Алтернативен метод за плащане в заведенията – чрез уебплатформа

Създателите на приложението имат големи амбиции за бъдещето му
Обновена: 17 яну 2024 11:48 | 17 яну 2024 11:45, Елка Василева
29

Мартин Стоилков и Александър Иванов са част от създателите на алтернативен метод за разплащане в ресторанти и барове. Те решават да направят своя уеб платформа, чрез която клиентите на заведения лесно да плащат сметката си и да не се налага да чакат сервитьор да ги обслужи.

Благодарение на приложението само с няколко клика можем да разпределим сметката с нашите приятели и всеки да плати своята част.

"Идеята е на масите в ресторантите да има по един подобен на този QR код, който клиентът по всяко време може да сканира с телефона си. След като го сканира, вижда сметката в реално време, може да маркира какво е консумирал, да остави рейтинг за заведението, за сервитьора, както и бакшиш, и да плати само с няколко клика само своята сметка с телефон", разясни Мартин.

Идеята за приложението идва неочаквано, но веднага провокира вдъхновението на младежите и те се захващат с осъществяването ѝ. Година по-късно уеб платформата им вече е факт.

"Когато бях в Барселона с нашия общ приятел Ники, той е графичен дизайнер по професия, това приложение, което гледахме там, беше в доста ранен етап. Буквално това, което си казахме с него двамата, беше: "Това можем да го направим по-хубаво - гарантирано!". Когато Марто и останалите се включиха, реакцията беше просто "Правим го хора, задължително!", разказва Александър.

Екипът зад уеб платформата е малък, но сплотен. Част от тях все още са студенти, а други наскоро са завършили висшето си образование. Заредени с ентусиазъм и творчески идеи, Александър, Мартин и техните приятели имат желанието да реализират приложението си на българския пазар.

"Смятаме, че това да започнеш нещо свое в България, въпреки че много хора го изкарват като недобра идея, всъщност не е така. България е едно много добро тестово поле за стартиране на подобни идеи. Има трудности и до ден-днешен всеки ден се появяват неща, които абсолютно не си очаквал и са извън твоя контрол, но в крайна сметка и това е идеята, когато правиш нещо твое и правиш нещо с желание, тези пречки и трудности да не те отказват да продължаваш, защото това е единственият начин да видиш дали това, което правиш, всъщност е приложимо и полезно на някого", на мнение е Мартин.

Преди месец уеб платформата стартира в първото си заведение в столицата. Създателите се радват на добри отзиви за приложението както от клиенти, така и от управителя и служителите на заведението.

Мартин и Александър имат големи амбиции за бъдещето му. Те се надяват и други заведения в страната да започнат да използват този алтернативен метод за плащане. В бъдеще планират да доразвият функционалностите на своя проект и да го популяризират на българския пазар, а след това и в други държави от Централна и Източна Европа.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев, Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е като проект от някой курс за програмиране начално ниво. Телефонът си е мой и абсолютно никой няма право да ми казва какво да си инсталирам на него. Особено алфа версия на нещо си, които има достъп до финансиите ми. Опитно зайче за поредния Елон Мъск от с. Рупча. Ако нещо се издъни КОЙ ще ми върне парите? Заведението ли? Банката ли? Списвачите на тая глупост? Ъъъъъъ не знам....нали? Защото няма застраховка и няма как да си върнеш плащането. Пише го с дребен шрифт - "не носим отговорност".
24
1
 
3
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 3 месеца
Айде поредните пиявици които искат да смучат левчета от всяка покупка/сметка. Едно време имаше подобни ***, TIPCard ли бяха, тъпкард ли бяха. Бързо залязоха.
23
2
 
