Удар по джоба: Сметките за парно сочили с 13% от началото на отоплителния сезон

Най-голямо е вдигането на сметките при гарсониерите
13 фев 2024 11:24, Нели Христова
77
Удар по джоба: Сметките за парно сочили с 13% от началото на отоплителния сезон
Снимка: БГНЕС

Сметките за парно в първите два месеца на сегашния отоплителен сезон - ноември и декември 2023-а, са се вдигнали за различните по размер апартаменти с 8 до 13% в сравнение със същия период на предходната година. Това показва анализ на един от големите топлинни счетоводители на фактурите на имоти с реален отчет на клиентите на "Топлофикация София".

Увеличението се случва въпреки незначителното - едва с 0,05%, поскъпване на топлоенергията в сравнение с година по-рано.

Много потребители сигнализират за високите сметки за парно през този отоплителен сезон, пишат от "24 часа". Анализът на топлинния счетоводител показва същото, но е по-подробен, защото дава и процентите на увеличение в различни по големина имоти.

Най-голямо е вдигането на сметките при гарсониерите. За жилищата с площ до 49 кв. м то е с 13%. Или в сегашния отоплителен сезон обитателите на такъв имот са платили 157,32 лв. при 130,21 лв. преди година.

С 12% повече са платили за отоплението си собствениците на апартамент между 70 и 99 кв. м в София за ноември и за декември миналата година в сравнение със същия период на 2022 г. Сметките за първите студени месеци са били 309,93 лв. при 258,92 лв. през 2022 г.

За жилище от 50 до 69 кв. м отоплението е струвало 234,84 лв., при 199,90 лв. предишната година, което е с 10 на сто отгоре.

За големите апартаменти - над 100 квадратни метра, собствениците са броили 433,85 лв. при 371,23 лв. за последните два месеца на 2022 г., което е увеличение с до 10%.

Причината за по-високите сметки е, че за тези два месеца дните с отопление са с 5 повече спрямо предишния сезон. От 1 ноември до 31 декември 2023 г. парното работеше 56 дни срещу 51 през 2022 г.

Освен това е било и с 1 градус по-студено. Средната температура в столицата за ноември и декември 2023 г. е 10,36 градуса при 9,28 градуса за същия период на предходната година.

Към тези причини трябва да добавим и възстановяването на ДДС на 20%. През предишния сезон сумите за отопление и топла вода се облагаха с 9 на сто.

Данните и анализът са на база на реалното потребление, отчетено с дистанционни уреди на над 6000 клиенти на централно топлоснабдяване в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Крайно време е преди 2 месеца
Който ползва да си плаща. На мен никой не ми плаща за ток нито високи, нито ниски напражения, за да ми го доставят ЕРП-тата у дома, ЕРП-то също ползва общи части. Така трябва да е с Парно. Ползващите парно да си плащат Сградна Инсталация. Нямам тръби в апартамента си на Топлофикация, и нисой не ме топли, не разходвам в дома си СГРАДНА.. Който иска Парно да си плаща.
67
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
В момента е 6 градуса по Целзий или минус 18 градуса по скалата на Топлофикация. Според учените по целия свят всякя зема е по топла от предишната, а според Топлофикация вече сме в ледников период.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те топлофикация го раздават като виваком, Уважаеми клиенти поради ______________ (попълнете причина) ви увеличаваме таксата със __% ( препоръчваме числото да е по- малко от 5, при нужда след 3 месеца пак пратете).
65
1
 
4
 
! Отговори
Казума преди 2 месеца
Пишете вие какво казал пеевски и къде ходил кокорчо и после изведнъж... минималната заплата на половина от минималния разход на човек за месец. Пенсионерите се мъчат да решават дали да умират от студ или от диабет щот не могат едновременно да се отопляват и да си купят лекарствата. Да не забравим и пълното информиране за това какво е закусвал Зеленски и къде е ходил Путин...
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Връщането на ДДС вдига сметките 20% с 10,1%. Останалото е от по-голямо потребление. Големи сметки за парно и топла вода има при крадливи съседи, вкл. и при хоризонтални инсталации.
63
3
 
4
 
! Отговори
Спец преди 2 месеца
Оплакващите се не ги знам къде живеят , но явно са зле със комшиите. Освен това сградната инсталация излъчва топлина за етажната собственост. И се разпределя според формула по апартаменти. Не виждам драма тук. Живели сме в апартаменти без ТЕЦ , гадно е, студено и гнусно. В къща сме живели , същата гнус , високи разходи за ток , а студено. По добро от ТЕЦ няма, но при нормални съседи и нормално потребление и пълна етажна собственост. Има по софия и пловдив празни апартаменти и от там пискат .
62
3
 
