Още две служби с достъп до банковите ни сметки

С право са вече и "Гранична полиция" и "Вътрешна сигурност"
Обновена: 16 яну 2024 10:06 | 16 яну 2024 09:25, Петър Бойчев
42
Още две служби с достъп до банковите ни сметки
Снимка БГНЕС

Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) да имат достъп до банковите сметки на граждани и фирми, предвиждат промени в Закона за кредитните институции, предложени за обществено обсъждане.

Според действащия закон БНБ създава и поддържа електронна информационна система, съдържаща данни за номерата на банковите сметки и на платежните сметки с международен номер на банкова сметка (IBAN), водени от банки, платежни институции и дружества за електронни пари, титулярите на сметки и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, действителните собственици на титулярите на сметки, наличие на запори по сметки, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници, предаде финансовия портал pariteni.bg.

Институциите, които имат достъп до тази информация са посочените структурите на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС).

Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) обаче не са между институциите, оторизирани по силата на посочената разпоредба с достъп до такава информация от БНБ.

В същото време полицейските органи на ГДГП осъществяват дейности, целящи предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления, както и тяхното разследване, чрез събиране на достатъчно доказателства с годни доказателствени средства. Липсата на достъп до електронната информационна система на БНБ води до невъзможност да се ползват наличните в нея данни, което възпрепятства провеждането на пълно, всестранно и обективно разследване, тъй като не се установяват факти и обстоятелства, имащи съществено значение за отговорността на наказателно отговорното лице, се посочва в мотивите към законопроекта.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ пък извършва проучвания за надеждност на своите служители и на кандидатите за работа, издава, прекратява и отнема разрешенията за достъп до класифицирана информация на тези лица. Сред изискуемите документи за откриване на процедура по проучване за надеждност за достъп до класифицирана информация е проучваното лице да даде изрично писмено съгласие да бъдат предоставени сведения за авоарите, операциите по сметките и влоговете на проучващия орган, при извършване на процедура по разширено или специално проучване.

Необходимост от проверка в информационната система, създадена и поддържана от БНБ, може да се наложи и при постъпване на нови факти и обстоятелства, които поставят под съмнение надеждността на лицето, за което следва да се извърши проверка, пише още в мотивите към законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Никакви банки преди 3 месеца
Парите в джоба и в буркана никои да не те знае и вижда чиста работа
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз затова си внасям парите в швейцарските банки!. Само там е гарантирана.банковата тайна!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Децата им пораснаха и трябва да им намерят максимално добра платена работа, та откриват все повече админисърация! Това е!
28
0
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 3 месеца
А ковида бе началото.
27
0
 
14
 
! Отговори
Киев преди 3 месеца
И на анонимните офшорки ли?
26
1
 
7
 
! Отговори
абв преди 3 месеца
До One+ Че те ги узакониха 2023г. Справка - Закон за защита на лицата подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения - дв.бр.11/2023г
25
2
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Приготвят рай за "добрите" юдеи и робство за "лошите" гои! Който господарите-ционисти не слуша - принудително беден и насила в кауша...
24
1
 
43
 
! Отговори
До 14 някой преди 3 месеца
Е точно поради тази причина, съвсем скоро ще ни лишат от кеша. И здравей Оруел! Дигиталните нули и единици с които ще ти плащат могат и ще бъдат програмирани както им харесва на елитите! И сбогом на всякаква свобода
23
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълни глупости, банковата тайна може да бъде разкрита само със съдебно решение.
22
0
 
26
 
! Отговори
Гадняр преди 3 месеца
Полицията и още десет институции имат достъп до личната ни информация, а ние самите нямаме пълен достъп или в най-добрия случай трябва да платим за услугата и да се редим по опашки и гишета. Например здравното досие трябва да бъде леснодостъпно за самия гражданин. Пробвайте да проверите какви здравни услуги са ви начислили "служебно" през последните години и ще разберете защо парите за здравеопазване вечно не стигат! По-лесно е да попиташ познат милиционер, отколкото сам да направиш справка.
21
0
 
41
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
п.п.полицията не създадена за защита на народа,а за държането му в подчинение и контрол.
20
0
 
37
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
Полицията има достъп до всякаква информация, а когато отидеш до районното с искане за някаква справка все се оправдават със закона за личните данни. Например мой познат има имот върнат след реституция, в съсобственост с абсолютно непознат за него човек. Опитва се от години да намери съсобственика, но без успех. В същото време бат Пешо полицая може да ми види цялата налична информация в системата на ГРАО, без да има конкретен повод за проверка...
19
0
 
30
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Пореден шедьовър на настъпващия социализъм в ес.а Оруел е прозрял,пълзящия тотал контрол още миналия век.но всички знаем как приключи първия експеримент на социализъмъ.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В списъка са пропуснати данъчните служби и структурите на държавно обществено осигуряване.
17
0
 
34
 
! Отговори
Хеко преди 3 месеца
Добавете към тях,МНЗ,ако все още има такова,погребални и траурни агенции и картинката става от весела,по весела,че чак на плач и рев избива!
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даааа. За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Плащат си където трябва.
15
0
 
26
 
! Отговори
One+ преди 3 месеца
Да живее и пребъде Партията другари...Предлагам да върнат "узаконени" и доносите!
14
2
 
31
 
! Отговори
Цъ преди 3 месеца
Хубаво, но защо ли НЕ виждам ни един голям богаташ - пострадал, камо ли осъден за притежание на милиони без чист произход???
13
0
 
34
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 3 месеца
Баш па на Гранична полиция ли разрешение ?! Най-големите клюкари и скучаеши 3agнuцu , дето са се разбрали с мигрантите само от 08 до 17 часа да се гонят ; след 17 часа мигрантите се заковават на място и не мърдат до 08 часа на другия ден , когато започват работа Граничната ...
12
0
 
41
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
След Организираната престъпност , най-голям доход носи Борба с организираната престъпност ! Чак се чудя ние ли сме бавни или ни имат като крави за мляко !?!?

Спонсорирани публикации