Държавата осъдена на 900 000 лв. за загинала при взрива в завод "Миджур"

Жертвите преди 10 години бяха 15 души
12 яну 2024 10:51, Петър Бойчев
13
Държавата осъдена на 900 000 лв. за загинала при взрива в завод "Миджур"
Снимка БГНЕС

Държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур" преди близо 10 години, при който загинаха 15 души. Институциите ѝ тотално са пренебрегнали задълженията си, неглижирали са международни и национални закони и така се е стигнало до фаталния инцидент. Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС) по Закона за отговорността на държавата, съобщава "Сега".

С него държавата е осъдена да плати общо 450 000 лв. обезщетение на съпруга, дъщерята и майката на една от жертвите на взрива в завод "Миджур" на "Видекс" АД край Горни Лом. Решението на ВАС е окончателно. С него се отменя актът на Административния съд във Видин, който оневини държавата, като прие, че смъртта на жената се дължи на неустановено действие на трето лице, довело до взрива.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева приемат, че решението на първата инстанция е абсолютно неправилно. Те осъждат администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите солидарно да заплатят на тримата близки на една от загиналите при тежкия производствен инцидент по 150 000 лв. неимуществени вреди, които са им причинени със смъртта на тяхната родственица. МС и МОСВ дължат и законна лихва, считано от 1 октомври 2014 г., която изчислена към вчерашна дата е 434 785 лв. Така дължимото от държавата наближава 900 000 лв.

"Това е изключително важен прецедент изобщо за българското право. Съдът приема важната и задълбочена отговорност на държавата за живота и здравето на хората, каквато заслужава да има в една европейска цивилизована страна. Хората чакаха в продължение на 9 години да се случи тази справедливост", коментира пред "Сега" адвокатът на роднините на жертвата Александър Кашъмов.

При взрива, който избухна в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници.
"Показателно е, че едва след трагичния случай на 1 октомври 2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми", пишат върховните съдии.

Съдът подчертава, че и в други ведомства не са си свършили работата - Министерството на икономиката, МВР, Агенция "Митници“", Министерството на външните работи, но искът е само срещу МС и МОСВ и затова осъдените са те.

През февруари ВАС ще заседава като последна инстанция и по делото, заведено от две деца, който остават пълни сираци след инцидента - на смяна във фаталния ден са и майка им, и баща им.

Наказателното дело за взрива вече приключи на три инстанции - четиримата подсъдими бяха оправдани.
На съд за трагедията бяха пратени четирима - бившият собственик на завода Валери Митков, служителката по безопасността на труда Палма Иванова, бившият шеф на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и някогашният шеф на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
обезщетение преди 3 месеца
ако имате проблеми с Министерството на икономиката, МВР, Агенция "Митници", Министерството на външните работи - пишете в редaкцията или на шум шум бг. това, че някои от тях във времето са ви санкционирали за нарушения, не значи че в страната няма да си понесат отговорността за вбъдеще. както и дсички мутри направили си банка телевизия или хотел. става въпросс за десетки милиони. вземайте ги и си търсете правата
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
по-скоро ще имат да вземат, държавата има навика да протака докато тези които имат да вземат не се споминат. така че просто ще живеят до края на живота си с разкарване по съдилища и адвокати и с мисълта че са победили по някакъв начин и накрая няма да има никой който да си мисли разни неща.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво, няма да я върнат жената, но поне материално ще се овъзмездят от държавата. Навсякъде в Европа е така, само българите не смеят да си изискат обезщетението.
9
0
 
3
 
! Отговори
Работил съм там преди 3 месеца
До Безотговорничката: Горе всичко е подчинено на бързата печалба за сметка на сигурноста! Канцеларията на тая по Безопасноста е на 2 километра от цеха, отделно взрива стана по нощите! Там са едни големи пари, бивш президент ит.н.!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво, съдете държава и общини до дупка, мамка им. Чудни пари се правят
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо не плаща ДЗИ застраховката :)))
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама иначе имаме съдебна система, с огромни заплати на нищоправците, нали.
5
1
 
14
 
! Отговори
Безотговорничката по преди 3 месеца
безопасност на труда и собственика на завода са оправдани - държавата плаща. Ей тва е вика демокрация!
4
3
 
12
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 3 месеца
Държавата ли е запалила фитила?!
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е случай от 10 години "съда" пак не е бързал.
2
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ПО 60 ХИЛЯДИ НА УМРЕЛ ! В СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДАВАТ АКО ТЕ ПРЕМАЖЕ ДЪРВО И УМРЕШ 100 БОНА!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кво и пука на държавата и на ЧИНОВНИЦИТЕ като те пари от техните джобове няма да плащат. Ние ще ги плащаме, както и техните заплати и осигуровки. То и за съдията по лесно така. Вси4ко то4но