Вторият човек на "Козяк" ни хвали за борбата с корупцията

Ария Брулет отчете и стъпки в реформата на съдебната система
Обновена: 12 фев 2024 13:41 | 12 фев 2024 13:35, Петър Бойчев
65
Вторият човек на "Козяк" ни хвали за борбата с корупцията
Снимка Посолство на САЩ

Има голям напредък и това е сериозната промяна в борбата с корупцията. Това каза Андрия Брулет - заместник-посланик на САЩ в София в началото на форум "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво". Брулет припомни, че България е направила стъпки по посока на реформа на съдебната система, предаде БТА.

"Миналата година парламентът гарантира защитата на лицата, подаващи сигнали, отчетност на главния прокурор и реформи в антикорупционната комисия", каза тя. "Надявам се обществото да усети положителното въздействие от тези промени. На местно ниво също има промени. Целта е по-тясно доверие между местната власт и гражданите", каза още дипломатът.

Връзката между борбата с корупцията и местната власт е от ключово значение за демокрацията в държавите. Това каза Пол Маккарти - регионален директор на Международния републикански институт.

"Общините са най-близко до живота на хората и предоставят услуги - от почистване до образование", посочи той. Според него местните избори са нещо, в което малко гласове могат да променят драстично резултата. "Именно на местно ниво демокрацията се чувства ежедневно", каза той. "Корупцията може да изкриви демокрацията. Идеята за равно представителство може да бъде изкривена от външни въздействия и да отклони разпределянето на средства", обясни Маккарти.

За голяма част от хората просто да прилагаш закона не е особено вдъхновяващо. Когато има персонален ангажимент за спазване на закона и за следване на принципи на прозрачност и откритост има сериозна промяна. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на форума.

"Превенцията е по-важна, защото е по-добре система за противодействие на корупцията да работи преди санкцията. За превенция трябва да има ясно законодателство, публични процедури за назначаване и обществени поръчки, работещи механизми за отчетност и контрол", обясни Славов.

По думите му в последните години много говорим за дигитализация в публичния сектор. "Ефективната администрация е важна, както и гражданското участие. Не само един път на 4 години да избираме, а постоянно да участваме в процесите", каза Славов.

"Ролята на инспекторатите в администрацията е много важна, както ефективните разследвания. Очакваме резултат от регулиране на лобирането у нас", посочи министърът.

"Важно е да прилагаме принципите на доброто управление, само тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата реторика", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Сега ще жулна една дамаджана с ракия и ке се превърна в скулптор като онзи българин където опакова айфеловата кула Христо ама аз ще го завия с бел чаршаф и моля Ви не си водете кучетата да препикават паметника да не ни бомбардират пак
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А първия човек (галя) какво казва... А относно борбата с корупцията ще се ограничи само срещу корумпетата от опозицията...
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Паметник на Роналд Рейгън, на летците, сринали столицата ни. Ако може някой да ни разбере!
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако те хвалят чужди, значи си угоден на тях, а не на своите.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом тая излезе да ни хвали значи ратаите в парламента са били извънредно послушни миналата година...Ди Анонимен 27Какъв разгар какви разкрития, да не са намерили нещо все пак? Това вече наистина би ме изненадало.
48
1
 
8
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Че, то именно "Кравефермата" насажда корупцията налево и на десно по цял свят под мотото - "демокрация", свобода на словото" и "западни/евроатлантически цености"! "Крадеца вика: Дръжте крадеца"!!! Дъ въ е... у лицемерите...
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще ни хвали, я, нали и те успехи трябва да отчитат.
46
11
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
БЪЛГАРИЯ Е СЪС САЩ! ДА ЖИВЕЕ ДРУЖБАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ!
45
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Да ама не.....
44
1
 
15
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 месеца
Не е хелоуин. Защо се е маскирала като Джокера?
43
1
 
14
 
! Отговори
Цирк преди 2 месеца
И къде е видяха тази борба с корупцията?
42
1
 
8
 
! Отговори
aaaa преди 2 месеца
До Въпрос.Направо центове сереме от кеф.
41
1
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Дали ще има едно заглавие да не е сбъркано, а, dnes.bg? "Тайнстеният" самолет беше кацнал едновременно и в Божурище (ха-ха!), и в Търговищко. Тук, пък, Андрия е Ария в заглавието. 'баси!...
40
1
 
15
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 месеца
Ако не беше тъжно,даже щеше да е смешно !!!
39
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обаче голяма браво на Киро Брейка който коментира интервюто на Такър с Путин. Там се е споменало за Хазарската мафия Ротшилди и Рокфелери чи те управляват Сащ ЕС медий, съдебна система и прочее. Едно хубаво направи Хазарската мафия че намалява дано да ги спре изцяло за източният крадлив блок Субсидий те на Крадливите земеделци със милиони корупционни аз ти давам ама процент и за мен, ай вън такива Параз...и.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ ИСКАМЕ ДА ГЛЕДАМЕ НИТО КОЗИ НИТО КРАВИ
37
3
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
Гледайте филма, Кокаиновите кули и да не ми се правят на светци, краварите. Половината да е вярно, страшно е
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За колониите , или добро , или нищо !Щом слугуваме , ще ни хвалят !
35
0
 
8
 
! Отговори
Абре какоо преди 2 месеца
Какоо, вземете разплетете казуса с онзи нотариус и тогаз ще ви вярваме.
34
5
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
защо има паметник на окупаторите където в демокрация ме задължават да уча езика им?Защо има папетик на тоя президент какво е заслужел?Защо кръстиха улица в София на джеймс пръдльо бившият посланик защо ?