Гръцките туристи, затрупани от лавина, си правели групови снимки

Загиналият скиор е Момцис Константинос
Обновена: 13 фев 2024 13:04 | 13 фев 2024 12:36, Нели Христова
15
Гръцките туристи, затрупани от лавина, си правели групови снимки
Снимка: Facebook

Групови снимки на скиорите на опасно място са сред основните причини за фаталния инцидент на Боровец, при който загина един гръцките турист.

Очевидец на падането на снежната маса обясни, че групата се спуснала по най-навятата част на склона при "Маркуджик" 3.

Жертвата е била заедно с още двама души със сноуборд, които обаче успели да излязат от лавината с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Свидетел на инцидент в Боровец става скиорът Стефан Христов. Той е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

"Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави", коментира пред bTV Христов.

По думите му причината да загине скиора, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

"Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били "изплюти" от лавината", коментира скиорът.

Затрупаният от лавина скиор в Боровец, който по-късно беше открит мъртъв от спасителните екипи на ПСС, е 36-годишен грък. Момцис Константинос обожавал планината и пътувал постоянно, за да се катери и да кара ски, пише уебсайтът на гръцката национална телевизия, цитиран от bTV.

Мъжът е бил ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове.

От Инстаграм профила на Константинос разбираме, че мъжът често е пътувал.

Тялото на мъжа е намерено извън обозначените писти. Според ПСС групата е предизвикала лавината, тъй като е карала на места с висока лавинна опасност.

Лавината падна в Боровец в района на пистата Маркуджик 3. Тя е била с размери около 150 метра дължина и близо 30 метра ширина. В акцията по издирването на Момцис са се включили 25 планински спасители и 4 кучета.

Загиналият скиор не е имал лавинен уред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 8 .Нито лекарите нито Бога не може да те спаси.Срамота на човешкия вид
14
0
 
2
 
! Отговори
Пеци преди 2 месеца
От приложеното видео е видно, че доста са се надценявали. Станала е приказката за давещите се добри пливци, уви. Е, аз съм добър плувец, а и доста балкан и боулдъри съм изръшкал, но никога за лайкове или палци. Обичам по-лудите изживявания, но някои граници са чист common sense.
13
1
 
2
 
! Отговори
караибрахиме бесни преди 2 месеца
може да съм кисел, но заради безразсъдството и псих. ми травми не са изпратили ПСС да се рови часове в снега за сметка на държавата, или потенциално - на друг, по-малко виновен, нали? и за няколко лайка в инстаграм повече не съм почернил 2 семейства. живей както ти харесва, само не и за сметка на другите - първо правило във всяка цивилизовано общество. *** сега сложи разплакано емотиконче на пост в негова памет.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той си е поел риска и е живял така както му харесва, за разлика от ... киселите плювачи дето все някой друг ви е **** в гащите.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми ся да му качат у профила му снимката с лавината да събере много лайкове, поне да не е било напразно.
10
0
 
13
 
! Отговори
лошо преди 2 месеца
С природата, шега не бива! Научили са го по трудния начин.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Мъжът е бил ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове."Тези първи си заминават. Много се възгордяват, затова.
8
16
 
3
 
! Отговори
Tенгри кан преди 2 месеца
Момцис е погърченото наше Момчил;))) ВЪпросният е плод на брак меьду мазен и грозен грък с пари и нашенска златоръсачка, любителка на парите в портмонетата на мъжете и кредитните им карти;))) Но има и такива, гръкомани, които днес, женатя дъщерите си за гърци,з ащото гърците са по-висококултурни. Аз мислех, че в България, гръкомани няма вече, но съм грешал. Това беше мода през 90-сетте да се омъжиш за грък. После си домъкнаха мазните гръчоля ф Филибелата, да им гледаме грозните физиономии;)))
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 месеца
Аххх тези неграмотни журналисти, купили си дипломите... За днес, това е поредната статия.
6
1
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Ски инструктор,катерач и любител на екстремните спортове.Очевидно е опитен,но е придобил самочувствието,че правилата в планината не важат за него.На картата на Боровец мястото е обозначено като лавиноопасна зона,освен това е бил предупреден от нашия скиор.
5
1
 
14
 
! Отговори
Правели ли преди 2 месеца
си "групови СИМКИ" ? Навремето имаше автомобили СИМКА, но за групови СИМКИ не съм чувал да се произвеждат ? Много сте СММОТАНИ *** от ДНЕС ! Нямате статия без грешка или гаф !
4
0
 
30
 
! Отговори
Играчка-плачка преди 2 месеца
Лошо! Нагледен пример за това, как собствената ти суета и безразсъдство могат да те убият за едното нищо! Язък за човека, но са постъпили много глупаво!
3
9
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
След груповите снимки, щеше ли да има и групова забава в стаята? :)
2
5
 
3
 
! Отговори
Мис силикон преди 2 месеца
Ми забранете груповите снимки в снега и готово. Правете си ги у вас .
1
3
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Апокалипсис сега:)))