България ще инвестира над 3 млн. евро за астрономически изследвания

Доц. Козарев: Радиотелескопът се състои от 52 наблюдателни станции
26 яну 2024 14:25, Анисия Иванова
10

България ще инвестира над 3 милиона евро в нова станция за астрономически изследвания. Съоръжението ще бъде част от един от най-интересните и модерни проекти в световен мащаб.

"LOFAR (Low-Frequency Array) или нискочестотният масив, е най-големият радиотелескоп за наблюдение на Вселената в честоти между 10 и 250 мегахерца. Това са най-ниските честоти, които могат да бъдат наблюдавани от земната повърхност. Това прави този радиотелескоп уникален за откриване на нови феномени. Той започва работа през 2012 година и се състои от 52 наблюдателни станции, всяка една от тях с големината на футболно игрище, които са разпределени из Европа", каза доц. д-р Камен Козарев от Института по астрономия към БАН за "България сутрин".

По думите му всички тези станции могат да работят заедно в унисон.

"Когато сигналите от тях се съберат, телескопът има разделителна способност, изключително гъвкав е, позволява наблюдение на феномени от началото на Вселената - много звезди, отдалечени галактики, та чак до наблюдение на магнитните полета. Може да наблюдаваме Слънцето, планети - това е нещо, което друг телескоп не би могъл да го направи", добави доц. д-р Козарев пред Bulgaria ON AIR.

Иновативното е, че LOFAR няма движещи се части.

"Няма сателитни чинии, които се насочват в една или друга посока, което го прави още по-иновативен. Щастливи сме, че в България ще имаме възможността да построим и да използваме такава станция, като най-новото нещо, което се случи, е създаването на европейски консорциум между 6 държави, в които е включена България", поясни събеседникът.

Станцията ще се намира в непосредствена близост до Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

"Цялата инвестиция е за повече от 10 млн. лв., щастливи сме от сътрудничеството, което имаме с МОН. Трябва да се инвестира в уникална инфраструктура, човешки капитал. Нашият проект е уникален с това, че самото естество изисква развитие на способностите в информационните технологии, защото този телескоп бълва огромен поток от данни, които ние трябва да можем да обработим", коментира още доц. д-р Камен Козарев.

Радиоастрономията тепърва се развива у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 2 месеца
"Сетила се Мара да се побара", та и ние така след 33г. разруха и смрад. Бяхме в първата петица държави в света, считани за страна, със силно развивита наука за Космоса,с изследвания и признат световен принос, с космонавти, но СДС-Шайката изкорми държавата, окраде къде що можа.Унищожи и науката в тази област.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво ,,,може някой от политик да полети до Марс
7
0
 
1
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Пълно щастие. Дано същата държава да инвестира да речем в детска болница, или за хора с увреждания, или в опазване на границата, в здраве, такива дребни неща.
6
1
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Инвестиция е,когато вложените пари ще се върнат с печалба.Досега вселената да връща пари не се е случвало.Интересно колко пари е изкарала станцията в Рожен до момента.Според мен си е на чиста загуба и преоткрива топлата вода всеки ден.
5
0
 
2
 
! Отговори
гастроном преди 2 месеца
Да помогнем на бракята макединци да се докажува,ке лУната е земля македонска.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3 милиона бойко вземаше от километър магистрала
3
0
 
1
 
! Отговори
БАЦЕ преди 2 месеца
3 МИЛИОНА? ПА МНОГО БЕЕЕЕ ХАХАХА
2
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
А избрахте ли си македонски космонавт ?
1
0
 
4
 
! Отговори
Риторично : преди 2 месеца
А колко милиона ще инвестира в запазването на българските села,за решаване на демографските проблеми,за истинска борба с корупцията в парламента и МС,в качествено образование,в подкрепа на икономиката,в селското стопанство,енергетиката,в армия,в защита на населението от мигранти,олигарси,брюкСелски чиновници,политически лобисти и продажници?