27% от учениците между 9 и 12 клас са ползвали наркотици

Фентанилът е сред най-опасните синтетични дроги
Обновена: 13 яну 2024 17:52 | 13 яну 2024 17:48, Александър Попов
39
27% от учениците между 9 и 12 клас са ползвали наркотици
Снимка: Международен институт за сигурност и сътрудничество

27% от младежите в България между 9 и 12 клас са ползвали наркотици, а във възрастовия диапазон 15-30 процентът скача над 50, заяви на кръгла маса Румен Петков в качеството си на председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество.

Той изтъкна засиленото производство на синтетични наркотици, като заместител на близо двойно орязания трансфер на органична дрога.

Петков отбеляза навлизането на синтетика на наркопазара в Европа, което е от още по-голяма вреда за здравето. Същевременно, темата е силно неглижирана в Европа, в т. ч., и у нас – произход на средства, дистрибуторска мрежа, превенция. В този смисъл Петков прогнозира драматично развитие на обществото в Европа – тежки и трудно предотвратими последствия.

Евродепутатът Елена Йончева посочи, че с 95% е съкратено производството на опиум в Афганистан след идването на талибаните, но то се е прехвърлило в съседните държави Мианмар, Лаос и Тайланд. Проблемът, който възниква е, че след ограничаването на този тип „препитание“, бедността се увеличава много рязко, респ. и бежанският поток, тъй като маковите плантации са изместени от друг тип земеделски култури, като пшеница и шафран, далеч по-малко доходоносни. След пристигането на талибаните 600 000 души са напуснали Афганистан към Европа., отбеляза тя.

Фентанилът е новата синтетична дрога, която е 40 пъти по-силна от най-силните опиати и 2,5 милилитра са достатъчни да убият човешкия организъм, посочи още евродепутатът.

Йончева отбеляза, че това, което се опитва да направи ЕС, е да има европейски офицери, експерти по наркотици по тези пристанища в Коста Рика и Мексико, от които тръгват кораби за Европа и пристигат кораби от Китай, за да се опитат да пресекат нещо, което по думите ѝ тепърва набира скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Според мюсюлманите, в корана никъде не пишело за наркотици и значи са позволени. Всички араби се друсат. И мъжи, и жени.
32
4
 
5
 
! Отговори
емил преди 5 месеца
Бяхме наивни , бедни но щастливи Западът ни донесе Моловете, наркоманията, извретеноста когато бандитите станаха - бизнесмени, простутутките елити на обществото парите смисъла на живота когато хората станаха врагове един на друг без никаква духовна ценност. Когато милиони пенсионери които строяха тая страна ,оставени на произвола на съдбата .Бандитите повече от 30 годиния грабят , когато унищожихме и бъдещето си --младото поколение . Понятията като Родина, Отечество, Националните ни герои , културата , традициите , историята са без никакво значение - единствено е важно парите и пак парите.
31
0
 
1
 
! Отговори
Боби Турбото преди 5 месеца
Аз дойдох, видях, ПОБЕДИХ!
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бъдещия електорат на ОПГ пп-дб-сс
29
0
 
8
 
! Отговори
Само за пари плачат! преди 5 месеца
Колко е процента на полицаите, които трябва да ми пазят здравето, живота и имуществото ??
28
9
 
11
 
! Отговори
комунист преди 5 месеца
Капиталистически упадък и морално разложение.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горките учители!
26
3
 
4
 
! Отговори
Може да ги преди 5 месеца
Тестват . Винаги наркоманите се крият .
25
1
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 5 месеца
Лошото образование не е бонус! То е причината за абсолютно всички проблеми. Всички проблеми започват в семейството и в училището.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Страшни условия за решаване на демографската криза, цигари, алкохол, дрога и комар за всеки подрастващ. Като бонус и лошо образование.
23
3
 
5
 
! Отговори
Спомням си какво преди 5 месеца
прочетох в статия за Афганистан преди години - произвеждат опиум, но употребата му е забранена и се наказва тежко, дори с екзекуции. Затова се питам какво всъщност искат афганците? 1) Да тровят останалите нации, но да печелят добре; 2) Не желаят да се трудят на нивите с пшеница, защото печелят по-марко, отколкото когато произвеждат отрови за други народи; 3) В такъв сучай, защо прииждат към Европа, нали тук няма да им плащат щедро за нискоквалифициран труд? За живот на соц.помощи ли? Нахално е!
22
6
 
3
 
! Отговори
sdf преди 5 месеца
Ползвали е силно казано. Изключете тревата от проучването, че кой не е пробвал.
21
4
 
12
 
! Отговори
Падате от Марс? преди 5 месеца
Алкохола, цигарите и кафето също са наркотици! Компютърните игри, социалните мрежи, хазарта, порното....и това също са наркотици. Отделно другите унищожителни зависимости, например много жени са пристрастени към шопинг, мания за изкуствено "разкрасяване" и отслабване, диети, здравословно хранене и др.. При мъжете пък има пристрастени към стероиди, хормони и всякакви химии.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доколкото разбрах от текста, половината от хората в България, които са на възраст 15-30 г. са пробвали наркотици. Въпросът е каква част от тях са пристрастени. Ако някое nuшлeмe е пробвало веднъж наркотик от любопитство, това не е беда. Най-опасно е несъзнателното пристрастяване, когато наркотикът е сложен в друг продукт - бонбони, дъвка - а хлапето дори не подозира това.
19
4
 
4
 
! Отговори
Не е чак толко зле преди 5 месеца
Можеше да станат американ0роби
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, бе, 27%... По-скоро към 72%
17
7
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
На ви демокрация, на ви евроценности ;) !!!
16
3
 
8
 
! Отговори
ххх преди 5 месеца
Само като прочета румен петков и елена йончева и се надрусах... няма отърване от тия наглеци...
15
4
 
9
 
! Отговори
Лаборанта Костов преди 5 месеца
Над половината са. Изниква въпроса защо хората пращат децата си на училище. Да станат наркомани?
14
2
 
14
 
! Отговори
Всички са зависими! преди 5 месеца
Всичко е наркотик в днешно време. Ако не вярвате просто им вземете им всички компютрите и телефоните, спрете им нета и джобните пари а на дъртите им спрете и цигарите и ракията и гледайте каква драма ще настане! Гаранция че само за 5 дена престъпността в страната ще скочи с 1000%. Ще се избият!