2
 
! Отговори
Сградна вдига преди 2 месеца
цената. Плащаш за сградна 150 лева, при нулево потребление в жилище, и хоризонтална инсталация. Това са отопление на 2 стаи с ток. Скъпо удоволствие стана Парното, не може неползващите да плащат на ползващите. Излиза, че за 2 тръби в коридорите, 3 апартамента на етаж плащат 500 лева само сградна инсталация. 500 лв. са 3 мегаватчаса топлоенергия, или смятат, че в коридорите има 12 радиатора на 4 степен, да ама не. Не слагат уреди на вертикалните тръби.
61
3
 
1
 
! Отговори
Разликата е преди 2 месеца
ДДС от 9% на 20, борса газ 30-40%, в САЩ временно намалиха износ втечнен газ. Сградна инсталация вдига цената. Което е несправедливо при хоризонтални инсталации, където не минават вертикални тръби през апартаментите. За 2 вертикални тръби в коридорите, 5 етажна сграда всеки апартамент плаща между 100 и 150 лева сградна, дори при нулево потребление. Индувидуален отказ от Сградна инсталация, не можеш да плащаш 200 лв., да се топлят едни, а други да студуват. Ползваш плащаш, НЕ ПОЛЗВАШ, НЕ ПЛАЩАШ.
60
0
 
4
 
! Отговори
метеоролог преди 2 месеца
До ЛупиВярно е , че е топло за сезона. Обаче лятото ще пускаме климатици за охлаждане и дано не вдигнат рязко цената на тока.
59
3
 
3
 
! Отговори
Лупи преди 2 месеца
Добре че е глобалното затопляне и скоро няма да има нужда от топлофикация. В къщи от 1 седмица не е пускано парното и е 21 градуса.
58
1
 
9
 
! Отговори
КЗЛ преди 2 месеца
Разликата идва от ставката за ДДС която през миналата година беше само 9%, а през тази е върната на 20%. Айде малко като пишем статии и четем да мислим с тия мозАци!!!!!!!!!!
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цената на газа все пада и пада, а парното все по скъпо. Що така бе, Миме.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Топлофикация София длъжи на Булгаргаз над 350 млн. лв. Трябва поне малко да ги компенсира!
55
5
 
4
 
! Отговори
спец преди 2 месеца
Ами не е вярно че сметките от ТЕЦ са се вдигнали. В блокове в софия или пловдив където живеят сбирщайн е възможно , но те не са показател. Отопление и топла вода от ТЕЦ засега си е най доброто , дори при старите инсталации. При добра поддръжка обаче. А това е възможно само ако хората са нормални и българи.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много хора не разбират и се залъгват ,когато чуят,че инфлацията е паднала примерно на 5% , това не означава намаляване на цените , а че те ще се вдигнат тази година с още 5%.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Т.е ако бях на Топлофикация 433,лв за над 100кв. 3 стаи на климатици висок клас са ми 100лв. :) И така от 10 години, направете си сметка колко пари са щели да ме брулят тия.
52
4
 
1
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 2 месеца
До Веселинъ 7112136860 - ХАХАХАХАХ ЕБATAВ РУСКИЯ КЛОШAP. А РОВИШ ЛИ ПО КАЗАНИТЕ ЗА СМЕТ, Я СИ ПРИЗНАЙ?
51
0
 
3
 
! Отговори
аььааьаь преди 2 месеца
Това го няма в Русия. Там хората са сободни. Плащат малко за храна и сметки. Имат работа всичко им е на 6. Защо мислите, че има толкова много руснаци с яхти . И всички от Русия пазаруват лудо в Турция, злато, кожи ...като не видяло. сега ще изтият коментара, защото истината боли
50
6
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Да се спи на парно отопление е признак за наличието на НАЛУДОСТ Първо, белодробните заболявания от сухият въздух не закъсняват и второ,скъпо е.Аз съм на спален чувал и хем дишам добър въздух,хем не плащам нито цент. А с два присъединени чрез циповете спални чувала се получава лукс.
49
4
 
4
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 2 месеца
Най-топлата година с най-високи цени за парното. Но народа е *** си заслужава съдбата. . И без това утре като ги бесят, сами те ще си носят въжетата

Спонсорирани публикации