Dr. Watson в 87% от случаите поставя доста точна диагноза

ИИ ще направи революция в диагностициране на заболявания
13 фев 2024 12:45, Анисия Иванова
13

Google създава AMIE – генеративен изкуствен интелект за медицинско изследване. Създателите са обучили софтуерната машина на 100 000 реални диалога и много резюмета, които са писани от лекари.

"Изкуственият интелект навлиза във всички сфери. Медицината е полето, в което той е наистина много полезен. Още през 2018 година имаше големи пробиви. AMIE на Google не е първият изкуствен интелект, който ще се ползва за диагностициране. IBM и Dr. Watson имаха една такава платформа от 2018 година и по времето на Ковид-19 милиони американци ползваха този Dr. Watson, който в 87% от случаите поставяше доста точна диагноза", посочи футурологът доц. д-р Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН в "България сутрин".

Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до 5 години напред да предвиди дали сърцето ни ще бъде извън ритъм, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак.

"Вече има чаши, които само отпивайки от тях, анализират нашия дъх и над 300 заболявания могат да бъдат превантивно прихванати. Има и такива умни огледала, които само по лицевата експресия, свързани с изкуствен интелект, виждайки някакви симетрии и асиметрии, също могат над 150 заболявания да идентифицират. Когато ние ползваме всякакъв такъв тип сензори, години преди да имаме някакъв проблем, ще знаем цялостния си статус и ще можем да действаме", заяви доц. Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тези платформи предлагат и варианти на лечение. Все още нивото е експериментално и задължително трябва да се консултираме с лекари.

"И AMIE, и Dr. Watson, и всички други съпоставени количествено с диагнозите, които правят човешките лекари, имат по-голяма успеваемост, но трябва да кажем, че това се случва, когато се диагностицират сравнително здрави хора. Когато има хора са с няколко хронични заболявания и те си взаимодействат, е много по-добре да се вземе мнението на всички лекари", добави футурологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
1262 преди 2 месеца
DO 12. Ще останеш на работа само ти, чикибоеца.
11
2
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Ще прави, разбира се, и само след няколко години всички лекари, учители, икономисти, финансисти, адвокати, ИТ специалисти и др. ще останат без работа. А нали се сещате какво предвижда за останалите без работа световният юдео-масонски елит?!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво! Значи има по-добра успеваемост от лекарите и скоро джипитата може да бъдат заменени с ИИ!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какво му е на нашего брата изкуствен интелект, като той дори не ходи на естествен да го лекува ?? А се лекува с домашна шльокавица, туршия и мешена скара ??
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
искат да ни имплантират чипове за да ни диагностицира и междувременно дани завземе отвътре - аз съм -НЕ мерси - предпочитам строто добре изпитано лечение с ракийца, сланинка, винце и кисело зиеле
7
3
 
2
 
! Отговори
Кейти Холмс преди 2 месеца
Повечето смартфони и сега разполагат с доста сензори за следене на здравословното състояние на потребителя, къде и колко ходи, къде и какво яде и пие, къде и с кого спи и други такива работи. Така че, при добро желание могат да ви поставят диагноза, дори без приложение и без дори да подозирате даже.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бравус на доктор ИИ, щоту мойту ДжиПи в 87% от случаите прай грешну диагностициране, все бъркъ човешкия организъм Джипа си!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това го чакам с нетърпение. Щяло даже да може да разчита ЯМР.
4
2
 
3
 
! Отговори
д-р Зигмунд Фройд преди 2 месеца
ПП-ДБ страдат от тежки умствени заболявания, които се предават по полов път!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 2 Че защо само сензори, то може и по разултати от изследвания и симптоми пак да работи, не толкова точно, ама в сравнение със средно незаинтересуван лекар, ще е в пъти по-добро.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"ИИ ще направи революция в диагностициране на заболявания" - Само, ако имаш закачени сензори (то се появиха вече - лепенки на гърдите, пръстени, часовници) и прочие, постоянно да следят. Иначе, няма да промени особено нещата при лекарите.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тей ше е. Само че дося не съм видел да се ползва и старият вариант адекватно наречен едно време "експертна система" за диагностициране. Питат кво ти е ти им казваш те не те слушат и си пишат едни и същи рецепти.Възможно по-скъпи.