0
 
! Отговори
Бил съм в заведение преди 3 месеца
, в Пловдив, нищо и никакъв на външен вид ресторант, вътре на всяка маса има бутони с които викаш сервитьора или сметката. Няма да правя реклами, но това решение на мен лично ми допада, и като технология не е кой знае каква философия да се реализира. Като цяло покрива нуждите на клиента и освобождава част от времето на сервитьора.
22
2
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 3 месеца
Те тия са от типа на модерните лапета дето ходят на заведение и не носят 20 лв кеш да платят едно кафе, или кат са повече дават до стотинка квото са пили.., или с мацка на среща си делят сметката, топ...
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излизам от колата и отивам да пия с един мой приятел - милиционер в ресторанта. Пиеми, плащаме, пиеми, плащаме и гледаме една красавица. Сяда на нашта маса. Нахранихме я и тя се оказа, че в втасалата кака Мара. Милиционера ми провери алкохолните изпарения в кръвта и каза: Кака Мара с твойта кола ще ме закара до полицията на работа и тя ще те закара в къщи! Колко още пари имаш? Отговарям 50 лева. Ми плати и и всичко, комшу ще е наред до утре до сутринта. И утре като станеш ела да ме вземеш пак!
20
1
 
10
 
! Отговори
Какво му е преди 3 месеца
на плащането с карта?
19
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съдейки по коментарите, контингента в днес.бг успешно оглупява с всяка изминала секунда. Евала на момчетата, България се превръща във водещ инкубатор на финтех продукти, а на философите по-долу - след дефекация бършете след себе си моля
18
1
 
1
 
! Отговори
15 преди 3 месеца
Тез па и два минуа ми набили. И защо да не си плащам с карта?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как точно мсятате, да монетизирате това приложение?Само да кажа на всички - Дебитните/кредитните карти, събират информаия за КОЕ сте купили от магазина и я продават на рекламни агенции. Може и да се спре, като се отиде в един сайт на Visa или MasterCard, дето е токова грозен, че да ви заблуди, че е "измама". За съжаление, в повечето заведения изписват цялата сметка, а не продукт по продукт и не може, да се продава тая информация. Ама ето момчетаа, измислели как .. на бати капиталистчетата!
16
0
 
7
 
! Отговори
Киркоров преди 3 месеца
Колко мноко мъжка любов има на снимката, дааа!?
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"В заведение по правило се плаща само КЕШ, а не с мобилно приложение." - По правило си плащам с карта :)
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво им ходите по *** на силиконови кукли достойнство нямате ли?
13
3
 
7
 
! Отговори
Момчето на Някой! преди 3 месеца
Дребен тарикат, който се надява сда захлеби държавна пара от едно безмислено приложение! Намери си работа и бъди полезен, парa3uт!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крачат ли овцете смело към дигидалния концлагер, крачат ли?
11
3
 
8
 
! Отговори
Бесен преди 3 месеца
Утре ше ми напишете и платформа колко пъти си бърша седалището, аре спрете се! Спрете да чупите построеното с гейските ви измишльотини! Хиляди години сме си плащали с пари, сега платформи, излишни усложнения, нови безмислени дупки и форми за да ни гълтате парите. Такса шамар искаш ли да ми наложиш, щот аз ги раздавам безплатно!
10
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 месеца
В заведение по правило се плаща само КЕШ, а не с мобилно приложение. Идеята според мен за този app определено е лоша просто защото нищо ново не се постига чрез него.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя от бел СОС ли е завалият, Бонево момче
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То си е измислено от финикийско време бе, кеиуши! Пари се казва, в кеш! Стига с тея опити да ми следите, кво ям, кво пия, кога, по колко... , а че и да ви плащам за това! Фак оф!!!!!!!!!!!!!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ге*- бригейд снимка
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам дали сме открили колелото и Сие, номподобно/и приложения нямат бъдеще в Бг, по простата причина, че кръчмарите укриват данъци, и на Луната знаят това ... Двойно счетоводство, плащания в брой, не истински трудови договори, от там и малки социални осигуровки. Искам да видя реакцията на Сандокан Алибаба Ала-бала, оня с мазната коса.