Веселина Седларска и Иван Ланджев - поет и есеист", обясни преподавателят по български език и литература Доротея Николова .

Тя уточни, че вторият етап ще протече от 15 до 20 януари, когато "ударно трябва да гласуваме в анкетата на сайта "Как се пише".

"Не чакайте последния момент. Нашето изследване е своеобразен лакмус за това как гласуваме", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR и разкри, че за момента сред най-често срещаните думи са "сглобка", "некоалиция", "дерогация". Сред тях е и думата "времеубежище".

"Нас ни интересуват много обществените процеси, социалните процеси и какво правим заедно. Което е много интересно, защото в същото време ние сме разединени, имаме проблеми с това да живеем добре заедно. В англоезичния свят са думи, които повече вълнуват индивидуалността", каза още Николова.

Новото тази година е, че организаторите опитват да привлекат към гласуването повече млади хора чрез инфлуенсъри. Ще ползват и данни, които стъпват на обширен медиен анализ - най-често употребяваните думи в медиите. Ще предоставят класация на най-често споменаваните личности в медиите. За целта ще изследват 9600 източника на български език.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тинтири-минтири 1989 - 2023.
22
0
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Организаторите на тази глупост явно нямат друга работа Думата е разруха ала бала с президента заблуди на всички нива
21
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
Не Времеубежище, а Времегубище.
20
0
 
1
 
! Отговори
Писана преди 3 месеца
сглобка
19
0
 
4
 
! Отговори
Зв 19 преди 3 месеца
Думата за 2023 г.е : "ПрОменил се Илия, погледнал се - пак в тия". Или пък тази дума: "Пакниизлъгаха"?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Думата за 2023 г.е : "ПрОменил се Илия, погледнал се - пак в тия".
17
0
 
2
 
! Отговори
Дедо ви преди 3 месеца
Солук Шенген
16
0
 
3
 
! Отговори
Курдо Колянов преди 3 месеца
За дума на годината не знам , но мога да ви каже коя е най-mъna кампания на годината ...
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доверие!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Думата ще е "флекс", разбира се! Очертава се да е дума и на следващите няколко години, защото има още паметници.
13
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ЗА 2023-ТА ГОДИНА Е СГЛОБКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ПЪРДУТИН ЗА СВЕТА! ЗА 2024-ТА ЩЕ СА ЗА БЪЛГАРИЯ АЛЬОША БЕЗ ГЛАВА И ПОСРАПУТИН ЗА СВЕТА!
12
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Допълвам и думата ПАРАПЕТ!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сглобка!
10
0
 
1
 
! Отговори
Qpma преди 3 месеца
Daje DRISHTQ e moqt favorit.Primer:Drishtq ti v liceto
9
1
 
9
 
! Отговори
Брутално,но истина. преди 3 месеца
И тази година , както и през последните над 1300 гоидини от българската история ДУМАТА НА ГОДИНАТА Е "РОБИ" . Роби на византиците, роби на турците, роби на руснаците , роби на западните евреи .... и във всяко робство сме се чувствали удобно и комфортно докато сме се заканвали на предишните си господари за да покажем на новите си господари какви сме покорни... Цялата ни история е само робство от което ВИНАГИ ни "освобождава" ПОРЕДНИЯ нов господар.
8
3
 
8
 
! Отговори
Думата на 23-та е преди 3 месеца
"Родоотстъпничество". Аз друго не видях тая година.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Просто Киро е думата :)))
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До киро Думи да искаш само, тази година. Думи, без никакъв смисъл! В Блиц пише, ча някакъв Сашко се е изгубл, въобще не прочетох дали е същия, или някой голям Сашко. Накрая, като съберат всички думи, ще изберат най-евроатлантически звучащата!
5
0
 
7
 
! Отговори
киро преди 3 месеца
Брейййй страшно важно! Абе вие сериозно ли???????
4
0
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
В България се организират всякакви безумни кампании при наличието на значително сериозни проблеми за развитието ни ,като ЧОВЕЧЕСТВО .От такива "учители" с такива "умни идеи" се е стигнало дотам неграмотността да е без значение за образователните специалисти и да правят всичко възможно да оправдават невежеството своето и на възпитаниците си. Направете кампания ЧОВЕК НА ГОДИНАТА- но истинска - ТРУДНО ЩЕ ГО ОТКРИЕТЕ !!!

Спонсорирани публикации