84% от българите разчитат само на заплата или пенсия

73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента
11 яну 2024 17:05, Елка Василева
213
84% от българите разчитат само на заплата или пенсия
Снимка: архив, БГНЕС

Според проучване 84 процента от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, съобщават от организацията "Файнънс академи" (Finance Academy).

Допитването е на изследователски център "Тренд" по поръчка на организацията и е за финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90 процента от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. 73 процента не спестяват пари, правят го 22 процента.

Проучването показва, че само 7 процента вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29 процента от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52 процента, 4 процента посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55 процента от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44 процента използват. 16 процента казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39 на сто от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32 на сто са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

"Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на "Файнънс академи", цитиран в съобщението.

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", отбеляза още Захариев.   
 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами с 700 лева средна пенсия и с 1400 лева средна нетна заплата,какви спестявания и инвестиции ви гонят?
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 61 - За съжаление, така е. Лоштоо е, че ако имаш само 7-8 000 лева на ръка е много турдно. Някой откривал ли се е сметка в Холандия? Мале-мале - ще те въртят до последно и няма да ти открият, ако не си студент или не си с договор за работа.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СМЕХ...Мое прайм квот си искаме тебе кво те яде ?
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така наречените "инвестиции" в повечето случаи са измамни схеми създадени с цел да ви вземат парите. А дори и да извадите късмет и да не ги загубите най малкото ще си докарате много излишен стрес и тревога. Най добре си харчете парите веднага и докато сте млади щото не се знае дали утре ще сте живи. Пък като остареете дори и да имате пари все тая....на дъртия уморен човек с нищо не му се занимава.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 70. От 1000 души анкетирани може да ти излезе съвсем произволен резултат.
71
4
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
РЕВЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ ПРОТИВ ЕС И САЩ---АМА , НЕ ХОДИТЕ У РУСИЯ ДА "*** ЗА СВОБОДАТА"-----ПАК ЧАКАТЕ НАГОТОВО ДА ВИ "ОСВОБОЖДАВАТ" И ДА ВИ КЕЦАТ ПО "БРАТСКИ" ...ХА,ХАХАААААААА....КАТО ВАРНЕНСКОТО РОМЧЕ!!!
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението?
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според анкетата само 7 процента инвестират. Много завишен процент според мен.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Истински седесар. За да има хора, създаващи работа трябва и да има хора които да я свършат бе неадекватник. ако няма такива хора които ти явно презираш няма да има и икономика.
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Купете си акции в България? От къде ще ги купите?
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ИТтата обраха народа - "Програмист само чистата му заплата е 7хил лева. Отделно масово програмистите дават и апартаменти под наем. И това за наша сметка" - Да, масово се взима над ... ибх казал 6, а не 7 хил. лева. И не, не е за "твоя сметка". Първо - ако си под наем, дваш пари и получаваш нещо насреща. Ако не искаш - купи си апартамент (или къща). Второ - Не, не даваме масово пари за апартаменти, а ги инвестираме в чужди фондове. Кой ще ти даде 400 000 лева за партметн с 800 лева наем?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 56. Брадчед, статистиката говори че инвестициите не са за всеки както се опитваш да ни убедиш. Сфффащаш ли или не ти е възможно ?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Роналдо от заплата ли печели повече, или от инвестиции?
63
4
 
2
 
! Отговори
Истински седесар преди 4 месеца
Това е напълно нормално. Тези които творят, които рискуват, хората създаващи работа и задвижващи икономика и управляващи процеси, предприятия и държавата винаги ще са малцинство. Огромното мнозинство ще живее на това, което му се заделя за механичната и рутинна работа, която е успяло да намери, или пенсията, която си е заделило през годините.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
" ...само 7 процента инвестират при средно 24 процента за ЕС. " --- Много са тези 7%, които ни крадат
61
3
 
0
 
! Отговори
Ако ставаше преди 4 месеца
само с лекарства добре щеше да е. Неща като робота давинчи който намалил смъртноста от рак на матката с 85% няма как да си го произведат и поддържат.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България е много трудно човек да инвестира в акции, ETF фондове, дивиденти и други по-сериозни финансови продукти. Не говоря за високо-рискови инвестиции, каткто спекулациите с CFD или търговия крипто валути, говоря за дългосрочни сигурни финансови продукти. 1 не се предлагат в Бълария. 2. Хората масово не са информирани и нямат базова финансова грамотност.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 56. Дрън дрън ерина.
58
1
 
5
 
! Отговори
От една страна преди 4 месеца
се опитват да ни кажат, че сме глупави и харчим за глупости, от друга медиите не спират с рекламите за кредити и харчове. Според мен, някой е поръчал проучването, за да види какво още има за завличане от тоя беден и изстрадал народ, така да се каже, каква схема може да измисли, за да ни дообере. При последното ми посещение в банката на бланката имаше 3 категории - Годишен доход до 10к лева, доход до 50к лева и над 50к. А схемите са фокусирани в първата категория, най-отчаяните за пари.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пари не се спестяват, защото не стигат. Без възможност за пестене, няма и за инвестиране, а в Европа, повечето от инвеститорите, инвестират в частни пенсионни фондове. Знам, че някой ще ми опонира, като ми заговори за мерцедеси, айфони и прочие, но нека напомня на всички, че средната възраст на автомобилтие в странта ни, отива вече над 20 години, каво в тоя кюп се смятат и частните, които попринцип са по-нови.