Милена Милотинова: Когато се фалшифицира историята, не може да се очаква стабилно бъдеще

Авторът и водещ на "Брюксел 1" коментира "Кървавата Коледа"
10 яну 2024 18:09, Красимир Ангелов
34
Милена Милотинова: Когато се фалшифицира историята, не може да се очаква стабилно бъдеще

"Има една политика на Балканите, която се нарича "Разделяй и владей". Кой подменя историята на Балканите? Кой измисля македонската нация? Кой създава т.нар. македонски език? Това е част от коминтерновската политика, която от Москва се пречупва през Белград и рефлектира върху Македония". Това заяви в Студио Actualno Милена Милотинова - журналист, автор и водещ на „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR.Тя е автор на документалния филм "Само защото бяха българи“, посветен на Кървавата Коледа.

Милотинова попита дали не е време и в българския парламент с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на жертвите на Кървавата Коледа. Жертвите са хиляди, но точният им брой не се знае - въпросът не е проучен изцяло, а "трябва историята да се знае и да се помни, за да се гради бъдеще", каза Милотинова.

"Когато се фалшифицира историята, когато се учат учениците с неверни и манипулативни твърдения, внушавайки им омраза към собствените им корени и предци, не може да се очаква стабилно бъдеще от тази държава и от това младо поколение. Не е тайна, че в Северна Македония учебниците и до днес възпитават омраза към България. Затова този въпрос е включен в преговорната рамка на Северна Македония с ЕС – той е в един от двата протокола към Договора за приятелство и добросъседство между РСМ и България. А тези протоколи, заедно с двустранния договор, са неразделна част от рамката за преговори. Така че Европа ще следи за спазването на ангажиментите, поети от РСМ", обобщи тя. По този начин – чрез един от протоколите към Договора, в преговорната рамка е записано и условието за реабилитация на жертвите на комунизма. "Дори в европейската преговорна рамка имаме исторически ракурс, за да вървим към съвремието", посочи журналистът.

Милена Милотинова припомни като пример политическия процес в Битоля, който се води срещу Люпчо Георгиевски – председателя на вече заличения български клуб „Иван Михайлов“. Той е обвинен в насаждане на омраза с публикации във Facebook, в които цитира историческа личност, а именно Иван Михайлов - български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония и дългогодишен лидер на ВМРО.

По думите ѝ - трябва да се запитаме кой има интерес от такива процеси. Историята е показала, че Белград и Москва имат най-голям интерес да няма близост между България и РСМ, казва тя.

Цялото интервю може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Гоце Македонски преди 3 месеца
Миленче, Македонците се тука со милениуми, бугаро-татарското племе доде ка нас во комшии близу Македониа , го научи Македонскиот азик и се христианизира од Македонците а го заборави своот татаро-туркменски азик. НЕМО ДА А ФАЛСИФИКУВАШ ИСТОРИАТА. Од убавата коса направи си коска опашка во чест на своите азиатски предци.
22
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Хайде сега и тази платена "журналистка" запя че Русия е виновна македонците да мразят българите. Как така всесилния Путин им промива мозъците ? Дали с подобни статии не ни кара да заобичаме нашите "освободители" - американците?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Граф Николай Игнатиев, който пише с азбуката, която му подарихме, ни нарича племе, което трябва да е послушно оръдие на руската политика. Той повлиява за обесването, а не за затвор за Васил Левски, който иска българите сами да се освободим както гърците, румънците и сърбите. Левски предупреждава, че мнимите освободители ще ни заробят. Раковски: мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия. Ботев: Русия с радикални средства се стреми да изтрие от лицето на земята българите.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много "смели" коментари тук бе. За едните и за другите. Ама ако ви напънат ша се на"се, рете.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЯЗ ПЪК ПРЕДЛАГАМ НА ТАЯ УРУ"СПИЯ ДА ПО ЧЕТЕМ ХИЛЯДИТЕ ЖЕРТВИ НА КЪРВАВИТЕ БОМБАРДИРОВКИ ИЗВЪРШЕНИ НАД СОФИЯ И ДРУГИ ГРАДОВЕ ОТ АНГЛО АМЕРИКАНЦИТЕ. ВИНОВНИ ЛИ СА ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА РАЗКЪСАНИ ОТ БОМБИТЕ И ОТ ИГРАЧКИ БОМБИ? - И не го трийте.
18
5
 
3
 
! Отговори
Също така преди 3 месеца
До Права е Нашенски русофили през последните години започнаха да реабилитират македонизма - потомствената сталинистка и шумкарска щерка *** Кузманова оправдаваше македонистките българомразие и сърбомания като "антифашизъм", не й пукаше, че северджаните я считат за уличница и дори тръгна да разубеждава Буден Българин от РСМ в корените му! А най-големият русофил в Пиринско Рангел Бараков преди няколко години стана македонист, въпреки че майка му е от Поморие - тоест българка дори за македонизма!
17
9
 
2
 
! Отговори
Българската чутура преди 3 месеца
не съдържа мозък, но е пълна с мързел и простота!
16
9
 
1
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 3 месеца
МАЙ ЧЕ РУСССИЯ ГИ ВЬРШИ ТЕЗИ НАБЕЗИ.ДОБРЕ ЧЕ Е КИТАЙ ИНАЧЕ КОРАБА ИМ ЩЕ СЕ ЛЮШКА КАТО КАНУ ВАВ ВОДОПАД.
15
3
 
