Зърнопроизводителите готови за нови блокади

Имат пет основни искания, искат среща с Денков
13 яну 2024 20:13, Александър Попов
41
Зърнопроизводителите готови за нови блокади
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите са в протестна готовност първа степен, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, след проведено заседание на Управителния съвет на асоциацията. От там излязоха и с декларация, в която са посочени пет основни искания.

Настоява се също за спешна среща с министър-председателя на България акад. Николай Денков, министър-председателя в ротация Мария Габриел, ръководството на Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. НАЗ настоява и за изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

"НАЗ очаква адресирането на сериозните предизвикателства и проблеми пред сектора от страна на управляващите и намиране на ефективни решения и подкрепа. НАЗ заявява абсолютна и непоколебима готовност да защитава сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си с всички позволени от закона средства и подходи, в това число шествия, протести и блокади, както по места, така и в столицата", казват още от асоциацията.

НАЗ подчертава също и тежката ситуация, в която се намира сектор „Зърнопроизводство“ и необходимостта от взимането на навременни мерки за оцеляването му. Секторът от няколко години се намира в колапс, заради неблагоприятни икономически и климатични събития, като всяка следваща година кризата в зърнопроизводството става все по-остра, посочват от асоциацията и изброяват основни критични обстоятелства.

Сред тях на първо място са последиците от войната в Украйна, следва големият скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на постоянно повишаващите се производствени разходи, високите рентни плащания, многобройните екологични европейски изисквания.
Зърнопроизводителите посочват огромният натиск от налаганите изисквания спрямо селското стопанство по линия на Зелената сделка, както и продажните цени на местните и международните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията.

В края на миналия септември земеделските производители в цялата страна протестираха и повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в България бяха блокирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 3 месеца
комунист *** и бентли насита нямат
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не само всички земеделци да излизат . На фона на вдигнатите цени и горива тия намаляват субсидиите. В Германия затова са са по улиците, спрели са им субсидията за горивото. А тук със зелените политики глобяват наред земеделците и им намаляват субсидиите. Глобите къде отиват ?Усвояват си ги чантите
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аве тез не знаят ли за новите трактори и комбайни роботи . Вече няма да има зърнопроизводители . В Нова Зеландия роботите спрели щото имало магнитна буря а те били свързани със сателит ама в Русия не са срели . Най вероятно руснаците ще правят зърното ни имат и евтини горива и торове а земята не е частна . Сега инвестират много пари в зърнопреработвателни заводи и трактори роботи за да изхвърлят американците от китайския пазар . После ще трябва да изхвърлят ЕС ту от арабския и след това сме ние
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крадците на Борисов яко трият !!!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Терористи!
27
0
 
3
 
! Отговори
на кратко преди 3 месеца
абе с две думи искат пари .
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предишния път ги подкрепях,те клекнаха на Шиши и сапунджията.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се срещнат със Шиши той ще оправи нещата.
24
2
 
5
 
! Отговори
един от народа преди 3 месеца
тези същите зърнопроизводители където вземат земята на хората по селата под аренда и не си платиха рентата за 2023 г. големия супер холдинг най големия и мощен бил октопод инвест А НЕ ИСКА ДА ИЗПЛАТИ РЕНТАТА ЗА 2023 Г.НА ХОРАТА КЪДЕТО ИМ ПОЛЗВА ЗЕМИТЕ ПОД АРЕНДА!!!!та тези маХиотски зърнари от октопод холдинг държащи цяла северна бг...та тези ли маХиоти ще правят протести????ОКТОПОДА ИНВЕСТ ПОЛЗВА ИМ ЗЕМЯТА ПОД АРЕНДА И НЕ ИСКА ДА ИЗПЛАТИ НА ХОРАТА РЕНТАТА ЗА 2023 Г.!!!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Watch преди 3 месеца
тия толкова милиярди излапаха и не смъкнаха цените на зърната!! пак искат мам"и'чката им
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека зърнопроизводителите координират действията си и с миньорите и мергели ите от ТЕЦ Марица Изток.Цялата страна пъшка под терора над гражданите упражняван от сглобката.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо въобще клекнахте на същия Денков през есента, защо не ги атакувахте направо в бърлогата им в центъра на София, където са най уязвими, а събрахте машините и си заминахте?Тогава бяхме готови да ви подкрепим!
20
8
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ПРЕДАТЕЛИ КАКТО ОНЕЗИ ОТ ОМРАЗНАТА СГЛОБКА , ВИЖТЕ ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ , БЕЛГИЯ . РУМЪНИЯ ... , ВИЖТЕ ИСТИНСКАТА ЕВРОПА КАК СЕ НАДИГНА СРЕЩУ УРСЪСЕЛА , ШОЛЦАТА , МАКРОН И БРЮКСЕЛ !!!
19
2
 
7
 
! Отговори
Франк преди 3 месеца
Хаха, тия първия път много отворени бяха, много бързо клекнаха. Хората вече не ги поткрепят, гледайте в нета фермртите в Германия и другите браншове как протестират, вижте в Гърция как протестираха, Холандия, Франция, нашите са жалки шушумиги.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ехааа, тези големи играчи се оказаха. През няколко месеца искат пари !Нагло, много нагло, това са на Гергов и Путин номерата !
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали ви казаха вече. Консолидация и пак консолидация. Продавайте бизнеса на големите батковци, докато още можете. И това ще е. Промяната идва. Това се случи с интернет провайдърите и кабелните телевизии. Даже с със сателитните доставчици. Ще се случи и при вас.
16
4
 
16
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Изпапкаха субсидиите по любовници, скъпи коли за подаръци на деца/жена, заведения, Малдиви и сега като ги свършиха, искат още и пак ще блокират.
15
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
" От пусто , в празно ! " . " Гарван , гарванът око не вади ! " .
14
4
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Колкото по субсидиран и глезен от държавата е един бранш, толкова повече циврят за още! Вкарайте на всички 20% ДДС, изравнете на всички минималните заплати и осигуровките, спрете всички субсидии и тогава седнете да преговаряте за това какъв точно им е проблема! Щом всички останали могат да се справят без субсидии, европомощи, по ниски данъчни ставки, значи и те могат!
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Върнаха се от Малдивите и започват да стачкуват.