Депутатите спориха за газовия хроматограф

НС прие окончателно промени в закона за енергетиката
8 фев 2024 18:43, Анисия Иванова
9
Депутатите спориха за газовия хроматограф
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промени в закона за енергетиката. Най-много спорове предизвика предложението, направено в зала от депутата от ГЕРБ СДС Делян Добрев, според което присъединен към газопреносната мрежа клиент да може да поиска монтиране на „газов хроматограф“ - уред за дистанционно отчитане на калоричността на природния газ. Добрев изтъкна, че предложението му е съгласувано с Министерство на енергетиката и с „Булгартрансгаз“, съобщи БНР.

От опозицията изразиха съмнение за корупционни интереси. Павела Митова от Има такъв народ:

"При положение, че за поддръжката на газовия хроматограф ще отговаря същия този оператор, към когото са насочени съмненията какъв резултат точно се очаква от това предвид факта, че стойностите на стандартния газ ще се въвеждат от оператора. Излиза, че под предтекста, че някой краде, тука някой друг се опитва да краде вместо него за благото на народа. И защо точно хроматограф, между другото, колеги. Има и някакви други уреди за измерване, има едно такова усещане на корупция".

Делян Добрев отхвърли опасенията:

"Никой няма да купува хроматографи, ако не иска. Струва 60-70-80 000 евро и не знам колко този уред и не разбирам защо се опитвате да пазите интересите на "Булгартрансгаз" и на вероятно и на газоразпределителните дружества, които продължават и изглежда сякаш мамят всички свои клиенти на територията на България. Но ето казвам ви вчера, че дойдоха от "Топлофикация"- София и казаха, че тях текста много ги устройва и те се борят за това нещо от 5 години, защото смятат, че ги лъжат".

В наредба ще бъдат разписани параметрите, на които трябва да отговаря този уред, разясни Добрев. Със закона се урежда още промяната на предназначението на земеделски земи за изграждане на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници. Прие се още при присъединяване на обект на недвижимо културно наследство към електропреносната или електроразпределителната мрежа, средството за търговско измерване да се монтира по начин, който не нарушава външния архитектурен облик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДЪРЛЬО ДЪРЛЬО ИЗМИСЛИ КАК ДА ОПРАВДАЕ МИЛИАРДНИЯТ ДЪЛГ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ - ГАЗОВАТА ХРОМАТОГРАФИЯ АБСОЛЮТНО НИКОГА НЕ СЕ Е ИЗПОЛЗВАЛА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КАЛОРИЧНОСТТА НА КАКВОТО И ДА БИЛО ГОРИВО, НЕЗАВИСИМО ГАЗ,ТЕЧНОСТ ИЛИ ТВЪРДО!!! ЧЕ ДАЖЕ И ИЗМИСЛИЛ ТОВА ДА Е ДИСТАНЦИОННО... ШОПИТЕ ОТКАЖЕТЕ ТОПЛОФИКАЦИЯТА,НЯМА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ВИ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ!!!...
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американският газ - най калоричният газ в света. Затова е два пъти и половина по-скъп от некачествения руски газ.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Калоричността на газа я определя този, който я продава. Така е сега.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а за рушки кораби ще следи ли и ще бъде ли вързан към галето от посолството :)))
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-бързо изпразване на залата от тези селски мозъци и да си ходят по родните паланки.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой е този газов хроматограф за 70 000!? Те няма да откриват нови съединения с него, а ще констатират отклонения от няколко стандартни вещества в смес! Трябват им просто протоколни прибори!
2
1
 
3
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До Анонимен1. Според вип екскурзианти - да речем от сащ, нали одиха наскоро там, да уговарят сътрудничество. Те за нищо нямат разстояния, както се оказва.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Депутатите по-добре да мислят от къде ще черпим енергия за в бъдеще вместо за хромотоГРАФА който е поредната измама за пари.