КНСБ против ограничението за обезщетение при пенсиониране

Депутати от ПП-ДБ поискаха таван за публичните предприятия
5
КНСБ против ограничението за обезщетение при пенсиониране
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ)  е против поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране на работниците и служителите от работодател - публично предприятие, се посочва в становище на синдиката. Становището е по повод внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните предприятия от депутата Димитър Найденов и група народни представители от „Продължаваме Промяната - Демократична България”.

С предлаганото допълнение на Закона за публичните предприятия се въвежда горна граница на обезщетенията при прекратяване на трудово правоотношение след придобито право на пенсия, което не може да надхвърля брутното трудово възнаграждение за срок от 12 месеца. Така работниците и служителите ще продължат да бъдат защитавани от Кодекса на труда, но правителството, колективният трудов договор и конкретният индивидуален трудов договор няма да могат да предвиждат обезщетения над горната граница.

От КНСБ са против мотивите към законопроекта, където според тях има антисиндикални послания, както и атаки и упреци срещу процеса на колективното трудово договаряне.

На първо място трябва да се подчертае и да се има предвид, че не е възможно да се ограничава правото на колективно трудово договаряне чрез закон, още повече, че то произтича от важни международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда. Работниците и служителите имат право, без предварително разрешение, свободно да образуват по свой избор синдикални организации. да се сдружават и да се договарят и това, което се постигне като клауза в КТД, е задължение за работодателя, посочват от синдиката.

Според тях предложението на вносителите влиза в противоречие с основни постановки от Преамбюла на Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския Парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз и текстовете ѝ за насърчаване на колективното трудово договаряне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: КНСБпенсиониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зависи кой оценява какво е реално свършена работа. Ако ти оценяваш, само ти работиш, а останалите нищо не вършат. На бюро се върши адски много работа, но ти откъде да знаеш. За теб работа е само копането с кирка и лопата.
4
1
 
16
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Трябва да се плаща за реално свършена работа, а не за проседяно зад бюрото време.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКО-МУТРЕНСКИ ЧЕНГЕТА СА ИЗЛЕЗЛИ ДА ЛАЯТ.
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП сътвори антибългарски закони ,няма такава държава няма такова правителство
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КаНеСайБе да плаща по 20 заплати на пенция :)))