4
 
! Отговори
А нормално преди 3 месеца
До Анонимен Ли е да отричаш правото на Народностно самоопределение на мъртви хора, които не могат да се защитят? Хора като цар Самуил и династията му, Климен Охридски, Емануил Васкидович, Йоан Кукузел, Йоаким Кърчовски, Неофит Рилски, Братя Миладинови, Йосиф Ковачев, мнозинството водачи на ВМОРО/ВМРО и други, умрели преди 34 - та са безцеремонно обявени за Небългари и Българомразци заедно с десетки поколения македонски българи? Ако вас посмъртно ви обявят за небългарка няма ли да се възмутите?
14
5
 
4
 
! Отговори
Въпросът преди 3 месеца
До Анонимен Е, че Македонизмът иска да унищожи всичко Българско в миналото и настоящето! Не си ли спомняш за пасквила на онзи словенски институт, платен от Скопие и Белград отпреди близо 3 години, в който Българската нация се разкъсваше на парчета, разпратен по международни външнополитически издания! Прочети и вчерашната статия на същия сайт, в който се пише, че откриването на международни лекторати по макеязик във висше учебно заведение се съпровожда със закриването на тези по Български!
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Права е . Никола Вапцаров към майка си - Мале от днес сом македонец. А племенницата пита . Мале е аз сега каква сом. Така от същия ден На. Вапцаров е вече в Коминтерна с пари от квартиранта му в Банско . Станал от руски царист беглец Съветски конспиратор против Царство България.
12
2
 
3
 
! Отговори
Какъв преди 3 месеца
До ами "Бумеранг", кви 5 лева - ти си напълно полудяло от Българомразие същество! На Балканите ако не броим може би Словения, няма държава с по-слаби нива на Родолюбие от България - но словенците от началото на 9 - ти до последното десетилетие на миналия век са нямали държавност, а ние сме имали някои от най-мощните държави в Средновековна Европа, дали писменост, език, вяра и култура на стотици милиони хора! В центърът на Тирана има паметник на победения Скендербег, тук - на цар Александър 2-ри!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първом Милено, нация е нещо което всеки човек независимо от произхода му може да се самоопредели. Може да е занзибарец, но по националност да се възприема като португалец. Оттамка нататъка Милено да питам кой ва натиска да влошавате отношенията. Защото друг смисъл нямат вашите глупости. Ше ти дам Милено една гатАнка : къде се говори и откога за "майка Македония" и се пеят македонски песни и има съпротивително движение и кога е създаден коминтерна. Печелуш сладолед на клечка за правилен отговор.
10
6
 
6
 
! Отговори
КОМИНТЕРНА Е ПУТИН преди 3 месеца
КОПЕЙКИТЕ КАКВИ СА..????
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледам често Милотинова. Много Правдива и Логична, документално аргументирана. Браво! Борец за Истината! Моите уважения!
8
3
 
2
 
! Отговори
Има още преди 3 месеца
До Нагла мисирка Едно нещо, за което не говорят нито американофилите, нито русофилите - през декември 2017 - та Щатския Атлантически съвет обяви "Историческо помирение" със сърбия, като там беше записан и спора между тогавашната Македония и Гърция за името - тоест, първата се е разглеждала като сръбска сфера на влияние и САЩ още тогава са застанали против нас! Освен това дадоха на сърбин Нова тв, качиха сръбско правителство в Черна Гора и дори започнаха да предават Косово на сръбските шовинисти!
7
7
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха до 5 преди 3 месеца
Украйна е създадена КАТО ЧАСТ ОТ СССР. А Македония Сталин я създаде, за ДА ОТСЛАБИ БЪЛГАРИЯ. ЗАЩОТО БГ Е ДУХЪТ, А РУСИЯ - ТЯЛОТО. НО ТОЙ / ТЕ ИСКАХА ДА Е ОБРАТНОТО. ЗАТОВА И ЛИКВИДИРАХА ЛЮДМИЛА - ДА НЕ ВДИГА ГЛАВА ТАЗИ БГ!!!
6
5
 
2
 
! Отговори
Ако ние преди 3 месеца
До Нагла мисирка Бяхме действали още от 91 - ва, а защо не и от 89-та, щяхме да си постигнем целите както и хървати, албанци и румънци, които също бяха немски съюзници през ВСВ, при това - по-верни от нас! Защото през първите години след Студената Война Потсдамския консесус временно загуби силата си! Другият ни шанс беше до 19 - та, когато гърците смениха името на РСМ и ги отказаха от Александър и Филип! Ние се осъзнахме външнополитически твърде късно, заради наивността си към руси и сърби!
5
6
 
0
 
! Отговори
Права е преди 3 месеца
РуZия в докладите на външното си министерство плюе по Иван Михайлов защото отричал макенацията, без да се запита дали има друг такъв прецедент на революционер, отрекъл собствената си "нация", подкрепя унищожението на организираната Българщина там, иска признаване на макемалцинство тук, докато за нея в Гърция живеели Беломорска Македония нямало проблеми - а там дори и САЩ критикуват Атина, макар и от македонистка гледна точка! Ако бяхме действали най-късно от 91-ва, щяхме да си постигнем целите!
4
5
 
11
 
! Отговори
Нагла мисирка преди 3 месеца
Кой притисна България да вдигне ветото срещу Македония? Русия или САЩ и Ес? Кой оряза границите на България? Какви бяха българските политици, загубили една балканска и две световни войни?